Ekran Koruyucu
Ekran koruyucu çeşitleri cep telefonu ve saatler başta olmak üzere her türlü elektronik eşya için kullanılan aksesuarlar arasında yer alır. “Ekran koruyucu nedir?” diye düşünenler için pek çok modelde ürün vardır. Günümüzün hızlı ve aktif yaşam tarzına uyum sağlarken özellikle ekranının korunması gereken ürünler bulunur. Kullanılacağı cihazın ekranını tamamen koruyan modeller hakkında detaylı bilgi sahibi olmak alınacak ekran koruyucu hakkında maliyet ve kullanışlılık açısından da fikir verir. Kullanacağınız ekran koruyucunun özelliklerini ve avantajlarını öğrendiğiniz zaman en doğru markayı ve en efektif koruyucuyu seçme imkanına sahip olursunuz. Bu nedenle özellikle telefon ekran koruyucu modelleri için Akakçe’de yer alan modellere göz atabilirsiniz. Böylelikle “Telefon ekran koruyucu nedir, ne kadar?” sorusunun yanıtına da ulaşmış olursunuz. Microsonic, Microcase, Zore, Mf product ya da Ally gibi birçok çeşide ulaşarak fiyat performans karşılaştırması yapabilirsiniz.
Ekran Koruyucu Kullanmanın Faydası Nedir?
“Ekran koruyucu ne işe yarar?” diye düşünenler için en basit yanıt şöyle olacaktır: Düşme, çarpma gibi çeşitli darbelerin yanı sıra teknolojik cihazların ter gibi organik kirlerden de korunması önem taşır. Ekran koruyucuların bu anlamda çok faydası vardır. Telefon ekran koruyucu fiyatları ve avantajları arasında karar verirken özellikle dikkat edilmesi gereken konular bulunur. Cep telefonu gibi kolay düşürülen araçların ekranları üretilirken düşmenin yönü, çarptığı zeminin sertliği, düşme açısı gibi detaylar göz önüne alınarak dayanıklılık testi yapılır. Yine de darbeler genellikle köşelerden gelir ve biriken enerjiyi ekran kendi üzerine yayar. Koruyucular, ekranın direncini artırarak darbe emilimine yardımcı olur. Ayrıca telefon ekranlarının çarpma sayısı arttıkça ekranın mukavemet gücü azalır. Koruyuculu telefonlarda güç azaldıkça koruyucu zayıflar ve çatlar. Telefonun ekranı yerine koruyucu çatladığı için maliyet avantajı kazanmış olursunuz. Koruma filmleri, parmak izini de üzerinde barındırmaz. Bu nedenle telefon ekranı her zaman temiz görünür. Dokunmatik ekran fonksiyonlarında azalma görülmez. Leke tutmadığı için her zaman efektif şekilde kullanılabilir.
Tablet, telefon, bilgisayar ekranı gibi araçlar ne kadar özenle korunsa da çevresel etkiler nedeniyle zaman içinde mikro çiziklerle dolar. Bu çizikler ekranın dayanıklılığını etkileyen en önemli unsurlardır. En kaliteli ekran koruyucu çeşitleri ile mikro çizikler tamamen engellenir ve telefon ekranı sağlam kalır. Özellikle outdoor sporları ile ilgilenen kişiler için daha kalın ve farklı fonksiyonları bulunan ekran koruyucu en iyisi olacaktır. Bu kılıfların maliyeti daha fazla olabilir ancak tüm telefon için tam koruma sağlar. Telefonların su ile teması özellikle ekrandaki çatlak ve çiziklerden içeri giren mikro partiküller nedeniyle büyük tehlike oluşturur. Sağlam ve çatlak olmayan ekran koruma filmleri sayesinde telefon ekranı üzerinde tamamen izolasyon sağlanır, ayrıca telefon oluşabilecek ekstra hasarlara karşı da korunmuş olur.
Ekran Koruyucu Çeşitleri Nelerdir?
“En iyi ekran koruyucu hangisi?” diye araştıranlar için, ekran koruyucu fiyatları ve çeşitleri arasında karar verirken hangi çeşidin ne özellik taşıdığını bilmek faydalı olacaktır. Böylelikle korumak istediğiniz cihazınız için hem en uygun hem de en avantajlı çeşidi rahatlıkla seçebilirsiniz. En iyi ekran koruyucu çeşitleri arasında yer alan plastik ekran koruyucular, telefonu satın aldığınız anda üzerinde görebileceğiniz koruyuculardır. Genellikle PET (polietilen tereftalat) ham maddeli plastikten yapılırlar. Uzun süreli koruma için çok uygun olmamakla birlikte ilk etapta ekranı çiziklerden korurlar. Fiyatı ucuz olmakla birlikte düşmelere ve darbelere uzun süre dayanıklı kalamazlar. Hareket kabiliyeti daha az olan cihazların ekranı için tercih edilir.
