Mobilet
Mobilet, hem motosikleti andıran şıklığı hem de konforlu sürüş imkânı tanıması sayesinde şehir içinde kullanımı yaygın olan araçlardan biridir. Motorlu bisiklet, moped adlarıyla da bilinen bu taşıtların, ergonomik özellikleri barındıran yeni nesil tasarımlar ile birleşmesiyle oldukça konforlu bir sürüş deneyimi ortaya çıkar. Dolayısıyla “Mobilet nedir?” sorusuna motosiklet ile bisiklet arasında görünüme sahip motorlu taşıt yanıtı verilebilir. Klasik çift teker üzerinde giden mobilet alternatiflerine ek olarak üç ve dört tekerlekli farklı mobilet modelleri rahatlığı son derece artırır. Bu sayede iki kişiyle de kolay sürüşü mümkün kılar. Öte yandan hafifliği, düşük maksimum hız kapasitesi, kolay şarj edilebilir olması gibi özellikleri sayesinde yorgunluk hissi olmadan ve güvenli şekilde şehir içi seyahat edilebilir. Akakçe’yle yapacağınız karşılaştırmalar neticesinde avantajlı mobilet motor fiyatları arasından seçim yapabilir, aradığınız özelliklere uygun mobilet modelini satın alabilirsiniz.
Keyifli Sürüş İmkanı Tanıyan Modelleriyle Mobilet
Son yıllarda göz alıcı tonların ağırlıklı olduğu mobilet renkleri yaygınlaşmaya başlamıştır. Kırmızı, gri, mavi, beyaz mobilet küçük lastikli retro görünümleriyle dikkat çekicidir. 1 ya da 2 kişinin rahatlıkla kullanabileceği şekilde tasarlanmış olmasının yanı sıra eski tip pedallı mobilet yerini, iki tekerlekli ayak dayama platformu ve şase bulunan yeni mobilet modellerine bırakmıştır. Manevra kabiliyeti iyi olmakla birlikte gerçek motosikletlerdeki gibi kontak anahtarı, vites, gidon, far, dikiz aynasından oluşan bazı parçalar benzerlik gösterir. Genellikle gidon önü sepet, sele altındaki bölmeler şişe, çanta vb. kişisel eşyaları taşımak için uygundur. Ayrıca 3 ve 4 tekerlekli mobilet, yumuşak oturma ve sırt dayama bölümleri sayesinde rahat oturup yolculuğun keyfini çıkarmak açısından konforlu bir kullanım sergiler. Maksimum hız seviyesi az olsa da kask kullanımı zorunlu olduğundan altına giyilen motosiklet maskesi çeşitlerini de kullanmak sağlıklı bir seçim olabilir.
Mobilet Özellikleri Nelerdir?
Mobiletler diğer motorlu taşıtlara kıyasla hem ağırlık hem de yakıt gereksinimleri bakımından oldukça avantajlı durumdadır. 50cc motor gücünde, yaklaşık 1200-1500 Watt’lık elektrik motoru ile çalışması sebebiyle en hızlı mobilet, maksimum 45-50 km/h hıza çıkabilir. Yakıt ihtiyacı benzin olan modellere daha az rastlanırken elektrikli mobilet karbon emisyonu olmaması, motor kapasitesinin düşük olması gibi nedenlerden daha sık üretilir. Bununla birlikte yaklaşık 50 kWh enerji tüketimiyle ekonomik olduğu söylenebilir. Birçok marka, ürünlerini AB akreditasyonuna sahip test ofislerinde test ederek piyasaya sunar. Üzerindeki yük miktarına göre değişmekle birlikte tam şarj ile 45-65 km yol gidebilir. Genellikle 60V’lık jel aküsü olan mobilet, kendi adaptörü ile ortalama 6-8 saatte şarj olur. Ayrıca tek veya iki kişi ile 140-250 kg taşıma kapasitesine sahiptir. Disk-kampana olmak üzere ön ve arka frenleri, lamba, vites bölümleri de olan mobiletler genellikle otomatik viteslidir. Mobilet motor fiyatları da bu özelliklere bağlı olarak belirlenebilir.
Kimler Mobilet Kullanabilir?
“Mobilet motor için ehliyet gerekiyor mu?” sorusunun yanıtı sürücüler arasında merak konusudur. Mobilet kullanımına kanunen bazı sınırlamalar getirilmiştir. Özellikle motor gücü 0.25 kw ve üzerindeki mobiletler ancak ehliyetli olarak sürülebilir. Bununla birlikte mobilet M sınıfı ehliyet almaya uygundur, tüm sınıfları kapsadığı için B sınıfı ehliyet yeterliyken yasal mevzuatta 16 yaşını doldurmuş kişilerin kullanabileceği belirtilmiştir. Bununla birlikte şehirlerarası otoyollarda da kullanımına izin verilmemiştir. Moped grubundaki araçlar için plaka ve trafik sigortası zorunluluğu bulunmaz. Motorlu Taşıtlar Vergisine (MTV) tabi olmadığı gibi ayrıca tüm motorlu taşıtlarla aynı biçimde sürüş sırasında kask takılması gerekir ve aksi durumda cezai yaptırımı söz konusudur. Mobilet üzerindeyken olası kazalara karşı kask dışında dizlik, motosiklet pantolonu gibi ekipmanların giyilmesi güvenli bir sürüş deneyimi için yardımcı olur.
