Samsung Galaxy A73: Her Şeyi Yapabilen Telefon!
Samsung Galaxy A73, orta - üst segmentin en iddialı üyelerinden biri olarak A33 ve A53 ile birlikte satışa sunuldu. A serisinin premium modeli olan Samsung A73, sahip olduğu etkileyici özellikler ve bulunduğu fiyat bandı sayesinde şimdiden pek çok Android kullanıcısının gözdesi oldu.
Dünyadaki güncel telefon teknolojisi standartlarını içinde barındıran A73 Samsung modelleri arasında “her şey dahil” bir paket gibi görünüyor. İşlemcisinden kamerasına, bataryasından ekran özelliklerine kadar oldukça geçerli bir teknolojiye sahip.

Bu kadar fazla “iyi” şeyi içerisinde barındırdığından dolayı da oldukça geniş bir hedef kitlesi olması, A73’ü bu yılın en çok “merak edilen” telefonlarından biri haline getirdi.
Samsung A73 hakkında tüm detayları öğrenmek ve bilinmeyen yönlerini keşfetmek için aşağı kaydırmaya devam edin!
Samsung A73 Teknik Özellikleri
Samsung A73 teknik özellikleri bakımından 2022 yılı içerisinde oldukça kaliteli bir model. Tüm donanımları ile orta - üst segment bir telefon olduğunu gösteriyor.
Telefonundan her şeyi yapmasını isteyen kullanıcılar için cazip olan Samsung A73, özellikler çerçevesinde istediğiniz her şeyi yapabilecek bir donanımı kasasında barındırır.

Samsung A73 128 GB, 256 GB olmak üzere iki farklı hafıza seçeneğine sahiptir. Fakat sahip olduğunun ötesinde 1 TB’ye kadar artırılabilir hafızası sayesinde depolama sorunlarına son verir.
Samsung’un “hatıralarınızı silmeyin” olarak tanıttığı microSD desteği, telefondan yüksek hafıza beklentisi olanlar için maksimum verimi sağlayabilir.
8 GB RAM değerlerine sahip olan Galaxy A73, ekstra performans gerektiren uygulama ve oyunlar için ise ekstra sanal RAM desteği sağlar.
Samsung A73 modelinin teknik performansını daha iyi analiz edebilmek adına tüm dünyada kabul görmüş birtakım test sonuçlarına göz atmak performans konusunda oldukça önemli mesajlar verir. Şimdi Samsung A73’ün AnTuTu, Geekbench, 3DMark, PCMark gibi testlerden aldığı sonuçlara şöyle göz atabilirsiniz:
Test Adı | Sonuç |
AnTuTu Benchmark | 511.277 |
AnTuTu V9 Benchmark | 489.000 |
Geekbench Skor | 769 (Single-Core Skor) 2794 (Multi-Core Skor) |
3DMark Wild Life | 2.497 |
PCMark Battery LIfe | 8 saat 4 dakika |
Testlerden oldukça başarılı sonuçlar alan Samsung A73, özellikle AnTuTu testinde aldığı sonuçlar ile Galaxy S20 Ultra (511.288) ile denk bir puana sahip.
108 MP’lik Samsung A73 Kamerası
Samsung A73 kamera özellikleri bakımından oldukça iyi değerlere sahiptir. 4’lü bir kamera dizilimine sahip olan ürün, pek çok profesyonel fotoğraf makinesinin performansını aratmayacak sonuçlar sağlar.
- Samsung Galaxy A73 kamera özellikleri şu şekilde sıralanır:
- Ana Kamera: 108 MP çözünürlük, F1.8 diyafram
- İkincil Kamera: 12 MP çözünürlük, F2.2 diyafram
- Üçüncül Kamera: 5 MP çözünürlük, F2.4 diyafram
- Dördüncül Kamera: 5 MP çözünürlük, F2.4 diyafram
Oldukça etkileyici donanımsal lens değerlerine sahip olan Samsung A73, fotoğrafların netliğini artırmak için optik görüntü sabitleyici teknolojisini kullanır. Bu sayede çektiğiniz her kare, oldukça derin detaylara sahiptir.
10x’e kadar dijital zoom desteği, otomatik odaklanma, portre modu gibi çeşitli özelliklerin yanı sıra Snapchat filtreleri de kamera uygulamasında bulunur. Fakat Samsung A73’ü özel yapan kamera detayı, fotoğraflardan obje silme özelliğidir. Fotoğrafınızda istemediğiniz arka plan objelerini kolay silme aracı ile birkaç saniye içerisinde yok edebilmeniz A73 ile mümkün!

