Ateş Çukuru
Genellikle çelik veya çelik-krom alaşımından elde edilen ateş çukuru modelleri, açık havada pratik bir şekilde ateş yakmaya yarar. Isınma ve yemek pişirme gereci olarak kullanıma uygun olan ateş çukurları, estetik tasarımları ile hoş bir görünüm sağlar. Dış mekan sobası ile hemen hemen aynı özelliklere sahip olan ateş çukuru ürünleri, bahçe, teras ve balkonda kullanıma uygundur. İçinde kömürden oduna pek çok yakacak kullanılabilen bu eşsiz ısınma gereçleri, serin havalarda bahçede veya terasta vakit geçirmek isteyenlere de alternatif bir çözüm sağlar. Kamp ve piknik gibi outdoor aktivitelerde de büyük kolaylık sağlayan ateş çukuru ürünleri, uygun fiyatlı bahçe şöminesi arayanlar için de idealdir. Boyalı ve boyasız tasarımları ile dikkat çeken kamp ateş çukuru modellerinin neredeyse tamamı demonte olarak teslim edilir. Dolayısıyla farklı yerlere taşımak veya kullanılmadığında saklamak oldukça kolaydır. Siz de ateş çukuru edinmek istiyorsanız farklı tasarımlara Akakçe yardımıyla ulaşabilir, fiyat sıralaması özelliği sayesinde en uygun fiyatlı olanları görüntüleyebilirsiniz.
Ateş Çukuru Özellikleri
Ateş çanağı olarak da adlandırılan ateş çukuru, ısınma, yiyecek pişirme gibi amaçlarla kullanmak üzere kontrollü ateş yakma gerecidir. Adını ise kamplarda toprak kazılarak oluşturulan ateş çukurlarından alır. Tamamen güvenli ve kontrollü olan ateş çukurları, dış mekan kullanımına uygundur. Bunun nedeni ise ateş yakıldığında oluşan dumanın kapalı alanlarda zehirlenmeye neden olabilmesidir. Dolayısıyla ateş çukuru adlı gereçlerin her zaman açık havada kullanılması önerilir. Dış mekan ateş çukuru ürünleri hem soba hem mangal olarak kullanılabilecek niteliktedir. Bu çok yönlü ürünler genellikle döküm çelik, krom gibi yüksek ısıya dayanıklı metallerden üretilir. Döküm, metal ateş çukuru modelleri arasında boyalı ve boyasız olanlar bulunur. Boyasız olanlar üretildiği gibi kullanıcılara sunulurken boyalı olanlarda ise ısıya dayanıklı soba boyası kullanılır. Siyah ve gümüş renkli olan bahçe ateş çukuru ürünlerinin üst kısmı tamamen açık olurken çevresi ise genellikle delikli veya ızgara şeklinde tasarlanır. Bu tasarım hem ateşin hava almasını ve daha uzun süre yanmasını sağlar hem oluşan ısının çevredeki kullanıcılara ulaşmasına yardımcı olur.
Farklı kapasitelere ve ölçülere sahip olacak şekilde üretilen ateş çukuru gereçleri arasında büyükten küçüğe pek çok model bulunur. Dolayısıyla ateş çukuru ölçüleri, ortalama 45x45x70 cm, 60x60x70 cm, 65x85x55 cm, 70x70x80 cm gibi ürün bazında değişiklik gösterebilir. Ayrıca gövde şekli de tasarıma göre değişen ateş çukuru çeşitleri arasında silindir, altıgen, beşgen, küp şeklinde gövdeye sahip tasarımlar bulmak mümkündür. Kulplu ve kulpsuz olarak kullanıcılara sunulan bu ısınma gereçleri arasında tekerlekli olanlar da vardır. Mobil şömine olarak adlandırılan tekerlekli ateş çanaklarının yeri kolaylıkla değiştirilebilir. Genellikle odun yakılarak ateş elde edilen bu gereçlerin bazıları pelet yakıt kullanımına da uygundur. Hem odun hem pelet ile oluşturulan ateş oldukça geniş bir alanı ısıttığından ateş çukuru modelleri tıpkı infrared ısıtıcı gibi kafe ve restoranların bahçelerinde de kullanıma uygundur. Gövde kısmında bulunan delikler veya ızgaralar ise oluşan küllerin etrafa dağılmasına neden olacak kadar büyük değildir. Dolayısıyla rüzgarlı günlerde dahi temiz bir kullanım sağladığından çeşitli işletmeler tarafından tercih edilir.
