Prefabrik Ev
Uygun olan herhangi bir arazi üzerine konumlandırılabilen prefabrik ev modelleri, depreme dayanıklı olması nedeniyle yoğun ilgi görür. Taşınabilirlik özelliği ile dikkat çeken prefabrik ev için temel kazma işlemine gerek yoktur. Betonarme yapıların aksine duvarlarından pencerelerine kadar tamamen fabrikada üretilen bu yaşam alanları, kullanıcıların istediği büyüklükte olabilir. “Prefabrik ev nedir?” sorusuna verilebilecek en net yanıt ise ortalama 40 yıl kullanım ömrü bulunan kullanıma hazır yapılar olduğudur. Yerli ve yabancı markalar tarafından farklı tasarımlar ile üretilerek kullanıcıların beğenisine sunulan hazır prefabrik evler, tek veya çok katlı olabilir. Ses yalıtımından ısı yalıtımına kadar pek çok özelliği bulunan prefabrik ev modelleri, arazi üzerine konumlandırıldıktan sonra müstakil bir evden farksız görünür. 25, 30, 40, 50, 60 m² prefabrik ev gibi küçük yapıların yanı sıra 250 metrekareye varan büyüklükte olanlar da vardır. En ucuz prefabrik ev modellerine kısa sürede ulaşmanızı sağlayan Akakçe yardımıyla bütçe dostu koşullarda prefabrik ev satın alabilirsiniz.
Prefabrik Ev Özellikleri
Betonarme olarak adlandırılan geleneksel müstakil konutlara modern bir alternatif sunan prefabrik evler, kullanıcılara bağımsız bir yaşam alanına sahip olma ayrıcalığı sağlar. 50, 80, 90, 100, 120, 150 metrekare prefabrik ev gibi farklı alanlara sahip yapıların yanı sıra özel tasarlanan daha büyük metrekareli alternatifler de vardır. 1+1, 2+1, 3+1, 4+1 prefabrik ev gibi farklı oda sayılarına sahip tasarımlar sayesinde kullanıcılara ihtiyaç duydukları yaşam alanını oluşturma fırsatı sunulur. 3 kata kadar üretilebilen prefabrik ev konutları arasında en çok iki katlı olanlar ilgi görür. Uygun fiyatlar karşılığında lüks yaşam alanına sahip olmak isteyen ve arsası olan kullanıcılara hitap eden prefabrik ev ürünleri, klasik betonarme konut ile kıyaslandığında çok daha bütçe dostudur. Bununla birlikte kurulum gerçekleştirilecek arazide su ve kanalizasyon bağlantısı olması gerekir.
Lüks yaşam alanı şeklindeki prefabrik konteyner, havuzlu ev gibi tasarımların yanı sıra ofis, atölye, depo olarak kullanıma uygun olanlar bulunur. Prefabrik ev konutlarının en önemli özelliklerinden biri de farklı iklim koşullarına göre üretilebilmeleridir. Yapıların duvar kısımlarında bulunan paneller arasında ultra yoğun izolasyon malzemeleri eklenerek hem ses hem de ısı yalıtımı sağlanır. Bu da klasik betonarme konuta kıyasla çok daha yüksek yalıtım sağlar. Bununla birlikte pek çok prefabrik ev ürününün çatısına güneş panelleri yerleştirmek mümkündür. Özellikle elektriğini kendisi üretmek isteyen kullanıcılara büyük avantajlar sunan bu özellik, güneşin bol olduğu bölgelerde elektrik faturasından tasarruf sağlama imkânı tanır. Üretim malzemesi, rengi, çatı kaplaması, verandanın varlığı, modern veya taş kaplama olması gibi pek çok özelliği kişiselleştirilebilen söz konusu müstakil konutlar, özellikleri şehrin gürültüsünden uzakta yaşamak isteyenlere farklı seçenekler sunar.
Prefabrik Ev Çeşitleri
Yazlık, kışlık, standart, lüks, tek katlı, çok katlı, büyük, küçük prefabrik ev çeşitleriyle dikkat çeken söz konusu hazır yapılar, oldukça korunaklıdır. Ortalama 6 cm ile 10 cm arasında değişen kalınlığa sahip duvarların yer aldığı tek, iki katlı prefabrik ev çeşitlerinde elektrik ve sıhhi tesisat, sıva altında olur. İç ve dış cephe boyası, çatı kaplama panelleri, pencereler kapılar kullanıcıların isteğine göre değiştirebilir. Ancak, genel olarak prefabrik ev türlerinde Amerikan kapı kullanılır. Söz konusu taşınabilir hazır müstakil konutu, yaşam alanı başka ifadeyle ev olarak kullanacaklar için 30, 40, 50, 60, 100 metrekare prefabrik ev tasarımları bulunur. Mekanda yaşayacak kişi sayısına göre oda ve kat sayısı artabilir. Örneğin; kalabalık aileler çift katlı, triplex prefabrik ev gibi daha fazla kullanım alanına sahip olanları tercih eder. Bu tarz yapılarda banyo ve tuvalet sayısı değişebilir. Bununla birlikte, az metrekareli dubleks prefabrik ev çeşitleri de vardır.