TPU ekran koruyucu çeşitleri ise yeni nesil plastikten üretilir. Bu tip modeller şok ve düşmeden kaynaklanan darbelere karşı dayanıklıdır. Özellikle kavisli ekranı olan cihazlarda kullanışlıdır, ekranın tamamen korunmasını sağlayabilecek bir esnekliği vardır. Kavis kısımlarında yapıştırmak için özen gösterilmesi gerekir. Zaman içinde özellikle kavis kısımlarından başlayarak yapışkanlık özelliğini kaybeder. Bu durum gerçekleşirse koruyucuyu değiştirmeniz önem taşır. Sıvı koruyucular olarak bilinen koruyucu çeşitleri, ekran üzerinde yayılması ve kuruması için zaman isteyen koruyuculardır. Film olarak ekrana yayıldıktan sonra TPU benzeri özellikler gösterir. Çok yeni bir teknoloji olmasıyla birlikte uygulama açısından soru işaretleri bırakır. Ancak çizik ve küçük darbelere karşı oldukça dayanıklıdır ve tüm modeller için rahatlıkla kullanılır. Eğer telefonunuzu sıkça düşürüyorsanız sıvı ekran koruyucu yerine diğer uygulamaları tercih etmeniz gerekir. Temperli ekran koruyucular ise birkaç katmandan oluşur. Telefon ekranına en yakın olan katmanda darbelerin verdiği enerjiyi emen silikon bulunur. Bu da ekranın kırılmasını engeller. Bu yapı aynı zamanda yansımayı da önleyici etkiye sahiptir. Ekrana yerleştirilirken kabarcık kalmaması için uğraşmak biraz zahmet gerektirse de kavisli olmayan ekranlar için temperli koruyucular yüksek fiyatına rağmen daha avantajlı olacaktır. Kalın, çizik göstermeyen, karartmalı, su geçirmez ekran koruyucu modelleri genellikle temperli koruyuculardır.
Ekran Koruyucu Çeşitlerindeki Diğer Özellikler Ne Anlama Gelir?
En iyi ekran koruyucu markası üzerinde araştırma yaparken ya da koruyucu çeşitleri arasında seçim yaparken bazı işaretler ile karşılaşmanız mümkündür. Bu işaretler oldukça kafa karıştırabilir. Aşağıda yer alan işaretleri ve anlamları inceleyerek seçimlerinizi kolaylaştırabilirsiniz:
- 9 H Hardness (9H Sertlik): 9H, üretilen en sert kalemdir. Bu ekran koruyucular, 9H kalemle çizildiğinde bile koruyuculuk özelliklerini sürdürürler. Özellikle bıçak, anahtar gibi sert cisimlerle yan yana bir çantada bulundurulan cihazların ekranları; 9H ile korunarak mikro ve daha büyük çiziklere karşı engellenmiş olur.
- 3D - 6D Koruma Özelliği: Bu değerler, koruyucu filmin kıvrılma kapasitesini ve kırıldığı zaman saçılacak parçacık büyüklüğünü gösteren değerlerdir. Rakam yükseldikçe telefon koruyucusunun kırılsa bile parçalanmadığını gösterir. Yüksek rakamlı olan çeşitler, kıvrımlı telefonlar için daha idealdir.
- Hayalet Ekran Koruyucular (Privacy Koruyucu): Ekranınızın çevredeki kişiler tarafından görülmesini engelleyen siyah, düz renk ekran koruyucu çeşitleridir. 90 derece haricinde her açıdan bakıldığında ekran karanlık görünür. Ekranı görebilmek için doğru açıyla telefonu konumlandırmak gerekir.
- Military Grade Koruyucular: Askeri sınıf kılıflar olarak adlandırılan bu modellerde bazı markalar, koruyucuyu CNC ve işlenmiş alüminyum ile üretir. 3 - 4 metre yükseklikte dahil düşme testlerinde her zaman olumlu sonuç verir. Ancak doğrudan ekrana uygulanan darbelerde ne yazık ki koruma diğer modellerden farklı değildir.
- Oleofibik Koruyucular: Ter, parmak izi ve makyaj gibi ekran üzerinde kalıntı bırakır ve zamanla dokunmatik özelliği fonksiyonunu azaltır. Parmak izi bırakmayan ekran koruyucu olarak da bilinen oleofibik koruyucular akıllı telefonların yanı sıra tablet, dizüstü ve daha büyük bilgisayar ekranlarında da sıkça tercih edilir. Son dönemlerde üretilen yeni nesil cihazların ekranı oleofibik olarak üretilse de yine de aynı tip bir koruyucuya ihtiyaç vardır.
