3 Tekerli Motor
Trike olarak da bilinen 3 tekerli motor modelleri, klasik çift tekerli motosikletlere kıyasla daha dengeli sürüş sağlar. Özellikle motosiklet kullanmaktan çekinenler için ideal olan bu araçlar arasında üstü açık, üstü kapalı, kasalı gibi pek çok farklı tasarım bulunur. Genellikle elektrikle çalışan olan 3 tekerli motorlar arasında dizel veya benzinle çalışanlar da bulmak mümkündür. Öte yandan 3 tekerlekli motor tek kişilik olarak tasarlansa dahi bazı araçlar iki kişinin güvenli bir şekilde seyahat edebileceği şekilde tasarlanır. Benzinli veya dizel olanlarda ortalama 5 litrelik bir yakıt deposuna yer verilen 3 tekerlekli motor modelleri, elektrik enerjisiyle çalışanlarda ise 60V/20Ah jel akü bulunur. 800 W ila 1300 W DC motor kullanılan elektrikli 3 tekerlekli motor araçları daha çok kişisel seyahat için uygundur. Üstü kapalı veya kasalı olan 3 tekerli motor çeşitleri arasında yük taşımak, nakliyat yapmak gibi amaçlarla kullanılanlar da bulunur. Siz de 3 tekerli motor sahibi olmak istiyorsanız Akakçe yardımıyla çok sayıda tasarımı ulaşabilir, fiyat sıralaması özelliğini kullanarak uygun fiyatlı 3 tekerli motor araçlarını görüntüleyebilirsiniz.
3 Tekerli Motor Özellikleri
Bir adet önde iki adet arkada olmak üzere toplamda 3 tekeri bulunan bir çeşit taşıt olan 3 tekerli motor, ulaşım ve nakliyat çalışmalarında kullanılır. Tek kişilik ve iki kişilik çeşitleri bulunan 3 tekerli motorlar, kullanımı kolay olan ve fazla hızlanmayan araçlardır. Elektrik veya fosil yakıt ile çalışan çeşitleriyle dikkat çeken 3 tekerlekli küçük, büyük motor çeşitleri, özellikle şehir içi yolculuklarda sık tercih edilir. 3 tekerli benzinli motor çeşitlerinde ön panelde hız, benzin ve sinyal gösterici bulunurken elektrik enerjisiyle çalışan tasarımlarda ise ön göstergede hız, batarya durumu ve sinyal yer alır. Tıpkı bisiklet ve motosikletlerde olduğu gibi gidonla kontrol edilen bu araçlarda kullanıcıların tekerleğe yön verebilmesi için gidonu sağa veya sola çevirmesi yeterlidir. Hem güvenli hem de kontrollü kullanım için el-ayak frenler kullanılan 3 tekerli motor tasarımlarında yavaşlamak veya durmak oldukça kolaydır. Yolcu taşınabilen kasalı 3 tekere sahip motorlarda, yolcunun oturacağı alan arkada veya sürücünün yanında olur. Sürücü yanı kabini bulunan araçlarda genellikle yolcunu yanı sıra belirli bir ağırlığa kadar yük de taşınabilir.
Elektrik enerjisiyle çalışan 3 tekerli motor çeşitlerinde genellikle DC motora yer verilir. Minimum 800 W motor kullanılan bu araçlar elektrikli araç şarj istasyonlarının yanı sıra evlerdeki prizler ile de kolayca şarj edilebilir. Ortalama 6 saat süren bu şarj süreci, DC tip araç şarj üniteleri sayesinde daha kısa sürede tamamlanır. Elektrikli 3 tekerli motor tasarımlarında motor gücü fark etmeksizin ulaşılan maksimum hız seviyesi saatte 25 kilometredir. 60 V 20Ah akü bulunan elektrikli 3 tekerli motor çeşitlerinde elektrik tüketimi ortalama saate 1.3 KW seviyesindedir. Benzin veya dizel yakıtla çalışan 3 tekerli motor tasarımları ise 12 litreye varan yakıt tankı sayesinde uzun süre kullanım olanağı tanır. Söz konusu araçların tükettiği yakıt oranı ise motor gücüne, araç ağırlığına, ulaşılan hız seviyesine göre değişir. Benzinli-dizel 3 tekerli motor araçları arasında arazi koşullarında dahi sorunsuz kullanılabilecek şekilde tasarlananlar vardır. Tekerleklerinden motor silindir hacmine kadar arazi koşullarına uygun olan bu araçlar, daha çok şehir dışında yük taşımacılığı aktivitelerinde kullanılır.
3 Tekerli Motor Modelleri
Elektrikli, benzinli, dizel gibi yakıt türüne göre 3 farklı seçeneği bulunan 3 tekerli motorlar, kapasitesine göre ise tek kişilik, iki kişilik ve üç kişilik olarak 3 çeşittir. Bununla birlikte sadece seyahat için kullanılan üç tekerlekli motosiklet modelleri ile aynı zamanda yük taşımacılığında da kullanılanlar arasından önemli farklılıklar bulunur. Bazı üç tekerlekli benzinli, akülü, şarjlı motor modelleri, profesyonel kullanıcılar için üretilen motosiklet çeşitleri ile hemen hemen aynı görünüme sahip iken bazıları ise daha günlük kullanımı uygun araçlar olarak tasarlanır. Özellikle elektrikli 3 tekerlekli kasalı, kabinli motor modelleri, bireysel kullanımın yanı sıra ticari amaçla da kullanıma uygundur. Örneğin, eve teslimat yapan pek çok süpermarket, kabinli 3 tekerli motor kullanır. Bu tarz sade tasarımlar iç kısımda bisikletler de olduğu gibi bir gidon yer alır. Daha gelişmiş versiyonlar olan 3 tekerlekli hız, yarış, trike motoru modelleri ise günlük ulaşım, ufak seyahatler gibi kullanımlar için uygundur. Söz konusu iki motor türü arasında motor gücü ve kullanım süreleri açısından önemli farklılıklar bulunur.