Ateş Çukuru Modelleri
Estetik tasarımlarla kullanıcıların beğenisine sunulan ateş çukurları, zengin model seçkisiyle dikkat çeker. Bunlar arasında konseptli olanlar, büyük kapasiteliler, pratik kullanım sağlayanlar gibi çeşitli ateş çukuru modelleri bulmak mümkündür. Konseptli olanlar arasında en sık tercih edilenlerden biri dört ayaklı ve silindir gövdeli olanlardır. Bu tasarıma sahip ateş çukuru ürünlerinin gövdesinde delikler yerine çam ağacı, noel baba, ökse otu, yıldız şeklinde boşluklar bulunur. Söz konusu boşluklar ateş yandığında etrafa belirli şekiller halinde ışık yayar. Bu basit ancak etkili tasarım hoş bir görünüm sağlar. Ateş çukuru modelleri arasında öne çıkan diğer tasarım ise bahçe şöminesi formunda olanlardır. Klasik tasarımlara kıyasla daha büyük ve uzun olan bahçe ateş çukuru modelleri, daha fazla alanı ısıtacak niteliktedir. Serin akşamlarda dahi bahçeyi veya terası kullanabilme olanağı tanımasının yanı sıra kullanım sırasında oluşan hoş görüntü nedeniyle yoğun ilgi görür.
Tekerlekli bahçe sobası formunda olan ateş çukuru çeşitleri vardır. Bu gereçler kullanım sırasında dahi yeri değiştirilebildiği için oldukça pratiktir. Öte yandan büyük ölçekli olan ateş çukuru mangal yapmaya daha uygundur. Bazı tasarımlarda kullanılan pratik şekilde mangal yapabilmesi için ek ızgara aparatları da yer alır. Kamp kullanımı için tasarlanan gereçlerde de mangal malzemeleri bulunabilir. Tamamı demonte olabilen portatif ateş çukuru ürünleri, kolay taşınabilmeleri ile öne çıkar. Büyük boyutlu olanlar dahi birden fazla parçadan meydana geldiği için kolayca sökülüp saklanabilir veya farklı yerlere taşınabilir. Bunların yanı sıra araç bagajında taşınabilecek kadar küçük ebatlı ateş çukuru çeşitleri de vardır. Dolayısıyla satın alma aşamasından önce kullanım amacından fonksiyonlara, ölçülerden üretim malzemesine kadar tüm detayların incelenmesi tavsiye edilir.
Ateş Çukuru Kullanımı
Güvenli, kontrollü ve farklı kullanım amaçlarına uygun ateş yakmasını sağlamak amacıyla üretilen ateş çukurları, hemen herkes tarafından kullanılabilen pratik gereçlerdir. Bu gereçleri doğru şekilde kullanmak için ilk dikkat edilmesi gereken konu yakıt türüdür. Genellikle hemen her çeşit odun ile ateş yakılabilen bu açık hava şömineleri arasında pelet yakıt kullanımına uygun olanlar da vardır. Doğru şekilde ateş yakmak ve uzun ömürlü bir kullanım elde etmek için ateş çukuru kullanımında dikkat edilmesi gerekenler ise şöyle sıralanabilir:
- Kapasite açısından kullanım amacına uygun ürünün tercih edilmesi ve doğru yakıtın kullanılması gerekir.
- Ateş yakarken yağlı çıraların kullanılmasında fayda vardır. Tutuşturucu sıvı benzeri maddelerin kullanılması önerilmemektedir.
- Mangal-ızgara yapılacak ise yiyeceklerin yanmaması ve is olmaması için ateşin kontrollü şekilde yakılması gerekir.
- Alüminyum folyoya sarılmış kalın kabuklu klasik patates, tatlı patates veya patlıcan gibi sebzeleri direkt ateşin içine atarak pişirmek mümkündür.
- Gövdenin zarar görmemesi için ateşin kendi kendine sönmesini beklemekte fayda vardır.
- Ayrıca ateşe su dökerek söndürmeye çalışmak hem çevrenin kirlenmesine hem gövdenin aniden soğumasına neden olur.
- Kulplu olsun olmasın gövde tamamen soğumadan taşımaya çalışmak kullanıcılarının yaralanmasına, yangın çıkmasına veya zeminin zarar görmesine neden olabilir.
- Dolayısıyla ürün soğuduktan sonra taşınmalı veya temizlenmelidir.
Ateş Çukuru Fiyatları
Yerli ve yabancı başarılı markalar tarafından birçok çeşidi üretilen ateş çukurları, hemen her bütçeye uygun fiyatlarla kullanıcılara sunulur. Ateş çukuru çeşitlerinin geniş bir fiyat aralığına sahip olmasının nedeni ise malzeme, ölçü, tasarım ve fonksiyonel farklılıklardır. Dolayısıyla, bahçe şöminesi formundaki büyük ateş çukuru ile balkonda dahi kullanılabilecek kadar küçük boyutlarda olan ateş çukuru fiyatları tamamen farklıdır. Krom-çelik malzemeden üretilen boyasız ateş çukuru ve tamamı çelik olan boyalı ateş çukuru da farklı şekilde fiyatlandırılır. Öte yandan görsel tasarım olarak farklı konseptlerde üretilen ateş çukuru gereçlerinde de farklı bir fiyatlandırma söz konusudur. Tüm bunların yanı sıra tıpkı klima fiyatları gibi ateş çukuru fiyatları da çeşitli indirim kampanyaları kapsamında bazı dönemlerde daha uygun hale gelir. Siz de bütçe dostu koşularda ateş çukuru satın almak istiyorsanız Akakçe’den yardım alabilir, avantajlı bir alışveriş deneyimi edinebilirsiniz.