Ofis ve depo kullanımına uygun prefabrik ev tasarımları, geçici kullanımlarda büyük kolaylık sağlar. Öte yandan 10, 15 ve 20 metrekare alanlı prefabrik ev ürünleri, müstakil betonarme yapıların yanına depolama alanı olarak konumlandırılabilir. Ufak bir asma kilit ile güvenliği desteklenebilen bu tarz mini prefabrik ev çeşitleri, bahçe makinelerinden kişisel eşyalara kadar pek çok şey için mükemmel bir alan sağlar. Tüm bunların yanı sıra çelik prefabrik ev olarak adlandırılan taşınabilir çelik konstrüksiyon müstakil konutlar da bulunur. Galvanizli hafif çelik malzemelerden üretilen bu prefabrik ev türleri, iki veya üç kattan meydana gelebilir. Klasik tasarımlara kıyasla tamamı fabrikada üretilmeyen ve belirli bir kurulum süreci gerektiren söz konusu oturum alanları hem yaz hem de kış aylarında kullanıma uygundur.
Prefabrik Ev Modelleri
Amerikan tarzı yaşam alanları olarak tanımlanabilecek standart prefabrik ev modellerinin yanı sıra taş ev veya ahşap dağ evi görünümünde olanlar da vardır. Bungalov formunda prefabrik ev modelleri de bulmak mümkündür. Prefabrik bahçe evi formundaki 1 veya 2 katlı olurken prefabrik bağ evi modelleri genellikle katlı ve geniş metrekaredir. Yazlık olarak da kullanıma uygun ve sıcak iklimlerde kullanılması için ısı yalıtımlı olarak kullanıcılara sunulan 2, 3 katlı prefabrik ev çeşitleri, özellikle yazlık satın almayı tercih etmeyenlerden ilgi görür. Müstakil konut projesi kataloglarından çıkmış gibi görünen tamamı ahşap kaplamalı prefabrik ev modelleri, kullanıcılara diledikleri müstakil konutta yaşama olanağı tanır. Öte yandan sürekli güncellenen tasarımlar sayesinde farklı görünümlere sahip 30, 40, 50, 60, 80, 100 m² prefabrik ev modelleri bulmak mümkündür. Tek katlı ve dubleks prefabrik ev fiyatları ise görsel tasarımdan da etkilendiği için model bazında farklılık gösterir.
Prefabrik Ev Kurulumu
Kuruluma hazır olarak kullanıcılara sunulan modern prefabrik evler, genellikle üretici marka tarafından oturuma hazır hale getirilir. Başka ifadeyle taşınabilir prefabrik ev kurulumu, kullanıcının yapması gereken bir şey değildir. Genellikle kullanıcının adına kayıtlı arsa üzerine konumlandırılan prefabrik ev ürünleri için bazı durumlarda arsa kiralamak da mümkündür. Kullanıcının yapması gerekenler ise kendileri için en uygun prefabrik evler arasından kişisel zevklerine uygun olanı seçmektir. Prefabrik ev yorumları ve değerlendirmelerinde de öne çıkan prefabrik ev kullanım avantajları ise şu şekilde sıralanabilir:
- İnşaat süresi kısa olup temel kazmayı gerektirmez. Teslim süreci metrekare alanına bağlı olsa da kısa süre içinde oturuma hazır hale gelir.
- Taşınabilirdir, dolayısıyla kullanıcı dilerse evinin başka arsaya taşınmasını sağlayabilir.
- Aydınlatma ürünleri, musluklar gibi parçalar kişiselleştirilebilir. Örneğin; floresan lambalar yerine LED takılabilir, gümüş renkli armatürler altın renkli armatürlerle değiştirilebilir.
- Ses ve ısı yalıtımı çoğu betonarme yapıdan daha iyi olabilir. Dış kaplaması, rengi ve çatı kaplaması değiştirilebilir.
- Dört mevsim kullanıma uygundur. Yazın aşısı ısınma kışın ise ısınmama sorunları yaşanmaz.
- Kat ve oda sayısının yanı sıra metrekare seçenekleri sayesinde tam ihtiyaç duyulan müstakil yaşam alanına sahip olmayı mümkün kılar.
Prefabrik Ev Fiyatları
Çok sayıda marka tarafından üretilen prefabrik ev adlı yapılar, bütçe dostu müstakil yaşam sunar. “Prefabrik evler ne kadar?” diye soranlar için bunun tek yanıtı olmadığını söylemek gerekir. Çünkü, prefabrik ev metrekare fiyatları, oda sayısı, kullanılabilir alan, kat sayısı, veranda, malzeme kalitesi, yalıtım türü, çatı kaplaması etkenlerine göre değişkenlik gösterir. Öte yandan marka farklı da prefabrik ev fiyatlarını etkiler. Ancak zengin ürün seçkisi nedeniyle hemen her bütçeye uygun prefabrik ev bulmak mümkündür. Prefabrik ev fiyatları 2+1, 3+1 gibi oda sayısına göre değişirken yapının lüks veya standart olmasına göre de değişir. Örneğin; havuzlu ve geniş verandaya sahip olan lüks prefabrik evler, farklı şekilde fiyatlandırılır. Siz de yaşam alanı, ofis veya atölye kullanımı için bu tarz bir prefabrik ev arayışındaysanız Akakçe’den yardım alabilirsiniz. Burada, prefabrik ev fiyatları için karşılaştırmalar yapabilir, bütçenize uyan seçenekler arasından dilediğinizi seçebilirsiniz.