Bone
Bone, yüzme sporuyla ilgilenen ve yüzmekten hoşlanan herkesin sıklıkla ihtiyaç duyduğu ekipmanlardan biridir. Saçların ıslanmasını engellemek, daha iyi yüzmeyi sağlamak, kulağa su girmesini önlemek gibi birçok amaçla kullanılır. Kadın, erkek, unisex, çocuk havuz bonesi olarak ayrı üretilir. Profesyonel yüzücü bonesi ise yüzme yarışları için tasarlanır. Boneler neopren, likra, silikon, latex, polyester malzemelerden yapılır. Bone seçiminde doğru bedenin belirlenmesi, başı sıkmaması, çabuk kuruyabilmesi ve dayanıklı malzemeden yapılmış olması önemlidir. Yüzücü boneleri içerisinde havuz bonesi en çok karşılaşılan modellerdir. Öncelik su geçirgenliğini engellemek değilse kumaş havuz bonesi de yeterli olabilir. “Yüzücü bonesi nasıl olmalı?” konusu ısı yalıtımını sağlama, klordan korunma ve yüzme hızını artırması şeklinde özetlenebilir. Kaliteli bone bakımı yapıldığı sürece uzun kullanım ömrü sunarken, güneş ışığında kurutmak, yırtılması, durulanmaması gibi faktörler zarar görmesine neden olabilir. Akakçe aracılığıyla bütçenize uygun bone modelleri arasından seçim yapabilirsiniz.
Bone Ne İşe Yarar?
Yüzücü boneleri lateks türevi materyallerden yapılmış dar bereler şeklinde tanımlanabilir. Havuz bonesi ve yüzücü bonesi anlamı “Havuz bonesi ne işe yarar?” sorusunun yanıtı ile aynı şekilde açıklanabilir. Başa rahat bir biçimde oturan, saç ıslatmayan bone temelde saçın yüze gelmesini ve su geçirgenliğini önleme işlevi görür. Havuz saç bonesi havuzdaki klorun saça zarar vermesini engellemesi bakımından da çok etkilidir. Bununla birlikte havuz bone modelleri ısı yalıtımı sağlamasının yanı sıra havuz filtresinin tıkanmasını engelleyerek hijyen sorunlarına yol açtığı için birçok yüzme havuzunda kullanımı zorunludur. Sıklıkla profesyonel yüzücüler tarafından kullanılan yüzme bone modelleri saçların yarattığı sürtünmeyi azaltarak yüzücünün hızını arttırmaya yardımcı olur. Denizde bone takmak kurtarma ekiplerinin fark edebilmesi yönünden de oldukça kurtarıcıdır. Çocuk, unisex, kadın ve erkek bone bedenleri baş çevresinin uzunluğuna göre seçilir. Bone çoğunlukla lateks, neopren, silikon, likra malzemelerden üretilir.
Konfor ve Dayanıklılık Sunan Bone Modelleri
Her yaştan yüzücünün konforlu yüzme deneyimi yaşamasını kolaylaştıran bone çeşitleri sunulur. Dynamic, Voit, Speedo, Delta, Avessa, Uhlsport, Adidas, Bermuda, Tryon, Arena, Ravel, Kızılkaya Oyuncak, Liggo, Dunlop, Penti ilgi gören Bone markaları arasındadır. Rengarenk desenli görünümleriyle mayo ve bikinileri tamamlar. Çift taraflı bone tasarımları da iki farklı renk alternatifi sunar. Çok sayıda malzeme, renk, şekil, boyuta göre üretilen seçenekler klasik ve yenilikçi tasarımlardan oluşur. Bu ürünler, üretildiği materyale bağımlı bir ürün olduğundan, kullanım tercihleri ya da kişisel hassasiyetler malzeme seçimini değiştirebilir. Silikon, lateks, likra, neoprenden üretilenler, nadiren de olsa penye gibi kumaşlardan da üretilebilir. Çocuklar da dahil olmak üzere kadın ve erkek havuz bonesi seçerken baş çevresinin uzunluğuna göre beden belirlenir. Unisex bone modellerinde uzunluk genellikle 55-59 cm arasındadır.
Yüzücü bone modelleri çoğunlukla kauçuk türevli lateksten üretilir. Havuz bonesi başa çok sıkı şekilde oturması, su geçirgenliğinin hiç olmaması, suda hidrodinamik etkiyi artırmak gibi sebeplerle yüzücülerin tercih sebebidir. Buna karşın pek elastik olmamasından dolayı zor takılması ve latekse alerjisi olan kişilerde problem yaratması dezavantajlı özellikleridir. Buna benzer hassasiyet durumlarda silikon bone daha ince dokusu, esnekliği ile tercih edilebilir. Silikon ve bez havuz bonesi kolay takılması sayesinde pratiktir. Yüksek sıcaklıklarda da silikonun ısı yalıtım derecesi yeterlidir. Bu sebeplerle en iyi yüzücü bonesi aslında en rahat ettiğiniz modeldir. Neopren bone ise oldukça yüksek ısı yalıtımı sağlamasından dolayı soğuk denizler için çok uygundur. Bu gibi malzemelere alerjik durum söz konusuysa ve yalnızca yüzme esnasında zorluk yaşamak istemeyen kişiler için polyester, likralı ya da bez yüzücü bonesi seçimi de yapılabilir. Yüzmeye yeni başlayanlar için yardımcı ekipmanlar da bone kadar önemli olduğundan can yeleği fiyatları bölümüne de göz atabilirsiniz.
Bone Nasıl Takılır?
Denizde ve havuzda takılan bone püf noktaları öğrenildiği takdirde saçlar zarar görmeden kolay bir şekilde takılabilir. Özellikle lateks malzemeden üretilen havuz boneleri saça kuruyken takılması oldukça zordur. Bu nedenle bone takılmadan önce saçların ön bölümünün bir miktar ıslatılması gerekir. Bone nemli saç üzerinden rahat kayarak arkaya doğru rahat hareket etmiş olur. İki elin dış kısmı bone içerisine yerleştirilip başın sığacağı genişlikte esnetilir. Ardından ilk önce alın bölümüne konulup enseye kadar uzatarak takılır. Bu esnada tırnakların ürün yüzeyini zedelememesine ve saç üzerinde yırtılmaya sebebiyet verecek tel toka benzeri aksesuarların olmadığına dikkat edilmelidir. Çok uzun saçlara sahip kişiler iyice tarayıp arkada toplayabilir veya bir beden büyük seçebilir.
Bone Fiyatları
“Havuz bonesi nerede satılır?”, “Yüzücü bonesi nereden alınır?” gibi sorular yüzmeye yeni başlayan kullanıcılar tarafından merak edilir. Bone online sipariş ile veya bone satış yapan mağazalardan temin edilebilir. Havuz bone fiyatları üretildiği malzeme, marka gibi değişkenlerden dolayı farklılaşabilir. Kaliteli hazır bone tercih etmek sağlık açısından önem teşkil ettiği gibi uzun ömürlü kullanım sunmasından dolayı da avantaj sağlayabilir. Kalitesiz materyallere sahip yüzücü boneleri alerji, suya renk verme gibi sorunlar yaratabilir. Plastik bone fiyatları daha uygun iken, silikon bone fiyatları daha yüksektir. Penye havuz bonesi gibi kullanımı en kolay boneler arasındadır. Akakçe üzerinden karşılaştırmalar yaparak ihtiyacınız olan bone modelini belirleyebilirsiniz. İstediğiniz vakitlerde yüzme aktiviteleri için şişme havuz fiyatları ile farklı alternatifler sunabilir.