Karaf
Türk dilinde şarap ve su maşrapası olarak bilinen karaf, sunumlarda sıklıkla kullanılan bir gereçtir. Değişik ebatlarda ve renklerde üretilen karaf pek çok amaçla kullanılabilir. Su karafı olarak da bilinen bu ürünler şişe ile sürahi arasında bir yapıya sahiptir. Sürahilerin geniş, şişelerin ise dar ağız kısmına rağmen karafın orta boyda bir genişliği vardır. Karaf nedir sorusunun cevabı da bu şekilde yanıtlanabilir. Büyük ve küçük karaf çeşitleri farklı desen ve modellerde olabilir. Birbirinden ünlü markaların ürettiği karaf çeşitlerinde lisanslı ürünler de bulunur. Toplantılarda, davetlerde takım halinde kullanılabilen karaf sayesinde içecek ikramları daha zarif bir sunumla gerçekleştirilebilir. Bazı karaf çeşitlerinin kapak kısmı mini bir bardak şeklindedir. Böylece bardakla işiniz bittikten sonra karafın üzerine kapatarak içine toz ya da yabancı madde girmesini önlemiş olursunuz. Geceleri başucunda su bulunduran kişilerin de en sık tercih ettiği modellerin başında gelir. Her zevke ve her bütçeye uygun zengin tasarımlarla üretilen modellerden dilediğinizi tercih edebilirsiniz.
Karaf Çeşitleri
Kişilerin ihtiyaçlarına göre farklı desen ve büyüklüklerde satın aldığı karaflar birbirinden güzel tasarımlarda üretilir. Aşağıdan yukarı daralan modeller oldukça yaygın olsa da alt kısmı oldukça şişkin üst kısmı ise sıvının akabileceği darlıkta olanları da vardır. Karaf çeşitleri genellikle silindirik yapılarıyla bilinse de köşeli olan yapıları da bulunur. Şeffaf cam ya da plastik malzemeden yapılan karaf çeşitlerinin üzerinde geometrik şekiller, işlemeler hatta çizgi film karakterleri gibi özel karakterler yer alabilir. Özellikle çocuklarının daha fazla su içmesi isteyen ebeveynler özel tasarım ya da desenli karaf satın alarak çocuklarının ilgisini çekebilir. Şeffaf tasarımların dışında, bazı karaf modelleri arasında hazneli olanlar da yer alır. Özellikle karaf içinde demlenmesi gereken bir malzeme varsa hazneli olanlar tercih edilmelidir. Böylece demlenmesi gereken malzeme sıvı ile karışmayacak ve rahatlıkla içilebilecek bir durumda olur. Sıcak içeceklerin koyulabildiği ve böylece ısı dengesinin korunabildiği karaf şişe çeşitleri çay, kahve gibi sıvılar için ideal yapıdadır.
Önceden topraktan yapılan karaflar zamanla malzemelerin değişmesiyle beraber cam ve plastik malzemeden de üretilmeye başlamıştır. Plastik ve kapaklı olan karaflar okula giden çocukların kullanabileceği yapıda ve sertlikte üretilir. Bardağı ile birlikte takım halinde satılan karaf seti genellikle ofislerde, evlerde bireysel kullanım amaçlı olarak satın alınabilir. Özel davetlerde içeceklerin şişe yerine karaf içinde servis edilmesi oldukça yaygındır. Bu amaçla 6’lı ya da 12’li bardaklarla set halinde olan karaf takımı görsel olarak bir uyum sağlayabilir. Kapaklı ya da kapaksız olan modelleri sayesinde kullanım amacınıza uygun bir karaf bulmanız mümkündür. Kapaklı karaf tercih ederseniz silikon, cam, mantar, ahşap ya da plastik kapaklı olanlar arasından seçme şansına sahip olabilirsiniz. Daha modern tasarımlar tercih ederseniz gold ya da gümüş kapaklı camdan olanlar ilginizi çekebilir. Tekli ya da set halinde birbirinden güzel karaf çeşitlerini Akakçe üzerinden inceleyebilir, fiyat karşılaştırmasıyla bütçenize en uygun seçeneği görüntüleyebilirsiniz.
Karaf Özellikleri
Karaf tıpkı sürahiler gibi sıvıları saklamaya yarayan mutfak gerecidir. Aslında karaf şişe gibi görünse de bir sürahi çeşididir denilebilir. Karafların herhangi bir kulpu ya da tutma yeri yoktur. Bu özellikleriyle sürahilerden ayrılırlar. Sürahiler kulpu dışında düz yapısıyla dikkat çekse de karaf bu şekilde değildir. Taban kısmına doğru daha şişkince olan yapı ağız kısmına yaklaştıkça daralır. Yaklaşık 20–30 cm arası yükseklikte ve farklı genişliklerde üretilir. Bu nedenle sıvı saklama kapasiteleri de farklıdır. Bulaşık makinesinde de rahatlıkla yıkanabilmeleri sayesinde kullanımı oldukça kolaydır. Aynı zamanda sıvıların buzdolabında saklanması için de kullanım kolaylığı sağlar. Plastik olanları sert malzemeden yapıldığı için pet şişeler gibi kolayca eğilip bükülmez. Dayanıklı ve darbelere karşı korumalı yapısı sayesinde yanınızda taşırken kırılma riski olmaksızın kullanabilirsiniz. Yeşil karaf farklı tonlardaki renkleriyle detoks içecekleri ya da mevlit gibi ortamlarda ikram edilen şerbetler gibi farklı sıvılar için tercih edilir.
