Buğday
Bütün dünyada sıklıkla tüketilen ve besin değeri yüksek olan buğday, tek yıllık bir bitkidir. Alt türlerinin genetik yapısına göre geniş bir çeşitliliğe sahip olan bitkiler arasında yer alır. Geçmişten bugüne yüksek karbonhidrat seviyesi sayesinde en çok tercih edilen besinlerden biridir. Yüksek karbonhidrat içeriği sayesinde tokluk hissini arttırır ve enerji verir. Sağlık açısından lifli gıda tüketimi yararlı olduğundan güvenle tercih edebilirsiniz. Un ve yem yapımında kullanılan bu bitki türü, tarım için oldukça önemlidir. Anadolu topraklarında en çok tüketilen tahıl ürünüdür. Buğday fiyatları tane kalitesine ve işlenme durumuna göre farklılık gösterir. Farklı türlerinin değişik vitamin ve mineral içeriği sayesinde vücudun ihtiyacı olan maddeleri temin edebilirsiniz. Organik beslenme için evde buğday çimlendirerek bitkisinden veya suyundan faydalanmak da mümkündür. Çimlendirme işlemi yaparak kanser, kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu gıda olarak tüketebilirsiniz. Gerekli ve yeterli miktarda lifli gıda tüketimiyle siz de sağlıklı bir sindirim sistemine sahip olabilirsiniz.
Buğday Ürünlerinin Sağlığa Faydaları
İnsanlığın eski dönemlerinden beri sağlıklı beslenmede büyük rol oynayan buğdayın pek çok yararı vardır. Cilt ve saç sağlığı için etkili olduğu düşünülen buğday faydaları arasında en çok dikkat çeken sindirim üzerindeki rahatlatıcı aktivitesidir. Kararında tüketildiği zaman kalp sağlığınızı olumlu yönde etkiler. Göz hastalıklarında da yardımcı ek gıda olarak tüketebilirsiniz. Kırmızı buğday ülkemizde yetişen ve eşsiz bir lezzete sahip olan türler arasında yer alır. Anadolu coğrafyasında yetişen tahıl türleri genetik çeşitlilik açısından oldukça zengindir. Anadolu ve Mezopotamya toprakları tarıma elverişli arazileri bakımından oldukça geniş alanlara sahiptir. Geçmişten günümüze dek pek çok tahıl ürünü ile geçimini sağlayan insanlar tarım arazilerini verimli bir şekilde kullanır. En iyi buğday çeşitlerini barındıran yerli ürünleri tercih ederek tarım alanlarını korumaya destek olabilirsiniz. Beslenme rutininize tahıllı gıda çeşitlerini eklemek için buğday türlerini tercih edebilirsiniz. Lifli yapısı, bağırsaklarda gerçekleşen sindirimi hızlandırmayı yardımcı olur. Tahıllar, vücudunuz için gerekli maddelerin alınmasına yardımcı olan birçok besin materyalini içerir. Doğal buğday tercih ederek hibrit ve genetiği değiştirilmiş olan türlerden uzak durabilirsiniz.
Buğdayın Sindirim Sistemi Sağlığındaki Rolü
Sağlıklı bir beslenme ve kilo kontrolü için tüketilen gıdalarda lif oranı yüksek, besin değeri zengin ürünleri tüketmeniz önerilir. Böylece bağırsaklar verimli bir şekilde emilim görevini yerine getirir. Bu noktada gündeme gelen buğday ne demek sorusuna verilebilecek en kısa yanıt için tahıllı ve bol lifli zengin bir besin maddesidir denilebilir. Posa miktarı oldukça yüksek olan buğdayın beslenme rutininde sindirim sistemi için önemi büyüktür. Mide ve bağırsak problemlerinde yardımcı gıda olarak kullanabilirsiniz. Yüksek posa içeren yiyecekler bağırsaktaki su, vitamin ve mineral emilimini kolaylaştırır. Çölyak ya da diyabet gibi sağlık problemleri ile ilgili detaylı araştırma yaparak doğru ürünü seçebilirsiniz. Beyaz buğday, içerisinde yüksek miktarda gluten barındırır. Gluten, gıdaların içerisinde bulunan bir çeşit protein türevidir. Çölyaklı bireylerin gluten tüketimine özellikle dikkat etmesi gerekir. Çünkü bu protein çeşidi çölyaklı bireylerde ciddi problemlere neden olabilir. Ancak çölyak hastalığına sahip bireylere özel glutensiz besinler üretilir. Bu tip özel durumlar için özenle üretilen glutensiz buğday çeşitleri mevcuttur. Bu alternatiften yararlanarak lezzetli yemekler yapabilir, glutensiz ve sağlıklı beslenmenin tadını çıkarabilirsiniz.
