Salamura Zeytin
Tuzlu ve farklı bir lezzete sahip olan salamura zeytin kahvaltıların başlıca yiyeceklerinden biridir. Her yıl sonbahar aylarında hasadı yapılan zeytin, ister yeşil ister siyah haliyle severek tüketilir. Marmara’dan başlayarak Ege sahilleri boyunca hemen hemen her yerde görülebilen yıllanmış ağaçlardan alınan ürünler işlenerek sofralara kadar gelir. Yapımını bilmeyen veya tüketmeyen kişiler tarafından “Salamura zeytin nedir?” sorusu merak edilebilir. Salamura zeytin, meyvenin olgunlaştıktan sonra ağaçtan toplanarak özel işlemlerle yemeye hazır hale getirilmesine verilen isimdir. Hem siyah hem de yeşil olan çeşitlerden salamura yapılması mümkündür. Salamura zeytin kalori bakımından da formunu korumak isteyenler tarafından araştırılabilir. 1 adet salamura zeytin yaklaşık olarak 6 kalori kabul edilir. 100 gr kadar olan salamura zeytin ise yaklaşık 144 kaloridir. Daha çok bitkisel beslenmek isteyen kişilerin diyet programına adet sayısı kadar eklenen zeytin bu açıdan da sağlıklı bir besindir. Salamura zeytin aynı zamanda tuzlu olduğu için hem tansiyon hastaları hem de diyet yapan kişiler tarafından aşırıya kaçmadan tüketilmelidir.
Salamura Zeytin Ne Zaman Yapılır?
Barışın simgesi ve Akdeniz ikliminin en vazgeçilmez meyvelerinden biri olan zeytin hasadı her yıl büyük coşkuyla yapılır. Hasat sırasında toplanan ürünler tane iriliklerine göre ayıklanır. Salamura zeytin yapmak için uygun olanlar özenle seçilir. Ardından işlem görmesi için fabrikalara aktarılır ve zeytinler özel işlemlerden geçer. Son olarak da paketlenir ve sizlere sunulur. Sofranıza ulaşan muhteşem lezzetteki salamura zeytin nasıl olur sorusu bu şekilde yanıtlanabilir. Ürünlerin toplandığı bölgeye göre değişiklik gösterse de her çeşitte zeytin salamura yapılabilir. Yeşil zeytinler Eylül, Ekim ayları gibi toplanıp salamura zeytin haline getirilir. Siyah zeytinler ise Kasım veya Aralık ayları gibi toplanıp salamura zeytin olarak işlem görürler. Salamura zeytinler tanelerinin büyüklüğüne göre XS’den XL’ye kadar çeşitli boyutlarda sınıflandırılır. XS en küçük, XL ise en büyük boyu temsil etmek üzere farklı boyutlardır.
Salamura Zeytin Nasıl Tüketilir?
Salamura zeytinler orijinal görüntüsünü korumaya devam ettiği için doğal salamura zeytin olarak da bilinir. “Doğal salamura zeytin nedir?” sorusunun cevabı da bu şekilde verilebilir. Yapım aşamalarına bakıldığında “Salamura zeytin yıkanır mı?” sorusu sıklıkla sorulur. Salamura zeytin hazırlanma aşamasında tuzlu suda uzun süre beklediği için tüketilmeden önce yıkanabilir. Hatta tuzunu daha fazla atabilmesi için bir müddet suda bekletilip tuzunu bırakması sağlanabilir. Tuz oranı markadan markaya farklılık gösterebileceği için tercihinize ve sağlığınıza en uygun olanı seçmeniz çok daha doğru olur. Salamura zeytin nasıl yenir diye merak edenler için çok farklı sunum seçenekleri vardır. Salamura olan çeşitleri isteğe göre yağ, limon ve çeşitli baharatlarla karıştırarak servis edebilir ya da doğrudan diğer yiyeceklerle birlikte tüketebilirsiniz. “Salamura zeytin nasıl yapılır?” sorusu merak edilse de evde salamura zeytin yapma işlemi oldukça zahmetlidir. İşin püf noktalarını bilerek doğru işlemlerden geçirmek gerekir. Salamura zeytinler, tatlanması için uzun bekleme sürelerine ihtiyaç duyar. Bu süre bazen 6-8 ay arasında değişebilir.
Her Damak Zevkine Uygun Salamura Zeytin Çeşitleri Nelerdir?