Karaf Nerelerde Kullanılır?
Birbirinden şık ve zarif tasarımlara sahip karaf nasıl kullanılır sorusunun yanıtı sıklıkla araştırılır. Çok amaçlı işlev gören bu ürünler mutfakta, sokakta, ofiste, araçta ve kampta kullanılabilecek yapılarda üretilir. Karaf ne demek sorusu sıklıkla sorulsa da pek çok kişi günlük hayatta bu ürünü çok sık kullanır. Karaf ne için kullanılır sorusuna çok sayıda cevap verilebilir. Genellikle su koymak amaçlı olduğu düşünülse de sıvı yağı, sos, içecek ve diğer sıvılar gibi malzemeler de içine koyulabilir. Işıkla temas ettiğinde bozulan ve bu nedenle orijinal şişesinde ya da koyu renkli kaplara konulması gereken zeytinyağı gibi kıymetli sıvıları siyah karaf kullanarak saklayabilirsiniz. Bu karaflar aynı zamanda restoranların mutfak bölümlerinde de sıklıkla kullanılır. Kapağı olmayan tekli karaf modelleri içine sıvı koymanın dışında bazı mekanlarda dekoratif amaçlı vazo olarak da kullanılabilir. Gri karaf görünüşü bakımından oldukça etkileyicidir. Hafif şeffaf yapısı sayesinde hem içindeki sıvının görünmesini sağlar hem de ışıktan koruma özelliği geliştirir.
Karaf Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Malzeme kalınlığı ve boyutuna göre farklı seçeneklerde satılan karaflar kullanım amacınıza göre satın alınmalıdır. Karaf alırken dikkat etmeniz gerekenler şöyle sıralanabilir:
- Detoks suyu gibi farklı sebze, meyve ya da bitki çeşitlerinin eklendiği bir içeceği koyacağınız karaf modelinin ağzı yeterince geniş olmalıdır.
- Ağzı geniş modellerde içecek bittikten sonra, karaf içindeki malzemeler rahatlıkla çıkarılabilir.
- Alkollü içeceklerin servisinde alkol türüne göre farklı karaf çeşidi tercih edilmelidir.
- En sık kullanılan karaf çeşidi taban kısmı oldukça şişkin ağız kısmı dar cam karaf çeşitleridir.
- Viski gibi içeceklerin servisinde oymalı ve köşeli karaf modeli öne çıkar. Bu karaf aynı zamanda oval cam kapağa da sahiptir.
- Bazı ürünlerde kullanılan cam malzeme daha kalındır. Ağır yapısıyla dikkat çeken bu karafları satın alırken kullanım kolaylığını göz önüne alabilirsiniz.
Eğer yeni evlenen bir tanıdığınıza hediye olarak karaf almak isterseniz çeyiz seti için özel tasarımlarda üretilen modelleri tercih edebilirsiniz. Böylece sürekli kullanılabilen unutulmaz bir hediye ile sevdiklerinizin mutlu olmasını sağlayabilirsiniz.
Karaf Fiyatları
Oldukça kullanışlı olan karaflar sık satın alınan ürünlerden biridir. Karaf fiyatları ürünün büyüklüğüne, malzemesine, markasına ve desenine göre değişiklik gösterir. Cam olanlar kalınlığına ve üzerindeki doğal oymalara bağlı olarak farklı fiyatlarda satışa sunulabilir. Ürünün bardaklarıyla birlikte takım halinde satılanları özelliğine göre farklı fiyat aralığındadır. Tekli olanların kapaklı veya kapaksız olması ayrıca kapağın üretildiği malzemenin cinsi fiyatı etkileyen diğer unsurlardan bazılarıdır. Karaf çeşitleri aynı cezve fiyatları gibi boyutlarına göre her bütçeye uygun aralıktadır. 250 cc, 700 cc, 1800 cc gibi farklı hacimlerde satılan bu ürünleri satın alırken tüm özellikleri incelemeniz ve amacınıza uygun karaf almanız doğru olacaktır. Karaf almaya karar verdiyseniz Akakçe üzerinden birbirinden güzel karaf çeşitlerini inceleyebilir, kendinize en uygun seçenekleri karşılaştırabilirsiniz.