Ekran Koruyucu Nasıl Takılır?
Telefonunuz ya da teknolojik cihazlarınız için istediğiniz ekran koruyucu seçerken ekran ile tam örtüşmesini sağlamanız önem taşır. Full, parlak, mat, simli ekran koruyucu modelleri arasında en dikkat edilmesi gereken özellik “full” olmasıdır. Ekranda kalan boşluklar herhangi bir darbede ilk zarar görecek yerler olacaktır. Kimi zaman koruyucuyu ekran ile uyumlu şekilde kesmeniz gerekebilir. Ancak genellikle koruyucu, uyumlu olan telefonla aynı ölçülere sahiptir. Koruyucuyu takmak için öncelikle telefonun üzerinde ya da çevrede toz uçuşmasını engellemeniz gerekir. Fazla tozlu ortamlarda koruyucu ile ekran arasına kaçan küçük parçacıklar bile koruyucunun dayanıklılığını azaltır.
Temizlik aşamasında öncelikle ellerinizi yıkayarak iyice kurulamanız gerekir. Elinizde kalmış küçük partiküllerden de kurtulmanız önemlidir. Ayrıca koruyucu takılacak ekranın da özenle temizlenmesi gerekir. Genellikle cep telefonu ekran koruyucu ile birlikte ekranı silmek için bir bez ve solüsyon verilebilir. Bu solüsyon ile ekranı temizleyebilir, bez ile de iyice kurulayabilirsiniz. Bu aşamada da ekran üzerinde toz, kir ve bez havlarının kalmaması önem taşır. Eğer solüsyon ve bez yoksa gözlük camı temizleyici losyonu ile bezini kullanabilirsiniz. Gözlük camı bezi yoksa bir mikrofiber bez de oldukça işe yarayacaktır. Ekran tamamen temizlendikten sonra koruyucuyu ekranın kenarları ile tam olarak örtüşecek şekilde yerleştirmeniz gerekir. Arada kalan hava kabarcıklarını çok sert olmayan bir kart ya da aplikatör yardımı ile ittirerek dışarı çıkarabilir ve ekran koruyucuyu bu şekilde yapıştırabilirsiniz. Bu işlem boyunca koruyucunun yapışkan yüzeyine dokunmadan, hızlı ve dikkatli bir şekilde süreci tamamlamanız önemlidir.
Ekran Koruyucu Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Silikon, plastik, seramik, cam ekran koruyucu çeşitleri arasında seçim yaparken dikkat edilmesi gereken bazı konular bulunur. Öncelikli olarak özen gösterilmesi gereken konu marka, model uyumudur. Ekrana oturmayan modeller, kavisleri kapatmayan çeşitler istenilen ekran koruyucular değildir. Ayrıca ekran boyutu ile koruyucu ölçüleri aynı olsa bile ön kameranın konumu, ana kamera biçimi, mikrofon ve benzeri tasarım farklılıkları dolayısı ile koruma işlevini yerine getirmeyebilir. Saat koruma modellerinde de saat butonları dahil olmak üzere cihaz üzerindeki her bir fonksiyon tuşu ile birebir örtüşmesi önem taşır. Bu durum cihazın dokunmatik ekranını etkileyen birincil uygulama yanlışı olarak dikkat çeker.
Koruma takacağınız cihazın kullanım sıklığına ve ne kadar elinizin altında olduğuna da dikkat etmeniz gerekir. Yanında bulunan diğer eşyaların ne kadar zarar verebileceği ile ilgili ufak bir gözlem yaparak doğru koruyucuyu seçebilirsiniz. En sağlam, en ucuz, kaliteli ekran koruyucu markaları arasından seçim yaparken nerede kullanacağınız ve gizliliğinizi ne kadar korumak istediğinize göre de karar verebilirsiniz. Kimi zaman da diğer kullanıcıların yorumları önem taşır. Ekran koruyucu tavsiye ve öneriler de kullanacağınız koruyucuya karar vermenize yardım edecektir. Hangi ekran koruyucu daha iyi ya da en sağlam, en ucuz ekran koruyucu ne kadar diye düşünerek karar verirken ölçülere, model ve markaya göre en uygun çeşitlere göz atmak için Akakçe’yi ziyaret edebilirsiniz. Kaliteli, orijinal ekran koruyucu markalarının yanı sıra cep telefonu aksesuar ve powerbank çeşitleri için de ürünlere göz atarak size uygun olanları avantajlı fiyatlarla satın alabilirsiniz.