Izgara Zeytin
Kahvaltı öğünlerinin ana malzemesi olarak bilinen ızgara zeytin çeşitleri, öğlen ve akşam yemeklerinin tarifleri için de kullanıma son derece uygundur. Izgara zeytinler çekirdeksiz olması, soslu olmasıyla kullanıcılar tarafından çok sevilir. Çocukların en sevdiği zeytin türü olan çekirdeksiz ızgara zeytin çeşitlerinin bazılarının içlerine kırmızı biber yerleştirilir. Farklı birçok markaya ait ızgara zeytin seçenekleri vardır. Her markanın ızgara zeytin lezzeti hazırlanan sos, ürün boyutları, ızgara süresi, yapım tekniği ve zeytin türüne göre birbirinden değişik tatlar sunar. Gramaj bakımından da her markanın içeriğine göre değişiklik gösterebilir. Genel hatlarıyla lezzetli bulunan ve severek yenilen ızgara zeytin seçeneklerini ve marka fiyat karşılaştırmasını Akakçe aracılığıyla gerçekleştirebilirsiniz.
Izgara Zeytin Çeşitleri
Izgara zeytin çeşitleri yeşil ve siyah olmak üzere iki farklı çeşit olarak hazırlanır. Çeşitliliğinin belirlenmesinde hazırlanan soslar, zeytin türleri, markaya göre değişen gramajlar etkili olur. Örneğin; kırma zeytin ile yapılan ızgara yeşil zeytin lezzet bakımından Ayvalık yeşil ızgara zeytininden farklıdır. Bu noktada ızgara zeytin seçimi yaparken öncelikli olarak sevilen zeytin modelinin ızgara yapılmış paketlerinin alınması gerekir. Aynı değerlendirme ızgara yapılmış siyah zeytin çeşitleri için de geçerlidir. Izgara zeytinlerin bazılarına baharatlı, sarımsaklı soslar eklenir. Bunlar da ürün çeşitliliği sağlar. Özellikle cevizli kahvaltılık sos ile birlikte çok iyi lezzet sağlayan çeşitler, hem tarif içinde hem de kahvaltı, ara öğü lezzetleriyle birlikte tüketilebilir. Çıkarılan çekirdek bölümüne kırmızı biber yerleştirilen ve sonrasında ızgaralama işlemi yapılan zeytin çeşitleri de yine kullanıcıların sevdiği türlerden biridir. Zeytini sos halinde kullanmak isteyenler için ince ezilmiş ızgara edilen zeytin çeşitleri son derece doğru bir tercih olur. Rende yardımıyla çekirdeksiz zeytinler hemen daha ufak parçalar haline getirilebilir ve ezme şeklinde hazırlanabilir.
Izgara Zeytin Kullanım Alanları
Izgara zeytin pek çok tarifte ana ya da yardımcı malzeme şeklinde kullanılır. Ayırca lezzetlerin süslemesinde, yanında da konulabilir. Kahvaltılarda başlı başına tek olarak başka tariflerle harmanlanmadan yenebilir. Akdeniz salatasının üzerinde süsleme amacıyla ya da lezzet vermesi için kullanılabilir. Ayrıca görsel olarak da salatanın zengin görünmesine yardımcı olur. Poğaça, açma gibi hamurların yardımcı malzeme şeklinde içinde çekirdeksiz sossuz siyah zeytin kullanımı çok sık tercih edilir. Ayrıca pratik olmasıyla da mutfak işlerinde tarif hazırlama sürecini kısaltır. Pizzaların üzerinde yardımcı malzeme olarak zeytinin ızgara edilmiş hali soslu ya da sossuz şekilde damak tadına göre kullanılabilir. Simitlerin üzerine çekirdekli, zeytinli simit tarifleri son günlerde çok popülerdir. Bu tarifleri hazırlarken çekirdeksiz siyah veya yeşil zeytin tercih edilebilir. Makarna soslarının üstünde ya da sos hazırlarken, Ege usulü köftede, taco lezzetlerinde, meksika biberiyle birlikte kısa bir pişirme işlemiyle ızgara zeytin çeşitleri kullanılabilir. Rumeli poğaçalarının yapımında tamamen ızgara edilmiş zeytin kullanılır. Ayrıca zeytinli ekmek, omlet, zeytin ezmesi tariflerinde de kullanılabilir.
Izgara Zeytin Saklama Koşulları
Uygun saklama koşullarında ızgara zeytin çeşitleri ambalaj üzerinde belirtilen son tüketim tarihine kadar keyifle yenebilir. Izgara zeytinleri ilk günkü tazeliğinde her zaman tüketmek için ürünlerin saklama koşullarına dikkat edilmesi gerekir. Yumurta çeşitleri gibi ızgara zeytin türleri de iyi bir muhafaza süreci gerektirir. Çabuk sulanan ızgara zeytinler yapım aşamasında suyu akıtılmış olsa da zaman içinde yeniden sulanabilir. Öncelikle zeytini servis etmeden önce yeniden suyunu süzmek ve zeytinyağı ile temas etmesini sağlamak gerekir. Ayrıca çabuk küflenen ızgara zeytin için plastik şişe kullanımı son derece önemlidir. Plastik şişelerde ve zeytinyağı ile birlikte depolanan zeytinlerde bozulma olmaz. Serin, kuru mutfak dolaplarının kiler bölümünde ışık, ısıdan uzak olabilecek şekilde ızgara zeytin çeşitlerinin saklanması son derece idealdir. Bir tabak içine tüketilecek kadar ya da en fazla üç, dört günlük yenebilecek ölçülerde çıkarılması yeterlidir. Daha sonra kalan zeytinlerin üzerini kapatarak buzdolabında saklayabilirsiniz. Buzdolabında kalan zeytinlerin üç, dört içinde tüketilmesi tavsiye edilir.