Mobilet Ne Kadar Enerji Tüketir?
Hem elektrikle hem de benzinle çalışan mobiletler, diğer araçlara kıyasla çok daha az enerji tüketir. Bu nedenle yüksek hıza gerek duymayan, konforu önemseyen ve güvenli sürüş deneyimi yaşamak isteyen kişilerin istedikleri yere kolayca ulaşmasına yardımcı olur. Modele göre değişmekle birlikte en düşük kapasiteye ve 2 zamanlı 50cc güce motora sahip olduğu hesaba katıldığında benzinli mobilet 100 km mesafede yaklaşık 2-3 lt benzin yakabilir, 1500 W gücündeki bir elektrikli mobilet ise saatte 50 kW enerji tüketebilir. Ayrıca tüketim düzeyini; mevsim, düz yolda ya da yokuşta kullanılan süre, yük miktarı gibi faktörler etkiler. Örneğin, yokuşta fazla enerji gerektiği için daha çok yakabilir ve kışın akünün performansı biraz düşebileceğinden yapılan azami menzil kısalabilir.
Mobilet Bakımı Nasıl Yapılır?
Mobilet, tıpkı motosikletler gibi düzenli bakıma ihtiyaç duyar. Aynı şekilde detaylı muayene gerektirmese de 2-3 yıl aralıklarla lastiklerin durumu, fren aksamı, lambalar kontrol edilmelidir. Benzinli olanlar ile karşılaştırıldığında yağ, filtre gibi parçalar olmadığından değişim gerektirmez. Ancak elektrikli mobilet modellerinde motor, motoru besleyen bir akü, yönetimden sorumlu sürücüler yer aldığından akü, özen gösterilmesi gereken en önemli parçadır. Ayrıca fren balataları ve lastikler de zamanla aşındığı için değiştirilmeleri gerekebilir. Hayati öneme sahip bir diğer durum ise temizliği ve hangi havalarda sürüldüğüdür. Elektrikli olanlar kısa devre yapabilme olasılığı sebebiyle direk olarak yıkanmamalı, nemli bezle silinmelidir. Yağmurlu havalarda ise teker mili seviyesindeki su birikintileri tehlikeli olabilir. Ayrıca USB, alarm gibi ihtiyaçlar için aynı markanın orijinal parçalarının tercih edilmesi akü ömrünü uzatır. Mobilet aküsünün kullanım ömrünü uzatmak için aşağıdaki önlemler alınabilir:
- Mobiletler akülerin tamamı bittikten sonra şarj edildiğinde sanılanın aksine performansı artmaz. Jel yapıdaki akülerin hafıza etkisi olmadığından akünün tam bitmeden sık sık şarj edilmesi performansını artırmaya yardım eder.
- Aküsü kurşun-asit tipteki mobilet 6-8, lityum iyon olanlar 2-3 saatte tam şarj kapasitesine ulaşır. Ancak bu süre kurşun-asitli akülerde 12, lityum olanlarda 5 saati geçerse hemen servise götürülmesi gerekir.
- Mobilet marka ve modeli hangisi ise ona ait şarj aletleri tercih edilmelidir. İkisinin uyumlu olmaması akünün ömrünü kısaltır. Uygun şarj aletinin olmadığı menzilin azalması, akünün şişmesi ile kendini belli eder.
- Akü ömrünü kısaltan bir diğer neden de, ayda en az bir kez şarj edilmemesidir. Mobilet uzun süre kullanılmayacaksa sigortası kapatılmalıdır, sigorta açık şekilde 3 aydan fazla bekleyen aracın akü performansı büyük ölçüde azalır.
Mobilet Fiyatları
Mobilet, satış noktalarındaki gibi online sipariş yöntemiyle de kolaylıkla satın alınabilir. Ayrıca mobilet satın almak isteyen tüketiciler için fiyat son derece önemliyken kalite artışıyla fiyat artışının doğru orantılı olduğu söylenebilir. Bununla birlikte mobilet fiyatları arasında oldukça geniş bir fiyat aralığı olduğu dikkat çeker. Marka, model, tekerlek sayısı, motor gücü, tasarım, üretim malzemesi gibi daha pek çok faktör fiyatların değişmesine sebep olabilir. Diğer motorlu taşıtlara göre uygun seçeneklerin de olduğu mobilet zaman ve parçadan tasarruf sağlaması bakımından da avantajlı tercihlerden biridir. Aynı zamanda mobilet kampanya tarihleri takip edildiğinde en ucuz mobilet fiyatları ile karşılaşmak mümkündür. Akakçe üzerinden en iyi mobilet markaları ve fiyatlarını istediğiniz şekilde sıralayabilir, karşılaştırma özelliğinden yararlanarak hemen seçim yapabilirsiniz.