Zıpkın
Zıpkın, misina ya da ipe bağlı çentikli şişin manuel ya da tetik mekanizması ile fırlatılarak kullanıldığı bir av silahıdır. Sualtı ve deniz avcılığında kullanılan bu silah, bir nevi mızrak görevi görür. Alba Star, Andoutdoor, Apnea, Blue Heaven, Cressi, Labrax, Mares yabancı ve yerli zıpkın markaları tarafından üretilen zıpkınlar, tüm sualtı avlanmalarını kolaylaştırır. Profesyonel zıpkın çeşitleri, hedeflenen avı atılan şiş yardımıyla deler ve şişte bulunan kelebek sayesinde avın yakalanmasını sağlar. Farklı materyallerden üretilen zıpkınlar, lastikli ve havalı olarak farklı alternatifler sunar. Av özelinde kullanılabilecek boyut seçenekleri de bulunan zıpkınlar, kullanıcılar için çok sayıda alternatif yaratır. Sığ sular ve taş altındaki balıkları avlamak için 90 - 82 - 75 - 60 - 45 cm ve altı boylarında zıpkınlar bulunur. Derin sular, büyük boyutlu balıklar ve mesafeli atışlar için de 100 - 110 - 120 - 130 - 140 cm ve üzeri boylarında zıpkınlar üretilir. Bu boy alternatifleriyle her kullanıcı profiline hitap eden zıpkınlar, avlanma ve diğer kullanımlarda son derece kolay bir deneyim yaşamanızı sağlar.
Zıpkın Çeşitleri
“Zıpkın ne demek?” sorusuna “Misina ya da ipe bağlı çentikli şişin manuel ya da tetik mekanizması ile fırlatılarak kullanıldığı bir av silahıdır” şeklinde yanıt verilebilir. Zıpkınlar belli başlı özelliklere göre sınıflandırılır. Alüminyum borulu deniz zıpkını, standart zıpkın çeşitlerindendir. Denizden çıkınca tatlı su ile durulamanın yeterli olduğu bu zıpkınlar özel bir bakım gerektirmez. Bu zıpkınlar başlangıç seviyesindekiler için uygundur. Karbon balık zıpkını da bir diğer zıpkın türüdür. Adından da anlaşılacağı gibi karbondan üretilen bu zıpkınlar, son derece hafiftir. Bu sayede suda kolay bir kullanım sağlar. Uzun süreli dalışlarda bile el ve bilekleri çok yormayan bu zıpkınlar, profesyonel kullanım için uygundur. 75'lik, 90'lık zıpkın çeşitleri de komple ahşap malzemeden üretilir. Su haricinde son derece ağır olan bu zıpkınları taşımak zordur. Açık kafa zıpkın en çok tercih edilen zıpkın türüdür. Daha çok uzman avcılar tarafından kullanılan bu zıpkınlar, etkili bir avlanma sağlar. Su altında son derece etkili bir performans sergileyen bu zıpkınlar, sudan çıktığınız anda ağır olabilir. Bu nedenle zıpkın kullanımı ve sualtı avlanmasında uzman değilseniz daha hafif malzemeden üretilmiş zıpkınları tercih edebilirsiniz.
Zıpkın Nasıl Seçilir?
Makaralı, lastikli, pompalı zıpkın ve diğer tüm zıpkın türleri genellikle balık avlayanlar tarafından kullanılır. Zıpkın çeşitleri arasından seçim yaparken bazı noktalara dikkat etmek önemlidir. En iyi zıpkın seçimi yapmanızı sağlayacak detaylar aşağıdaki gibidir:
- Havalı zıpkın ve tüm zıpkın türlerini incelerken zıpkın boylarını avlanma şeklinize göre seçmeniz önem taşır. Zıpkınlar genellikle 45 - 60 - 75 - 82 - 90 - 95 - 100 cm ve üzeri boyutlarda satılır.
- Zıpkın kullanmaya yeni başlıyorsanız 75 cm boyunda bir tüfek alabilirsiniz. 90 cm ve üzeri boylardaki tüfekleri kurmak başlangıç aşamasında sizi zorlayabilir.
- Zıpkının malzemesi de seçim aşamasında dikkat etmeniz gereken bir unsurdur. Bu noktada da uzmanlığınızı göz önünde bulundurmanız gerekir. Başlangıç aşamasındaysanız hafif malzemeli zıpkınları tercih edebilirsiniz.
- Kapsamlı bir kullanım deneyimi yaşamak istiyorsanız zıpkın takımı tercih etmelisiniz.
- Kullanıcı yorum ve değerlendirmelerine göz gezdirmelisiniz. Bu değerlendirmeler tüm zıpkınlar için gerçek kullanıcı deneyimlerini aktarır ve önemli bilgiler sunar.
- Son olarak, zıpkın fiyatları ve modelleri incelemesi yapmalısınız. Böylece bütçenize uygun bir seçimde bulunabilirsiniz.
Avlanma dışında bireysel spor ihtiyaçlarınız için de spor malzemeleri ve fiyat aralıkları incelemesi yapabilirsiniz.
Zıpkın Nasıl Kullanılır?