Samsung A73 Selfie (Ön) Kamerası
Samsung A73 ön kamerası, profesyonel selfie çekimlerinden video içerik üretimine kadar pek çok anlamda oldukça işlevseldir. 32 MP çözünürlüğü F2.2 diyafram değeri ile sosyal medyada tatmin edici sonuçlar verir.
A73’ün ön kamerası arka kamerasının aksine optik görüntü sabitleme, otomatik odaklanma gibi yazılımsal değerlerle desteklenmez. Bu özellikler selfie kamerasının performansına zarar vermese de “olsaydı iyi olurdu” diyebileceğiniz özelliklerdendir.
Samsung A73 Video Özellikleri
Samsung A73 4K çözünürlüğünde videolar çekebilir fakat bunu yalnızca 30 FPS ile yapabilir. Bu noktada 60 FPS ile kayıt yapamaması tabii ki önemli bir dezavantaj.- Samsung Galaxy A73’ün video çekim özellikleri şu şekilde sıralanır:
- 720p @ 30fps
- 1080p @ 30fps
- 1080p @ 30fps
- 2160p @ 30fps
- Ağır Çekim: 720p @ 240fps
Video modunda donanımsal özellikleri ise yazılımla destekleyen Samsung A73 modeli, pek çok çekim moduna sahiptir. Bu modlar:
- Dijital görüntü sabitleyici (EIS)
- Dijital görüntü sabitleyici (EIS) (4K)
- Optik Görüntü Sabitleme (OIS)
- Time-lapse (Hyperlapse)
- Ağır Çekim Video Kayıt (Slow motion video)
4K çekim yapabilmesi ile oldukça tatmin edici bol detaylı videolar çekmenin mümkün olduğu ürünün tek dezavantajı 60 FPS çekimler yapılamaması. Fakat Samsung’un bu noktada fiyat politikasını devreye soktuğunu görebiliyoruz.
Artısı ise yalnızca arka kamera ile değil ön kamera ile de 4K çekimlerin mümkün olması, video çekimlerini oldukça pratikleştiriyor diyebiliriz.
Samsung A73 İşlemcisi
Samsung A73 tanıtımını yaparken “artık her şeyi daha fazla yapabilirsiniz” demişti işlemcisi için. Aslında bu doğru! Snapdragon 778G 5G yonga setinden güç alan Galaxy A73 oldukça performanslı bir işlemciye sahip.
Snapdragonun telefonda etkisini göstermediği neredeyse hiçbir fonksiyon yok diyebiliriz. Kameradan oyuna, akıcılıktan yapay zeka desteğine kadar cihazın tüm işlevlerini boostlayarak bir ileri seviyeye taşıyor.

Toplamda 8 çekirdeğe sahip olan 778G çipinin üzerinde 4x Cortex-A55, 4x Cortex-A78 işlemci mevcut. Şu anda Play Store’da yer alan performans canavarı oyunları bile “en yüksek” ayarlarda oynatabilen işlemci, uygulamaların akıcılığına da önemli bir destek sağlar.
Samsung A73 Bataryası
Samsung A73’ün en iddialı olduğu alanlardan biri batarya değerleri olarak duyuruldu. İki gün dayanan acayip iyi pil olarak lanse ettiği A73 bataryası, 5000 mAh pil kapasitesine sahip.
Galaxy A73 batarya performansı olarak 18 saate kadar İnternet kullanımı, 21 saate kadar video oynatma, 85 saate kadar müzik dinleme ve 45 saate kadar konuşma süresi ile oldukça etkileyici bir performans sunuyor.
USB Type-C girişli olan cihaz, 25 W’ye kadar hızlı şarj desteği sunuyor, kablosuz şarj desteği ise bulunmuyor. Burada hızlı şarj desteğinin 60 W’ye kadar olması çok daha iyi olabilirdi. Çünkü pek çok orta segment telefonlarda bile 60 W hızlı şarjı sıklıkla görmeye başladık.
Samsung Galaxy A73 kullanıcılarının şarj ile sorun yaşamayacağı, verilen değerlere göre aşikar. Bu telefonu alıyorsanız powerbankinizi unutabilirsiniz!
Samsung Galaxy A73 Ekran ve Tasarım Özellikleri
120 Hz Super AMOLED Plus bir ekrana sahip olan Samsung A73, maksimum seviyede akıcılığın yanı sıra detay ve netlik anlamında insanı içine çekecek kalitede bir ekrana sahip.
16 milyon renk derinliğine sahip olan A73 ekranı, 6.7 inç ve 1080 x 2400 FHD+ çözünürlük değerlerine sahip. Ayrıca ekran / gövde oranı %86.68 ile oldukça etkileyici denebilir.

Samsung’un Sonsuz-O olarak isimlendirdiği ekranı 800 nit parlaklık değerleriyle açık havada bile yansımaları engelleyerek canlılığı soldurmaz. Ayrıca Göz Rahatlığı Kalkanı ile mavi ışığı azaltarak göz sağlığına katkı sağlar.
Kasa olarak ise oldukça ince ve zarif bir şekilde tasarlanan A73, 163.7 x 76.1 x 7.6 mm değerlere sahip. Ayrıca çizilme ve darbelere karşı Gorilla Glass 5 ile korunuyor. IP67 sertifikasına sahip olan model, suya ve toza karşı dayanıklılığını da kanıtladı.
Samsung A73 renkleri ile de oldukça şık seçenekler sunar. Samsung A73 beyaz, koyu gri, yeşil seçeneklerine sahip. Bu renkler arasında ise yeşil oldukça dikkat çekici.
Samsung A73 Oyun Performansı
Samsung A73, game booster özelliği sayesinde ciddi bir oyun performansı sunar. Batarya performansı, RAM ve sıcaklık optimizasyonunu yazılım ile sağlayan A73, en performanslı oyunları bile yüksek ayarlarda oynamanızı mümkün kılar.
PUBG Mobile, Call Of Duty Mobile gibi rekabetçi oyunlarda hem 120 Hz ekranı hem de işlemci performansı ile birleştiğinde oldukça tatmin edici bir oyun zevki yaşamak mümkün.