Izgara Zeytin Nasıl Yapılır?
“Zeytinler nasıl ızgara haline getirilir?” son derece merak edilen hususlardan biridir. Bazı kullanıcılar, bu durumun sağlık açısından zararlı bir durum yaratıp yaratmayacağı konusunda endişe duyabilir. Izgara zeytinler son derece sağlıklıdır ve insan sağlığına zararlı olabilecek durumları içermez. Doğru yapım teknikleriyle son derece lezzetli ve pratik bir şekilde elde edilebilir. Izgara zeytin yapım aşamaları marka fark etmeksizin aşağıdaki sıralamayla gerçekleşir:
- İlk aşama zeytin çekirdeklerinin çıkarılması işlemidir. Damak tadına göre tercih edilen zeytin türleri özel makineler tarafından el değmeden, parçalanmadan çekirdeksiz hale getirilir.
- Sonrasında ızgara süreci başlatılır. Izgara üzerinde desen oluşuncaya kadar zeytinler ızgaralanır. Bu işlem sırasında zeytinlerin suyu akıtılır ve tamamen kuru hale gelmesi sağlanır.
- Son aşama olarak sarımsak ve çeşitli baharatlar eklenerek paketleme işlemi yapılır. Bazı ızgara zeytin çeşitlerinin içine çekirdek boşlukları yerine kırmızı biber yerleştirilir.
- Bazı ürünler sosu olmadan sadece ızgaralanmış bir şekilde ambalajlanabilir. Damak tercihine göre dilediğiniz şekilde istediğiniz zeytin çeşidine göre kolaylıkla seçim yapabilirsiniz.
Izgara zeytin kalori oranı kullanıcılar tarafından merak edilir. Özellikle diyet yapan kişiler çekirdekli zeytin yerine çekirdeksiz zeytin tercih etmek istediklerinde kalori oranını merak ederler. 100 gramlık ızgara sosu olmayan zeytin, ortalama 151 kalori olarak hesaplanır.
Izgara Zeytin Kullanıcı Yorum ve Değerlendirmeleri
Zeytin ızgara tüketenler tarafından yapılan yorum ve değerlendirme yazılarında lezzetlerinden çok detaylı bir şekilde bahsedilir. Lezzet bakımından hemen her damak zevkine hitap eden zeytin, ızgara edilmiş ve soslanmış haliyle çok sevilir. Ayrıca vegan ve vejetaryen beslenenler için de tüketime uygun olan ızgara zeytin seçenekleri böylece geniş kitlelere ulaşır. Yapılan değerlendirmelerde soslu olan türlerin pek çok tarifin içinde, süslemesinde kullanıma uygun olduğu ifade edilir. Sossuz çekirdeksiz zeytinlerin ise kahvaltılar için ideal olduğu kullanıcılar tarafından belirtilir. Damak tercihine göre soslu ya da sossuz tariflerde, kahvaltı yanında, ara öğün aparatiflerinin yanında tüketilebilir. Kullanıcılar zeytinlerin uzun süre taze kalmasından memnuniyetle bahseder. Doğru saklama koşullarıyla son tüketim tarihine kadar ızgara zeytin seçenekleri yenebilir. Tadının bayatlamaması, ızgara şeklinin ve lezzetinin azalmaması, soslarının bozulmaması kullanıcı değerlendirmelerinde avantaj şeklinde bahsedilen detaylar arasında sıralanır.
Izgara Zeytin Fiyatları
Izgara zeytin fiyat yelpazesinde gramajlar son derece etkilidir. 10 kg teneke kutularda hazırlanan ızgara zeytin ile 750 gramlık vakumlu ambalajlar aynı etiketlerde olmaz. Ancak birim hesabı yapıldığında büyük boylar daha avantajlı şekilde karşınıza çıkabilir. Markaya göre de fiyatlar farklılık sunabilir. İki farklı markanın 10 kg teneke kutulu çeşitleri fiyat bakımından aynı olmayabilir. Üretim aşaması, tercih edilen teneke kutunun malzemesi, marka logosunun baskısı ve uygulanma tekniği, hangi zeytin türünden paketlendiği, ızgara yapım aşamaları kısaca her bir ayrıntı fiyatları doğrudan etkiler. Marketlerde daha çok klasik çekirdekli zeytin gören kullanıcılar “Izgara zeytin nerede satılır?” diye küçük çaplı bir araştırma yapabilir. Izgara zeytin çeşitlerini marketlerde, kahvaltılık gıdalar satan organik dükkanlarda, online satış kanallarında, zeytin üretimi yapan firmaların üretim merkezlerinde, satış mağazalarında ya da internet sitelerinde kolaylıkla bulabilirsiniz. Izgara zeytin satın alma seçeneğine gelmeden önce fiyat karşılaştırmasını Akakçe üzerinden tamamlayabilirsiniz.