Besi Yemi
Büyük ve küçükbaş hayvanlar için özel üretilen besi yemi, çiftlik hayvanlarına gelişim döneminde verilen bir üründür. Süt alımı, damızlık veya kesim için yetiştirilen hayvanların doğumdan sonra gelişmesi için özel yemlerle beslenmesi gerekir. Bu ihtiyaca yönelik üretilen besi yemleri, farklı dönemlerde besiye alınan dana ve tosunların hızlı gelişimi için kullanılır. Yüksek vitamin ve mineral içeren formülü ile hayvanların büyümesine önemli katkı sağlayan ürünler, hayvan ağırlığını genetik şartlar doğrultusunda artırır. Hızlı kilo artışı ve verim sağladığı için tercih edilen ürünler, hayvanın kesim ağırlığına ulaşma sürecini kısaltır. Besi yemleri içeriği ile farklı hayvanlara hitap eden ürünleri kapsar. Sığır, damızlık hayvanlar ve küçükbaşlar için özel üretilen yem çeşitlerini Akakçe’den inceleyebilirsiniz.
Besi Yemi Çeşitleri
“Besi yemi nedir?” sorusuna cevap arıyor olabilirsiniz. Besi yemi; hayvan cinsine, yem içeriğine, formuna, miktarına ve kullanım şekline göre değişen ürünlerdir. Dana veya tosunlara özel üretilen besi yemi markaları ile kullanım dönemi açısından farklılaşır. Süt ikamesi olarak verilen yemler, besi başlangıç yemi olarak bilinir ve doğumdan itibaren kullanıma elverişlidir. Buzağı maması olarak geçen besi yemi çeşitleri, genelde toz formunda olup su ile karıştırılarak hayvanlara verilir. Erişkinlik döneminde verilen yemler arasında ise palet formunda ürünler yer alır. Palet besi yemi, genç hayvanların büyüme sürecini hızlandırır. Özel vitamin katkıları ile hazırlanan yemler, 9 aylık süreçten sonra kullanılmaya başlanır. Yüksek protein dengesiyle hayvanların günlük kilo artışına gözle görülür katkı sağlayan besi yemi çeşitleri, iştah açıcı etkiye sahiptir. Miktar açısından da değişen ürünleri, besi yemi 50 kg gibi seçenekler eşliğinde bulabilirsiniz.
Küçükbaş hayvanlar için üretilen yemler arasında toz veya palet çeşitleri ağırlıktadır. Toz besi yemi, kuzular için mama olarak üretilir. Yem katkı ürünleri ise ot tüketimini ve yemden alınan faydayı arttıran ürünlerdir. Küçükbaşlarda beslenme dengesini sağlayan ürünler, bağışıklık sistemini güçlendirmeye de yardımcı olur. Kovayla satılan katkı yemleri, büyüme çağındaki hayvanlara verilir. Toz formundaki ürünler arasında tüm büyükbaş hayvanlar için kullanıma elverişli kuzu, koyun, sığır, buzağı besi yemi çeşitlerini de bulabilirsiniz. Kümes hayvanları için üretilen besi yemi ise palet veya tohum formundadır. Tohum formunda besi yemi, gezen tavuk besleyenler için ideal bir tercihtir. Yoncadan üretilen ve gezen tavukların yüksek enerji ihtiyacını karşılayan alternatifleri inceleyebilirsiniz. Yem çeşitlerinin yanı sıra çiftliğiniz için kümese ihtiyacınız olabilir. Kümes fiyatları ve özelliklerini inceleyerek hayvanlarınız için en doğru kararı verebilirsiniz.
Besi Yemi Nasıl Kullanılır?
Çiftçilerin kullandığı özel hayvan besleme ürünlerinden olan besi yemi; yaşa, ürün formuna ve içerisindeki maddelere göre farklı şekillerde kullanılan ürünlerdir. Büyükbaş, küçükbaş için büyüme dönemine özel üretilen en kaliteli besi yemi, tek başına kullanıma elverişlidir. Yem takviyeleri ise hayvanların günlük beslenme düzenine katılarak kullanılır ve ağırlık, yaş, cinsiyetle orantılı olarak verilir.
Besi geliştirme yemi, 5-6 aydan başlayarak kesim dönemine kadar kullanılan ürünlerdir. Konsantre besi yemi olarak bilinen ürünleri ise kesimden 3 ay önceye kadar vermek mümkündür. Birbirinden farklı özelliklere sahip olan besi yemi hayvanlara verilirken aşağıdaki noktalara dikkat edilmesi gerekir.
- Cinsiyete göre verilecek besi yemi miktarı değişir. Kesim için yetiştirilen buzağılara genellikle 5-10 gram yem katkı maddesi verilmesi önerilir.
- Ürün çeşitlerine göre farklılık gösterse de genellikle sığırlar için üretilen palet besi yemi, tek başına veya arpa kırması gibi farklı ürünler ile karıştırılarak yedirilir.
- Küçükbaş hayvanlar için kova besi yemi katkısı ise ton başına verilir. Hayvanların yediği ot dikkatte alınarak ürün talimatlarına uygun miktarlar yemliğe eklenir.
