Oyun Konsolları
Oyun konsolları bugünkü tanımı ile harici bir televizyona bağlanarak oyun oynama imkanı sağlayan, bilgisayar kökenli, küçük büyük herkese hitap edebilen eğlence araçlarıdır. Oyun konsollarının temelini atariler oluşturur. İlk olarak 1950'li yıllarda ortaya atılan televizyonda oyun oynama fikri, televizyonların evlerde yaygınlaşması ile 1960'lı yılların sonunda gerçek oldu.İlk olarak bir oyun oynanabilen Brown Box üretildi, fakat beklenen ilgiyi görmediği için geliştirilerek 1972 yılında içerisinde 27 oyun bulunan Magnawox Odyssey tasarlandı. Bu konsol büyük ilgi görerek evlere giren ilk oyun konsolu olarak tarihe geçti. AVM ve kafelerde olan büyük oyun konsollarına olan ilgi giderek azaldı ve böylece Atari şirketi öncelikle Computer Space adındaki oyunu tasarlayarak Pong oyun konsolunu üretti. Bu oyun konsolları tek bir ekran üzerinde sessiz bir yapıdayken Pong ilerleyen zamanlarda ses efektleri ekleyerek oyun konsollarına olan ilgiyi artırdı. Nintendo markası da bu ilginin ardından Nintendo Color TV Game oyun konsolunu tasarlayarak, milyonlarca satmayı başardı. Bu ilerlemelerin ardından basit yapıda olan ve iki kolu bulunan bu oyun konsolları geniş kitleler için vazgeçilmez oldu. Bu birinci nesil oyun konsollarında, yapay zeka yok ve kontrol edilen sadece kare ve çizgilerden oluşuyordu. Ardından 1976 yılında Fairchild Channel F ile ikinci nesil oyun konsollarının tarihi başladı. Fairchild Channel F ilk mikroişlemci kullanılan oyun konsolu olmuştur. Bu ikinci nesil oyun konsollarında ki en önemli özellik kartuş bulunmasıdır. Bu sayede günümüz oyuncu profili oluşmaya başlamış ve oyuncular, oyunlarını kendi oyun kütüphanelerinde biriktirmeye başlamışlardır. Bu gelişmelerden sonra Atari firmasının tasarladığı Atari 2600 ile oyun konsolları atari olarak anılmaya hatta atari oynanan salonlara markası farketmeksizin atari denilmeye başlandı. günümüzde bu şekildeki son nesil olmayan,kaset ve CD ile çalışan internet bağlantısı olmayan oyun konsollarına halen atari denilmekte. Bu şekilde gelişmeye devam eden oyun konsollarının temelleri tamamlandı. Oyunlar da bu süreçte yerinde durmayarak devamla yenileri eklendi ve gelişti. Binlerce oyun üretilerek her yaşa ve zevke uygun oyunlar ile herkese hitap edildi. Bunun yanında sadece televizyon ile değil ekranı üzerinde olan oyun kolları da gelişerek oyun dünyası ele sığabilir hale geldi.
Oyun Konsollarının Çeşitleri
Teknolojinin gelişmesi ile oyun konsolları da geçmişten bugüne oldukça gelişmiştir ve Playstation 1 in piyasaya çıkması ile oyun dünyası tamamen değişmiş farklı bir boyuta geçmiştir. Sony ardından Playstation 2 yi piyasaya sürmüştür. Fakat en büyük etkiyi Ps3 ile yaratmış, dünyada büyük ses getirmiştir. Ardından PS4 ile yakaladığı bu başarıya devam etmiştir. oyun severler tarafından oldukça sevilen ve tercih edilen bu oyun konsolları online şekilde oyun indirebilme imkanı sunarken dünyanın neresinde olursa olsun birlikte oyun oynayabilme imkanı da sunmakta. Ayrıca Playstation 3 ile beraber Playstation Move geliştirilerek hareket ile oyun oynama imkanı sağlandı. Bunun yanında Microsoft’un geliştirdiği ve oyun severler tarafından oldukça beğenilen bir diğer oyun konsolu ise Xbox serisi oldu. Xbox 360 serisi ile Kinect geliştirilerek Microsoft markası hareketi algılayan kamera ve oyunları piyasaya sürdü. Kullanıcılar tarafından sevilen bu oyun konsolları da ilerlemeye devam ederek, 2020 yılının son çeyreğinde Xbox Series X Series S ile dönemin son teknoloji oyun konsollarını piyasaya sürdü. Aynı dönemde Sony markası Playstation 5 ile damga vurdu. Bu oyunları keyifli bir şekilde oynamak için Xbox 360 oyun kolunu online bir şekilde satın alabilirsiniz. İlk başlarda yeni nesil oyun konsolları için oyunlar CD ile yüklerken, şimdi internet üzerinden kolaylıkla satın alınabilir ve indirilebiliyor. Nintendo markasının elde oynanabilen ekranlı oyun konsolları da son teknolojiyi takip ederek 2017 yılında satışa çıkardığı Nintendo Switch ile popülerliğini korumaya devam ediyor.
Oyun Konsolları Nasıl Oynanır?