Bir zıpkını ayarlamanın ve kullanmanın birkaç yolu bulunur. Zıpkın kullanımı için atılması gereken ilk adım zambak ya da dart hattını ana hatta bağlamak olmalıdır. Ardından dart hattını zıpkının şaftına sabitlemek için elektrik bandı kullanabilirsiniz. Bu, dartın zıpkın sapının ucunda kalmasını ve atıldığında düşmesini engeller. Bazı zıpkınlar kolun daha aşağısındaki ana hatta bir klipse sahiptir. Bu klips, bir balığı kaçırırsanız zıpkını hızlı bir şekilde almanızı sağlar. Piyasada 50'lik, 100'lük zıpkın gibi farklı boyutlarda zıpkınlar bulunur. Zıpkını balık avlamak için kullanmak istiyorsanız, gördüklerinize değil hedefin biraz altına nişan almalısınız. Bunun dışında bir kullanım için zıpkın özelinde uygulamalar yapmanız gerekebilir. Bu konuda deneyim sahibi değilseniz mutlaka bir uzman yardımı almalısınız. Böylelikle doğru tekniklerle başlangıç yapabilir, kısa sürede zıpkını kurmada ve kullanmada deneyim kazanabilirsiniz. Zıpkın kullanımı hakkında kapsamlı bilgi edinmek istiyorsanız ayrıca kullanıcı yorum ve değerlendirmelerine de göz gezdirebilirsiniz. Zıpkın modellerini kullanımı, kalitesi ve performansı özelinde değerlendiren yorumlar sayesinde önemli bilgiler edinebilirsiniz.
Zıpkın Bakımı
Doğru özelliklerde zıpkın satın almak kadar zıpkının bakımını belirli aralıklarla yapmak da son derece önemlidir. En küçük, mini, ufak zıpkın kullanımında bile düzenli zıpkın bakımı yapmak, hem can güvenliği açısından hayati önem taşır hem de zıpkının kullanım ömrünü uzatır. Zıpkın 90 cm ve diğer boyutlardaki seçenekler genellikle sabit aksamlar ve düzenli aralıklarla değişmesi gereken aksamlar olacak şekilde iki ana bölümden oluşur. Kafa, boru, mekanizma ve kabza sabit aksamlardandır. Başlangıç için zıpkın bakımından lastik ve şişler de belirli aralıklarla değiştirilmelidir. Sabit aksamların bakımı için her kullanım sonrasında tatlı suda bekletmek ve kurutmak yeterlidir. Yine sabit aksamlardan olan zıpkın kafasını da belirli aralıklarla kontrol etmek gerekir. Böylelikle kullanım anında istenmeyen kazaların yaşanması büyük oranda önlenebilir.
Zıpkında belirli aralıklarla değiştirilmesi gereken şiş, her kullanım sonrasında, ucunda deformasyon oluşabilir. Bu nedenle uç kısmın eğe kullanılarak keskin hale getirilmesi gerekir. Ayrıca şişe bağlı kalan misinanın da kopma durumu yaşanmadan değiştirilmesi önemlidir. Böylelikle avlanma anında istenmeyen durumlar en aza indirilir ve keyifli bir deneyim yaşanabilir. Zıpkın kullanımı ve bakımı hakkında daha detaylı bilgiyi zıpkın tavsiye ve değerlendirme yazılarına göz gezdirerek de edinebilirsiniz. Kullanıcılar yorumlarında ürün değerlendirmeleri dışında kullanım tavsiyeleri de sunar. Özellikle zıpkın kullanmaya ilk başlayacak olan kullanıcılar için son derece önemli olan bu tavsiyeler ile kapsamlı bir bakım uygulanabilir.
Zıpkın Fiyatları
Zıpkın fiyatları zıpkının markasına, malzemesine, boyutuna ve diğer özelliklerine göre farklı fiyat seçeneklerine sahiptir. En pahalı zıpkın türü alüminyum borulu deniz zıpkınıdır. Bunun dışındaki seçenekler son derece uygun fiyat aralıkları sunar. Havalı zıpkın fiyatları da belirli özellikler ve marka doğrultusunda farklı alternatifler yaratır. Bu alternatifleri değerlendirerek balık zıpkın fiyatları incelemesi yapabilirsiniz. Dalış zıpkın fiyatları da her bütçe özelinde seçenekler sunar. Bu seçenekleri ve zıpkın takımı fiyatları değerlendirmesini ihtiyacınıza göre yapabilirsiniz. Tüm zıpkın markalarını ve ürün çeşitlerini sizin yerinize araştıran ve detaylı bir fiyat listesi şeklinde sunan sistem ile doğru bir fikir edinebilirsiniz. Tüm ürün çeşitlerini indirim oranları ve satış fiyatları özelinde sunan sistem ayrıca fiyat karşılaştırması yapmanızı ve zıpkın fiyatları ucuz seçenekleri belirlemenizi de kolaylaştırır. Zıpkın dışında dalış malzemeleri ve fiyat aralıkları özelinde de kullanabileceğiniz sistem sayesinde hem ihtiyaçlarınıza hem de bütçenize uygun bir alışveriş deneyimi yaşayabilirsiniz. Bu kategoride BC seviye yelek, bone, dalış ayakkabısı, dalış başlığı, dalış elbisesi gibi ürünleri bulabilirsiniz. En ucuz zıpkın fiyatları araştırması yapmak için Akakçe’yi kullanabilirsiniz.