Kullanım Alanlarına Göre Ayrılan Buğday Ürünleri
Lifli ve tahıllı ürünler tüketmek sağlık açısından önemlidir. Tahıllı gıdaları sindirimi hızlandırıcı yapısı nedeniyle obeziteyle mücadelede tercih edebilirsiniz. Buğday çeşitleri, içeriğindeki besin değeri oranlarına ve gen yapısına göre geniş bir skalaya sahiptir. Un ve yem yapımında ayrı ayrı türler tercih edilebilir. En verimli olarak kabul edilen yerli buğday, iri taneli ve dolgun yapıdadır. Çeşitli yiyeceklerin içine karıştırmak için tercih edebileceğiniz türevleri de mevcuttur. Türk mutfağında yaygın olarak kullanılan bu gıda maddesi, dünya genelindeki farklı kültürlerin yemeklerinde de tercih edilir. Çorba, köfte, salata ve meze yapımında bazen lezzet katmak için bazen de ana malzeme olarak kullanılır. Yüksek besin içeren kara buğday günümüzde oldukça popülerdir. İçeriğinde kalsiyum, demir ve çinko bulunur. Geleneksel yemek tariflerinde kara buğday ve biber salçası ile birlikte yapılan lezzetli alternatifler bulabilirsiniz. Anadolu’da en çok tercih edilen aşurelik buğday, hem tatlı hem tuzlu yemeklerde Türk damak zevki ile uyumludur. Geleneksel yemeklerde dövme buğday da kullanılır. Tahıl türlerinin kullanıldığı mutfaklar, lezzetli ve sağlıklı yemekler sunar. Tahıl çeşitlerini bol miktarda kullanan kültürlerde sindirim sistemi hastalıklarına daha az rastlandığını gözlemleyebilirsiniz. Vücudunuz için yararlı olan besin maddelerini sağlıklı bir şekilde almaya yardımcı olduğundan rahatça tüketebilirsiniz.
Buğday Besin Değerleri
Tüm dünyada yaygın olarak kullanılan buğday, besin kaynakları arasından en çok tüketilen ekmeğin ana maddesidir. Doyurucu olan buğday özellikleri, içerdiği mineral ve vitaminler ile dikkat çeker. Her mevsime uyum sağlayan yapısı nedeniyle en zor iklim koşullarında bile bitkisini yetiştirebilirsiniz. En zor hava şartlarının olduğu karasal iklimde dahi zengin besin değerlerini koruyarak büyür. Su, karbonhidrat, protein, yağ, selüloz bulunduran yapısıyla besleyici bir gıdadır. Mısır yağı ile zenginleştirilmiş yemekler yaparak buğdayın besin değerini artırabilirsiniz. Buğday nedir diye sorulduğunda akla ilk gelen, pek çok kültürde yaygın olan ekmeğin hammaddesi olmasıdır. Yüksek karbonhidrat değerlerinin yanında protein de içeren bu bitki, insan yaşamının önemli bir kaynağı olarak bilinir. Organik buğday, katkı maddelerinden uzak ve hibrit uygulamasının dışında kalan doğal çeşitleri kapsar. Bu nedenle besin değeri daha yüksektir. Türkiye’de yetişen türler genelde doğal ortamında ve genetik değişiklik uygulanmadan yetiştirilir. Doğal tahıl çeşitlerini sağlıklı bir beslenme için tercih edebilirsiniz. Yerli buğday çeşitleri makarnalık ve ekmeklik gibi kategorilere ayrılır. Anadolu’da kırmızı, kehribar, sarı, beyaz, siyah gibi renklerine göre ayrılan buğday türleri yetişir. İri taneli yerli çeşitler, bol nişastalı yapısı ile doyurucu bir besin deposudur. Tüm dünyada yaygın olarak yetiştirilen buğdayın Türkiye’de üretilen doğal çeşitlerini, mutfağınızda kullanmak için rahatlıkla tercih edebilirsiniz.
Her Bütçeye Hitap Eden Buğday Çeşitleri
Besleyici ve hesaplı seçeneklerden biri olan buğday kg fiyatı olarak aile bütçesine uygundur. Zengin besin değeri nedeniyle iyi bir beslenme ve sindirim için tercih edebilirsiniz. Her bütçe ile uyumlu olarak çeşitli ebatlarda paketlenen ambalajını bulmanız mümkündür. Boyut farklılığı ürünün içeriğini etkilemeden oldukça hesaplı seçenekler sunar. Birçok farklı marka etiketiyle sunulan buğday 1 - 10 - 25 kg şeklinde paketlenerek hazırlanır. 1 kg buğday paketlerini az tüketim yapan mutfaklar için seçebilirsiniz. Fazla miktarda kullanan yerler için özel olarak üretilen daha büyük ambalajlar bulunur. İşletme veya kurum mutfaklarında kullanmak üzere toptan ürün alıyorsanız, ekonomik tasarruf amacıyla çuval boyları tercih edebilirsiniz. Fazla miktarda alınan tahıl ürünleri, saklama koşullarına uygun olarak muhafaza edilirse tazeliğini uzun süre koruyabilir. Gıda ürünlerini serin, kuru ve direkt güneş ışığı almayan yerlerde nemden koruyabilirsiniz. Özellikle buğday kg olarak cam kavanoz içerisinde saklanırsa uzun süre dayanabilir. Akakçe’de aradığınız her çeşit ürünün uygun fiyatlı ve kaliteli alternatiflerine ulaşabilir, satın alma aşamasında da güvenli şekilde sipariş verebilirsiniz.