Oyun konsolu ile oyun oynamak için sahip olduğunuz oyun konsolunu televizyona veya bir ekrana bağlayabilirsiniz. Oyun konsolları genel olarak iki oyun kolu ile satılır. Ekrana bağlanan oyun konsolu kurulum aşamalarından sonra oyun oynamak için hazırdır. Oyun konsolu ile oyun oynarken tek ya da iki kişilik oyunları tercih edebilirsiniz. Oyun konsolları ile oynayabileceğiniz bir çok oyun türü vardır. Oyun türlerinden en çok sevilenler, futbol, yarış, hikaye, strateji, savaş, dövüş, aksiyon, macera oyunları olurken hareket algılayan aksesuarlar ile en çok tercih edilen oyun türleri müzik ve danstır.Oyun konsolu ile oyun oynarken oyun kolu üzerinde hareketlere atanmış tuşlar ve tuş takımları bulunur. Bu tuşlar tek şekilde basarak kullanıldığı gibi tuş takımlarına birlikte basarak da hareketleri yönetebilirsiniz. Hareket tuşlarının özellikleri oyuna göre değişiklik gösterir. Bir de kol üzerinde bulunan iki yuvarlak joystick tuşları ile de oyun oynayabilir, bu tuşlara hareket ve özellik tanımlayabilirsiniz. Bu oyun kolları oyunu daha geniş alanlarda görmenize yardımcı olurken oyun hakimiyetinizi de artırır. Oyun konsolu ile oyun oynarken oyun arkadaşlarınız ile bağlantıda kalabilir, onlar ile konuşabilirsiniz. Oyun severler için tasarlanan yeni nesil oyun konsolları ile oyun oynamanın zevkini en yüksek seviyede yaşayabilirsiniz.
En İyi Oyun Konsolları
Teknolojinin gelişmesiyle oyun konsolları da yerinde durmayıp ilerlemeye ve gelişmeye devam ediyor. Bu gelişme içerisinde rekabette yer alan ve piyasada her yeni ürünü ile ses getiren iki marka vardır. Sony ve Microsoft günümüzde en iyi oyun konsolları ile oyun kollarını tasarlamak ve üretmek için adeta bir yarış içerisindeler. Bu rekabet ortamında, her çıkan yeni ürünü ile dünya çapında ses getiren bu markaların 2020 yılının sonlarına doğru piyasaya sürdükleri Playstation 5 ve Xbox Series S - Series X oyun konsolları olmuştur. İkiside 8 çekirdekli ve son teknoloji işletim sistemine sahiptir. Bu özellikler oyun severler için oldukça önemlidir çünkü oyun oynarken takılma, durma gibi olumsuzlukların olmasını istemezler. Ayrıca Sony markası oyun konsolunun son serisi ile 3 boyutlu oyun oynama keyfini sunuyor. İki oyun konsolu da yüksek grafik işleme gücü ve çözünürlük seviyeleri ile oyunları en net ve güzel şekilde ekranlara taşırken PS5 bir çok televizyonda bulunan 4K teknolojisini bir üst seviyeye taşıyarak 8K görüntü kalitesi ile piyasaya damga vuruyor. Bu iki marka tasarım olarak sıradanlaşmış oyun konsollarının dışına çıkarak Sony önceki serilerden farklı olarak daha büyük sivri kıvrımların azaldığı dikey bir tasarımı tercih ederken, Microsoft son serisinde oyun bilgisayarlarına benzer kule tipi bir tasarımı tercih etmiştir.
Oyun Konsolları Fiyatları
Online oyun oynamanın yaygınlaştığı bugünlerde, oyun konsollarına olan ilgi giderek artmakta. Markalar oyun konsollarını ve oyunlarını geliştirerek oyun severler için vazgeçilmez hale gelmekte. Büyük küçük herkesin oyun oynayabilmesi için farklı özelliklere ve ilgi alanlarına göre yüzlerce oyun içerisinden herkes kendine uygun olana seçerek rahatlıkla oyun konsolu ile oynayabilir.Yeni nesil oyun konsolları, oyun oynamanın zevkini zirveye çıkarmak için tasarlanmıştır. Oyun konsolları ve aksesuarları son teknoloji kullanılarak, ses, görüntü ve hız bakımından son derece kaliteli olup, oyun oynarken sorun yaşanmaması için tasarlanmıştır. Oyun konsolu fiyatları kalitesine ve sahip olduğu özelliklere göre değişiklik göstermektedir. Konsolun kapasitesine veya tasarımına göre oyun konsolları fiyatları değişiklik göstermektedir. En ucuz oyun konsolu ve oyun konsolu aksesuarlarını Akakçe’de bulabilirsiniz. Oyun konsollarına tarzınızı yansıtmak isterseniz veya konsolunuzu yıpranmalara ve çizilmelere karşı korumak isterseniz, konsolunuzu sticker ile kaplayabilirsiniz. Oyun konsolları, oyun kolları, konsol stickerları, koruma kılıfları ve birçok oyun kolu aksesuarlarına akakce.com da inceleyebilirsiniz. 2020'de piyasaya sürülen Sony marka PS5 ve Microsoft markasının Xbox Series X oyun konsollarını ve özelliklerini inceleyebilirsiniz. Son çıkan konsol oyunlarını burada bulup, oyun oynamanın keyfini çıkarabilirsiniz.