Samsung A73 Artı ve Eksileri
Pek çok artının yanında bazı eksilere de sahip olan Samsung A73, A serisinin en üst klasman telefonu olsa da hem fiyat politikası hem de hedeflenen segmentten dolayı bazı eksiler bulunur.
-
Samsung A73 Artıları:
- Yüksek batarya performansı
- Tatmin edici kamera özellikleri
- Oyun performansı
- Etkileyici tasarım
- 1 TB’ye kadar harici hafıza artırma mümkün
-
Samsung A73 Eksileri:
- Kutusunda şarj aleti bulunmaz
- 60 W hızlı şarj desteği yok
- Video çekimleri 60 FPS değil
- Samsung Galaxy A73 x 1
- Başlangıç Kılavuzu x 1
- Garanti Belgesi x 1
- C to C Data Kablosu
- SIM kart pini
Samsung A73 ve A72 Arasındaki Farklar
Samsung A72 modelinin yeni sürümü olan A73, önceki modele kıyasla pek çok noktada geliştirilmiş. Peki şu an A72’si olan bir kullanıcı bunu A73 ile değiştirmeli mi? Ya da hangisi alınmalı? Bu soruları her iki telefonunun değişen özelliklerini kıyaslayarak öğrenebiliriz.
Özellik | Samsung A73 | Samsung A72 |
Ana Kamera | 108 MP | 64 MP |
İşlemci | Qualcomm Snapdragon 778G | Qualcomm Snapdragon 720G |
SAR Değeri | 1.285 W/kg | 0.230 W/kg |
Ekran Yenileme Hızı | 120 Hz | 90 Hz |
5G | VAR | YOK |
Her iki model arasındaki farklar göz önüne alındığında A73, ciddi değişikliklere sahip bir cihaz denebilir. Kamera ve işlemcide yapılan değişiklikler, A73’ü eski modeline karşı çok daha iyi yapıyor.
Şu an A72’ye sahip bir kullanıcıysanız eğer aradaki fiyat farkına değecek kadar ciddi bir değişiklik olduğu söylenemez. Eğer işlemci performansından memnunsanız ve kamera anlamında bir tatminsizliğiniz yoksa A72’yi kullanmaya devam edebilirsiniz.
Samsung A73’ün Rakiplerinden Ayrılan Yanları
Samsung A73’ün kendi fiyat bandında bulunan rakiplerinden ciddi farklarla ayrıldığı söylenemez. Rakipleri arasında en öne çıkan yanı güçlü işlemcisi ve ekran özellikleri denebilir. Pek çok model 120 Hz yenileme hızı olan bir ekrana sahip değil.
Rakiplerinden diğer bir artısı ise 1 TB’ye kadar artırılabilir hafızayı destekliyor. Bu da pek çok depolama sorununu çözecek önemli bir özellik.

Samsung A73’ü Kimler Almalı?
Samsung A73, bir telefonda her şeyi arayan kullanıcılar için ideal bir cihaz. Hem kamera, hem ekran hem de teknik özellikleri ortalamanın üstünde bir performansa sahip.
Telefondan ana beklentisi oyun olanlar için ise bir süre sonra yeterli performansı sunmayabilir. Ciddi bir mobil oyun kullanıcısıysanız bu modeli almadan önce tekrar gözden geçirmenizde fayda var.
İş telefonu olarak da oldukça iyi bir performans sunabilecek olan Samsung A73, güçlü bataryası ve uzun konuşma süreleri sayesinde işlerinizi idare ederken hiçbir soruna yol açmaz. Ayrıca çift SIM desteğinden dolayı iş ve özel telefonunuzu birbirinden ayırmayı mümkün kılar.
A73, fotoğraf için oldukça yüksek bir performansa sahip olsa da video konusunda 60 FPS çekimleri desteklememesi video içerik üreticileri için önemli bir dezavantaj olabilir.
Samsung A73 Fiyatları
Samsung A73 fiyat olarak orta - üst segment telefonlar arasında bulunuyor. Yurtdışı fiyatı ise ABD’de $565 olarak duyurulmuştu. Samsung Galaxy A73 fiyat seçenekleri için yukarıdaki tabloyu inceleyebilir ve en uygun fiyatlı A73 modeline ulaşabilirsiniz.
Samsung A73 kutu içeriği ise şu şekilde sıralanır:
Ayrıca resmi Samsung A73 kutu açılışı videosuna da aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.