Şık tasarımlarla kullanıcıların beğenisine sunulan 3 tekerlekli akülü, şarjlı, dizel motor çeşitlerinde siyah, kırmızı, bej renkte suni deri kumaş kullanılırken kasalı tasarımlarda ise pamuklu ve çiçek desenli koltuklara yer verilir. Hemen her tarza ve beklentiye uygun şekilde tasarlanan üç tekerli motor modelleri, kullanım amacına uygun detaylara sahiptir. Motor gücü, silindir hacmi, yakıt kullanım oranı, ulaşılan maksimum hız, fren tipi, tekerlek türü, yük kapasitesi, ağırlık, ölçüler, tırmanma açısı ve menzil gibi özellikler tamamen farklı olan çok sayıda 3 tekerli motor bulunur. Dolayısıyla kullanıcıların bu tür bir araç satın almadan önce tüm özelliklerini kendi ihtiyaç ve beklentilerine göre değerlendirilmesinde fayda vardır. Çünkü en iyi 3 tekerlekli motor olarak lanse edilen modeller, herkesin ihtiyaçlarını karşılamayabilir. Dolayısıyla kullanıcıların kendileri için en iyi olanı bulabilmesi için kullanım amacı başta olmak üzere pek çok detayı göz önünde bulundurması tavsiye edilir.
3 Tekerli Motor Kullanmanın Avantajları Nelerdir?
M sınıfı ehliyetle kullanılabilen 3 tekerli motorlar, kullanıcıların kolay hakimiyet kurabileceği bir yapıdadır. Tıpkı elektrikli bisiklet gibi çalışan bu özel araçlar, kısa süreli yolculuklar, alışveriş, ufak çaplı yük taşımacılığı gibi pek çok aktivitenin daha konforlu gerçekleşmesini sağlar. 3 tekerlekli motosiklet benzinli, dizel ve elektrikli olarak kullanıcılara sunulurken söz konusu her üç tekerlekli motor türü farklı avantajları ile öne çıkar. 3 tekerli motor modellerinin kullanıcılara sağladığı avantajlar ise şöyle sıralanabilir:
- Elektrik enerjisiyle çalışanlar düşük yakıt masrafı ve evde dahi şarj edebilme özelliğiyle bütçe dostu bir kullanım sağlar.
- Benzinli veya dizel olanlar, yüksek hız sınırına çıkmadığından klasik motosikletlere kıyasla daha az yakıt tüketir.
- Klasik motosiklet ve benzeri araçlara göre çok daha uygun fiyatlıdır. Dolayısıyla bu motorları tercih eden kullanıcılar daha düşük bir bütçeyle dahi kendi aracına sahip olabilir.
- Üstü açık olanlar motosiklet kaskı başta olmak üzere çeşitli güvenlik ekipmanları ile kullanılır.
- Bütçe dostu seviyede olan motosiklet kaskı fiyatları ise güvenlik ekipmanlarına büyük bütçeler ayırma zorunluluğunu ortadan kaldırır.
- Kasalı tasarımlar kişisel alışverişlerden nakliye uygulamalarına kadar pek çok durumda kullanıcılarının ekstra yük taşıyabilmesi sağlar.
3 Tekerli Motor Fiyatları
Alanında başarılı yerli ve yabancı üreticiler tarafından çeşitli tasarımlarla kullanıcıların beğenisine sunulan 3 tekerli motorlar, ulaşılabilir fiyat düzeyleriyle fark yaratır. Diğer elektrikli ve benzinli/dizel araçlar ile kıyaslandığında uygun olan üç tekerlekli motosiklet fiyatları, kullanılan yakıtın türüne, yakıt deposu kapasitesine, motor gücüne, tasarımına, hız sınırına, yakıt tüketim miktarına, şarj süresine, fren tipine, menziline ve akü tipine göre belirlenir. Bununla birlikte ek aksesuarlar ve fonksiyonlar da 3 tekerli motor fiyatlarını etkiler. Dolayısıyla 3 tekerlekli benzinli motor fiyatları ile elektrikli 3 tekerli motor fiyatları arasında farklılıklar bulunur. Aynı şekilde 800W motor gücüne sahip 3 tekerli motor ile 1330 W motoru bulunan 3 tekerli motor fiyatları da tamamen farklıdır. Kabinli olarak da bilinen 3 tekerlekli üstü kapalı motor ve üstü açık 3 tekerlekli spor motor farklı şekilde fiyatlandırılır. Yolcu kabini veya yük taşıma kasasına sahip üç tekerlekli benzinli motosiklet çeşitlerinde fiyatlar da tamamen farklı şekilde belirlenir. Öte yandan markanın aynı olmaması tıpkı akü fiyatları gibi 3 tekerli motor fiyatlarını da etkiler. Siz de 3 tekerli motor arayışındaysanız bütçenize uygun olanlara ulaşmak için Akakçe’den yardım alabilir, avantajlı koşullarda alışveriş yapabilirsiniz.