- Kümes hayvanları için üretilen palet besi yemi ise genellikle ıslatılarak kullanılır. Böylece kümes hayvanlarının yemden maksimum fayda sağlaması hedeflenir.
Besi bitirme yemi ise artan enerji ihtiyacını karşılamak için kullanılan türlerdir. Genellikle besinin son dönemine girildiğinde verilen besi yemi türleri, 2-3 ay kala azaltılarak tamamen sonlandırılır. Besi geliştirme yemi ise belirli bir ağırlığın üzerine ulaşmış hayvanlara verilir. Genellikle 300 kg’ın üzerindeki büyükbaşlarda kesime kadar geliştirme yemi kullanılabilir. Döneme göre farklılaşan ürünler arasından en kaliteli besi yemi, hayvanların ihtiyaçlarına uygun içeriklere sahip olan ürünlerdir.
Besi Yemi Faydaları Nelerdir?
Besi yemi içindekiler ile hayvan sağlığına katkı sağlar. Tahıl besi yemi dengeli oranda protein, vitamin ve mineral ile konsantre özellik taşır. Tahıl kırmalarından oluşan ürünler, enerji vererek canlı ağırlık artışını sağlar. Palet formundaki besi yemi besin değerleri ise ham protein, selüloz, yağ, kül, sodyum, çinko, selenyum gibi vitamin ve mineraller içerir. Palet besi yemi faydaları arasında kolay sindirilebilme özelliği de yer alır. Bu ürünler aynı zamanda aşırı beslemeden kaynaklı sorunların önüne geçmeye yardımcı olur. Besi yemi katkı maddeleri ise küçük veya büyükbaş hayvanların vitamin ve mineral ihtiyacının giderilmesine destek olur. Kalsiyum, magnezyum oksit, demir oksit, sodyum, iyot, çinko, selenyum gibi mineralleri içeren ürünleri, besi yemi markaları arasından inceleyebilirsiniz.
Kümes hayvanları için besi yemi çeşitleri, amino asit takviyesi içeren ürünlerdir. A,D, C ve E vitamini açısından zengin olan takviyeler, hayvanların bağışıklık sistemini güçlendirir. Birçok farklı marka eşliğinde satılan ürünleri inceleyerek en iyi besi yemi markası hangisi olduğuna karar verebilirsiniz. Sıvı formundaki takviye yem çeşitleri ise tavuk suluğu gibi ek aparatlar kullanılara hayvanlara verilebilir. Tavuk yoncası besi yemi tohumları, kalsiyum ve kalsiyum minerali açısından zengin olmanın yanı sıra E ve K vitaminlerini içerdiği için sağlıklı gelişim ve yumurtlamaya katkıda bulunabilir. Verim arttırıcılarsa besi yemi süt miktarını artırmaya destek verebilir. Daha yüksek oradan süt almaya imkân veren yemleri inceleyerek hayvanlarınız için içeriklerini inceleyerek “En iyi besi yemi hangisi?” sorusuna cevap bulabilirsiniz.
Besi Yemi Fiyatları
Besi yemi fiyatları, miktara ve türe göre değişir. Koyun, inek, buzağı besi yemi fiyatları vitamin dengesine göre farklı rakamlara satılır. Yüksek proteinli besi yemi, hayvanın yeterli beslenmesine destekte bulunurken yem israfının da önüne geçmeye katkıda bulunur. Özellikle katkı maddeleri, hızlı sonuç almayı sağlar ve kendi fiyat segmentine uygun rakamlar ile alıcıya sunulur. Buzağı maması kuzu, dana, sığır besi yemi fiyatları üzerinde içerikle birlikte miktar da etki gösterir. 25 kg ve 50 kg’lik paketler hâlinde satılan ürünleri inceleyerek bütçeniz doğrultusunda karar verebilirsiniz. İştah açıcı yemler ve yem katkıları ise oldukça geniş bir fiyat aralığına sahiptir. Kovayla veya bidonla satılan iştah açıcılar arasında 5 kg’dan başlayarak 40-50 kg’a kadar çıkan ürünler yer alır. Hayvan başına içeriğe uygun gramajlarla verilen besi yemi sürü sahiplerince tercih edebilir.
Kümes hayvanları için besi yemleri de benzer kriterlere göre fiyat çeşitliliğine sahiptir. Zengin vitamin ve mineraller ile desteklenmiş alternatifler uygun rakamlara satılır. Çiftlikler için küçükbaş besi yemi fiyatları 50 kg olan seçeneklerde uzun vadede tasarruf sağlamanıza yardımcı olur. Sığırlar için mayalı toz yem katkıları, iştahsızlığı azaltarak alınan birim süt verimini yükseltmeye destekte bulunur. Kilogramına uygun rakamlar ile satılan bu ürünleri besi yemi fiyat listesinden incelemek mümkündür. Marka açısından da değişen hayvan besi yemi fiyatları arasında karşılaştırma yaparak en uygun ürünlere erişilebilir. Büyükbaş, küçükbaş hayvan besi yemi fiyatlarını Akakçe’den inceleyebilirsiniz.