Salamura zeytin çeşitleri her damak zevkine uygun şekilde üretilir. Salamura yeşil, siyah zeytin dışında yağlı, sert ya da yumuşak seçenekleri de vardır. Salamura suyundan çıkarıldıktan sonra yağlanarak satışa hazır hale getirilen ürünlere yağlı salamura zeytin adı verilir. Bu salamura zeytin türü sele olanla aynı olsa da tatlandırma süreçlerinde birbirinden ayrılır. Özellikle sabah kahvaltılarında birçok kişinin ekmek banarak tükettiği bu lezzetli kahvaltılık ürünler en sık satılan çeşitlerden biridir. Sert salamura zeytin olgunlaşmamış olan meyvelerin toplanmasıyla yapılır. Bazı kişiler özellikle sert zeytin sevdiği için erken hasat ürünü olan çeşitleri satın alabilir. Yumuşak olan çeşitler ise olgunlaşmış olarak kabul edilir. Salamura suyunda ekstra yumuşayan yumuşak meyveler aromasını daha kolay suya salabilir. Bazı iri yeşil zeytinlerin çekirdeği çıkarılarak içine kırmızı biber konulmasıyla salamura hale getirilebilir. Özellikle çekirdekle uğraşmak istemeyen kişilerin ve çocukların severek yiyebileceği bu çeşit turşu gibi bir tada sahiptir.
“Salamura zeytin ne demek?” sorusunun birçok cevabı olabilir. Çeşitli baharatlarla karıştırılarak özel olarak satılan türleri de vardır. Farklı bir lezzete sahip olan baharatlı salamura zeytinler kahvaltılar dışında yemeklerin yanında da tüketilebilir. Bu çeşidin içine konulan baharatlar arasında kekik, kişniş, pul biber, biberiye ve fesleğen bulunur. Damak zevkinize göre evde ayrıca farklı baharatlar eklemeniz de mümkündür. Bu güzel kahvaltılığın yenilebilen bölümünün etli ve etsiz olarak adlandırıldığı salamura zeytin çeşitleri de vardır. Yetiştiği bölgeye göre etli bölümü ya da çekirdek kısmı daha büyük olabilir. İri olanlar daha etli olabilir; böylece zeytinden daha fazla tat alabilirsiniz. Bu nedenle satın alırken ambalaj üzerinde bulunan özelliğe dikkat etmeniz faydalı olur. Ham, çizik, dilme ve kırma olarak adlandırılan türlerden de salamura yapılabilir. Damak zevkinize hitap edecek şekilde çeşitleri çoğaltmak mümkündür. Sofralarınızda salamura zeytin eşliğinde ikram edeceğiniz peynir, reçel ve helva çeşitleri gibi birbirinden lezzetli seçenekleri Akakçe üzerinden filtreleyebilir, uygun kaliteyi doğru fiyatla bulabilirsiniz.
Salamura Zeytin Nasıl Muhafaza Edilir?
Salamura zeytin satın aldıktan sonra uzun süre saklamak için bazı detaylara dikkat etmek gerekir. Bu yüzden “Salamura zeytin nasıl saklanır?” sorusu genellikle merak edilir. Salamura ürünleri buzdolabında ya da serin bir ortamda mümkünse gün ışığı görmeyen bir yerde muhafaza etmek en doğrusudur. Böylece dış etkenlerden korunmuş olur. Salamura zeytin satın alınan orijinal ambalajında saklanabilir. Ancak bazı ürünlerin konulduğu plastik kutuların üzerinde bulunan jelatin tek kullanımlıktır. Eğer ambalaj tek kullanımlık ise ağzı kapalı bir kavanoz ya da kutuda bozulmadan uzun süre saklanabilir. Saklama kabının ağzının sıkıca kapalı olduğundan emin olunmalıdır. Bazı durumlarda kavanoz ya da kutunun başına poşet veya streç film geçirilerek kapağı kapatılabilir. “Salamura zeytin nasıl muhafaza edilir?” sorusunun cevabı bu şekilde verilebilir. Kahvaltılık sos gibi salamura zeytin de bozulmaması için doğru muhafaza edilmesi gereken yiyecekler arasında gelir.
Salamura Zeytin Fiyatları
Salamura zeytin fiyatları ambalajın boyutuna göre değişiklik gösterir. 250 gr, 500 gr, 700 gr veya kiloluk olmak üzere hemen hemen her gramajda sofralık salamura zeytin bulmak mümkündür. Endüstriyel amaçla restoranlara ya da iş yerlerine satılan 10 kiloluk salamura zeytin tenekeleri de bulunur. Bu sayede amacınıza yönelik boyutlarda satın alma yapabilirsiniz. Salamura zeytin ambalajları tek kullanımlık kaplar, plastik veya cam kavanozlar dışında konserve olarak da satışa sunulmuştur. Salamura zeytin fiyatlarını etkileyen bir başka unsur ise ürünün markasıdır. Farklı markaların ürünleri boyutuna göre geniş fiyat yelpazesine sahiptir. Salamura zeytin tanelerinin boyutları da fiyatlara yansıyabilir. Katkı maddesi olmadan özel olarak işlenen ve her zevke, bütçeye hitap eden salamura zeytin çeşidini satın almak mümkündür. Birbirinden farklı çeşitlere sahip salamura zeytinler ile sofranızı zenginleştirmek isterseniz en doğru fiyatlara Akakçe üzerinden ulaşabilirsiniz. İhtiyacınıza uygun özellikleri filtreleyerek yüzlerce çeşit arasından en beğendiğinizi seçip inceleyebilirsiniz.