Sıvı Gübre
Çiçek, bitki, fidan besinleri arasında yer alan sıvı gübre, farklı çeşitleriyle beğeni toplar. Her bitki büyümek için çeşitli besin maddelerine ihtiyaç duyar. Ürünler bitkilerin beslenmesinde oldukça önemli bir rol oynar. Konsantre yapıya sahip olan sıvı gübre, toprağın kolay işlenmesine yardımcı olur. Sıvı formdaki besinler toprak tarafından kısa sürede emilir. Yeni filizlenen tohumlarda, fidanlarda besin desteği olarak sıvı gübre kullanılır. Organik olanların içerisinde bitkiler için yararlı mikroorganizmalar bulunur. Sıvı gübre değişik ağırlıklarda seçeneklere sahiptir. Besinler 50, 250, 500 ml kutularda ya da 1, 5, 20 litrelik bidonlarda satışa sunulur. Profesyonel bitki yetiştiriciliği ile uğraşanlar büyük kutu seçeneklerini tercih edebilir. Üre azotu, magnezyum nitrat çözeltisi, üre amonyum nitrat içeren en kaliteli sıvı gübre seçenekleri arasından ihtiyacınıza uygun olanı Akakçe’de inceleyebilirsiniz.
Sıvı Gübre Çeşitleri
Pek çok kişi “Sıvı gübre nedir?” sorusuna cevap arar. Sıvı gübre; bitkinin ihtiyacı olan besinlerin toprağa sıvı şekilde verilmesidir. Sıvı gübre tohum çeşitleri gibi farklı seçeneklere sahiptir. Üre azotu, magnezyum nitrat çözeltisi, sıvı kükürt pH düzenleyici, üre amonyum nitrat, çinko, karbon, azot, potasyum içeren çok sayıda sıvı gübre çeşidi vardır. NPK çözeltiler azot, fosfor ve potasyum içerir. Çözeltinin üzerinde yer alan rakamlar, her bir maddenin gübre içerisine eklenen oranını gösterir. Çinko eksikliğine yatkın olan bitkilerde çinko içeren çeşitler tercih edilir. Üre azotu, meyvenin ya da tohumun gerekli enerjiyi sentezlemesine yardımcı olur. Domates, biber, salatalık, patlıcan, üzüm, armut yetiştirirken üre azotu kullanılabilir. Bahçecilik uygulamaları için magnezyum nitrat çözeltisi idealdir. Toprağın pH seviyesini yönetmek için ise sıvı kükürt pH düzenleyici tercih edilir.
Sıvı gübre çeşitleri farklı boyutlarda ambalajlara sahiptir. Ürünlerin 50 ml, 250 ml 500 ml gibi küçük kutu seçenekleri mevcuttur. Kullanım miktarına bağlı olarak 5 ya da 20 litrelik bidonlar tercih edilir. Ekin ve sebzelerin doğru yetişmesi için üre amonyum nitrat kullanılabilir. Kesme çiçekçilik, pamuk, buğday, ayçiçeği gibi bitkiler için üre amonyum nitrat içeren sıvı gübre uygun bir seçenektir. Solucan gübresi, organik olarak yetiştirilen bitkilerin hastalıklara karşı dirençli olmasına yardımcı olur. Ürünler topraktaki su tutma ve havalanma kapasitesinin artmasını sağlayabilir. Buğday, şeker pancarı, fasulye yetiştiriciliğinde çinko sülfat içerikli olanlar kullanılır. Sıvı gübre, içerdiği besin maddesine bağlı olarak toprağın pH seviyesini dengede tutabilir. Magnezyum nitrat çözeltisi, çinko, azot, karbon, demir, potasyum içeren seçenekler arasından en iyi organik sıvı gübre çeşidini tercih edebilirsiniz.
Sıvı Gübre Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Sıvı gübre doğru seçildiği takdirde, topraktan alınacak olan mahsullerin potansiyel verimlerine ulaşmalarını sağlar. “En iyi sıvı gübre hangisi?” diye merak ediyorsanız, seçeneklere göz atmanız gerekir. Kullanıcılar kendi deneyimlerini göz önünde bulundurarak başka kişilere sıvı gübre tavsiyesi yapabilir. Karbon, azot, potasyum, demir içeren çeşitler arasından ihtiyaca göre tercih yapmanız önem taşır. Mahsulün iyi yetişmesi için bitkiye göre seçim yapılabilir. Sıvı gübre satın alırken dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar şu şekilde sıralanabilir:
- Buğday, şeker pancarı, fasulye yetiştirenler çinko içerenleri tercih edebilir.
- Bahçecilik uygulamaları için magnezyum nitrat çözeltisi uygun bir seçenek olabilir.
- Bitkilerin hastalıklara karşı dayanıklılığını artırmak istiyorsanız, potasyum içeren sıvı gübre tercih etmenizde fayda vardır.
- Seçim yaparken kullanım sıklığı ve miktarı göz önünde bulundurulur. Çok fazla bitki yetiştiriyorsanız, 20 litrelik bidon seçenekler sizin için ideal olabilir.
- Topraktaki karbon miktarını azaltmak, azot miktarını artırmak istiyorsanız solucan gübresi sizin için uygun bir seçenektir.
- Çayır ve meralarda otlarının sararmasını önlemek için demir, sülfat içeren üre sıvı gübre tercih edilebilir.
- Meyve fidanlarında çinko sülfat içeren çeşitler kullanılabilir.
- Üre gübresi tarım ilaçlarında az düzeyde paslandırma yapar ve suda hızlı çözünür.
Sıvı Gübre Nasıl Kullanılır?
Sıvı gübreler doğrudan ya da sulandırılarak kullanılır. Sıvı karışım bitkinin toprağına, gövdesine ve yaprağına uygulanır. Yapraktan yapılan uygulamalar oldukça pratiktir. Sıvı gübre yaprağa verildiği zaman, bitki besine daha hızlı ulaşabilir. Bazı çeşitlerin su ile seyreltirilerek uygulanması gerekir. Meyve ağaçları ve tarla bitkilerinde yapraktan yapılan uygulamalarda 400-500 cc miktarda ürüne 100 litre kadar su eklenebilir. Sebzelerde ise 300-400 cc ölçüsüne 100 litre ilave edilir. 5 kapak solucan gübresi ise 2 litre sulama suyuna eklenir. Çalkalanan karışım bitki toprağına uygulanır. Seralarda yetiştirilen sebzelerde her sulamada dekara 2 veya 3 kilo sıvı gübre kullanılır. Açık alanlarda da ilk sulamadan başlanarak bitkilerin çiçeklenme dönemi sona erinceye kadar 4 ya da 5 kez uygulama yapılır. Açık alanlarda uygulanacak miktar dekara 8 ya da 10 kilo olabilir.
Gübre sıvı formda olduğundan toprak tarafından hızlı bir şekilde emilir. Sarımsak, soğan yetiştiriciliğinde toprağın çıkışından tek sefer uygulama yapılması gerekir. Dekara en az 5 kilogram sıvı gübre verilmesinde fayda vardır. Patates için uygulama miktarının dekara 6 kilo olması gerekir. Çaya ise filiz vermeden 15 gün önce sıvı gübre takviyesi yapılması önem taşır. Damla sulamalarda sıvı gübre bitkinin kök kısmına direkt olarak verilir. Su tankına eklenen sıvı gübre bitkinin gövde kısmına uygulanabilir. Damla sulama yöntemi kullanıldığında hem sudan hem de gübre miktarından tasarruf yapılır. Suda çözünen çeşitler tarım aleti yardımıyla bitkinin yapraklarına doğru püskürtülür. Püskürtme yöntemi bitkilerin daha fazla miktarda şeker üretmesini sağlar. Sıvı gübreler bitkinin her döneminde kullanılabilir. Ürünler kısa zamanda bitki üzerinde etkisini gösterebilir.
Sıvı Gübre Faydaları Nelerdir?
Pek çok kişi sıvı gübre ile ilgili çeşitli yorumlar yapar. Sıvı gübre yorumları ürünler hakkında daha fazla bilgi edinmenizi sağlar. Sıvı gübreler gerekli miktarda kullanıldığında bitkiler üzerinde olumlu etkiler gösterir. Sıvı gübre faydalarını şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Bitki sıvı gübre sayesinde daha az miktarda suya ihtiyaç duyar.
- Toprağın pH seviyesinin dengelenmesine yardımcı olur.
- Sıvı gübreler bitkinin daha hızlı gelişmesine destek olur.
- Topraktaki mikroorganizma sayısını artırır.
- Tohumların kısa sürede çimlenmesini sağlar.
- Uygulaması katı gübrelere göre daha kolaydır. Her bitki için eşit miktarda dağıtılabilir.
- Önceden kimyasal gübre kullanıldıysa, toprağın arınmasını sağlar.
- Meyve ağaçlarındaki meyve tutumunu artırır.
- Çiftçiler bitkilerin ne sıklıkla gübrelendiğini kolay bir şekilde takip edebilir.
Sıvı Gübre Fiyatları
Sıvı gübre fiyatları çeşitler arasında değişiklik gösterir. Sıvı gübreler çiçek soğanı fiyatları gibi her bütçeye hitap edebilir. Ürünlerin özellikleri, markası, çeşidi, miktarı fiyatlara önemli düzeyde etki eder. 5 litre ve 20 litre kutular arasında fiyat olarak farklılıklar görülür. 20 litrelik sıvı organik gübre fiyatları ile ekonomik açıdan tasarruf yapmanızı sağlar. 250 ml ağırlığındaki sıvı orkide besini en ucuz sıvı gübre çeşitleri arasında yer alır. Çiçeklerin türleri de fiyatların belirlenmesinde etkili olabilir. Afrika menekşesi ve kaktüs için kullanılan sıvı gübre arasında fiyat olarak farklılık vardır. Sprey ve bidon kutular değişik fiyat seçeneklerine sahiptir. 50 ml, 250 ml, 500 ml, 1 litre, 5 litre, 20 litre ağırlığındaki sıvı gübreler arasından bütçenize uygun olanı Akakçe ile keşfedebilirsiniz.