Odun
Yakacak olarak kullanılan bir çeşit ağaç ürünü olan odun, meşe, çam, gürgen, maun, akçaağaç, kayın, ladin gibi ağaçlardan elde edilir. Ağaç gövdelerinin ve kalın dalların kabukları soyulduktan sonra düzgün şekilde kesilmesi ile hazırlanan odunlar, sobadan fırına, kamp ateşinden mangala pek çok yerde ateş yakmak amacıyla kullanılır. Odunların nem oranı, yanma süresi ve kül miktarı ise ağaç türüne göre farklılık gösterir. Bununla birlikte çilek odunu ve vişne odunu gibi aromatik ürünler de vardır. Daha çok mangalda zengin bir aroma ile et pişirmek için kullanılan bu tatlı ağaç parçaları, ince dal formunda olmasıyla dikkat çeker. Öte yandan meşe ağacından elde edilen tütsü aromalı mangal odunları da bulmak mümkündür. Şömine ve sobalarda kullanıma uygun şekilde tasarlanan briket odunlar ise ağaç atıklarının sıkıştırılmasıyla üretilen yakacaklardır. Siz de yakacak olarak odun satın almak istiyorsanız Akakçe yardımıyla online odun satışı seçeneklerini inceleyebilir, fiyat sıralaması özelliğini kullanarak en ucuz odun fiyatları hakkında bilgi edinebilirsiniz.
Odun Özellikleri
Sobalar, kuzine, şömine, mangal, semaver, nargile gibi gereçlerinde yakacak olarak kullanılan odunlar, farklı ağaçlardan elde edildiğinden farklı özelliklere sahiptir. Odun üretimi için en sık kullanılan ağaçlar meşe, gürgen, ladin, dişbudak, huş, maun, akçaağaç, kayın ağaçlarıdır. Söz konusu ağaçların yapısal özellikleri, nem tutma oranları ve lif miktarları farklı olduğundan bu ağaçlardan üretilen odun türlerinin yanma süreleriyle kalorifik değerleri tamamen farklıdır. En iyi yanan odun üretmek için sert yapılı ağaçların tercih edilmesi gerekir. Lif oranı ve nem miktarı az olan sert ağaçlar, geç tutuşmalarına kıyasla oldukça uzun süre ısı üretecek niteliktedir. Bununla birlikte çam zeytin gibi yağlı ve bol lifli ağaçlardan üretilen odun çeşitleri hızlı tutuşma, yüksek ısı üretme ve kısa sürede küle dönme özellikleriyle dikkat çeker. Bu sebeple bu tarz ince odun türleri, kısa süreli ateş yakmak için tercih edilen dış mekan sobalarında yakacak olarak veya mangal ile şöminelerde tutuşturucu olarak kullanılır. Ayrıca ince odun türleri, kamp ateşi yakmak için diğer ağaç parçalarıyla karıştırılarak da kullanılabilir.
İç ve dış mekan sobalarıyla kuzineli fırınlarda kullanılan odun türleri, düzenli şekillere görünüme sahip, eşit uzunluktaki parçalar halindedir. Kilogram veya çuval ölçüsüyle satışa sunulan bu yakacaklar, belirli oranda kurutma işlemi uygulandığından dolayı kolay muhafaza edilir. Çuval odun çeşitleri arasında şömine braketleri de vardır. Talaş, lif gibi ağaçlardan elde edilen yan ürünlerin preslenmesiyle üretilen bu briketler, yüksek kalori değerine sahip olduğundan şöminelerde uzun süreli ateş üretmek için idealdir. Dış mekan sobalarında da kullanıma uygun olan briket türleri, çıra, reşo yakıtı veya tutuşturma jeli adı verilen özel ürünlerle kısa sürede kor haline getirilebilir. Mangal yakmak amacıyla üretilen odun çeşitleri ise aromatik olmaları ile diğerlerinden ayrılır. Vişne, çilek gibi ağaçlardan üretilen yakacaklar, et ve sebzelerin hoş bir tütsü aromasıyla pişmesini sağlar. Dolayısıyla mangal dışındaki farklı pişirme gereçlerinde de yakacak olarak tercih edilir. Nargile ve semaverlerde kullanılan bu tarz yakacaklar ise çıra formunda olup çeşitli gramajlarda paketlenmiş halde kullanıcılara sunulur.
Odun Çeşitleri
Mobilya ve parke üretimine uygun olmayan budaklı ağaçlardan farklı kalori değerlerine sahip odun türleri elde edilir. Bununla birlikte yakacak üretimine de özel olarak yetiştirilen ağaçlar vardır. Çeşitli ısınma gereçlerine yakılması amacıyla üretilen odun çeşitleri nem oranı, kalori değeri, yanma süresi, atık oranı, boyut ve içerik açısından birbirinden farklıdır. Yakacağın kalitesi ise daha çok atık oranı ve kalori değerine göre belirlenir. Dolayısıyla en kaliteli odun, uzun süre yüksek kalorilik ısı üreten ve minimum atık oluşturandır. Tüm bu özelliklere sahip olduğundan en dayanıklı odun olarak da tanımlanan ürünler meşe, huş, dişbudak ağaçlarından elde edilenlerdir. Öte yandan kullanıcılarının beklentilerine göre en iyi odun değişebilir. Özellikle dişbudak ağacından elde edilen yakacaklar yanma sırasında hoş bir alev oluşturduklarından dolayı şöminelerde de bu ağacın ürünleri tercih edilir. Örneğin, kullanıcıların kısa süreli yüksek kalorili bir ateşe ihtiyaçları varsa böyle bir kullanıma en uygun odunlar, çam ağacından elde edilenlerdir.
Kullanım alanına göre odun isimleri ise tamamen farklıdır. Bunlar arasında öne çıkanlar mangallık, şöminelik, sobalık, dönerlik, fırınlık odun çeşitleridir. Tüm bu hazır odun çeşitleri, kullanım alanına göre özel şartlarda üretildiğinden maksimum verimle ısı üretir. Dolayısıyla kullanım alanına ve amacına uygun olan odunu tercih etmekte fayda vardır. Türü ve kullanım alanı fark etmeksizin tüm yakacaklar kilogram fiyatı üzerinden değerlendirilir. Bir çuvalda ortalama 20 kg odun bulunduğundan tek çuval yakacak odun fiyatları hesaplanırken kg fiyatının 20 ile çarpılması gerekir. Ancak her ağaç aynı yoğunluğa ve ağırlığa sahip olmadığından standart bir çuvalın kaç kg geleceği tamamen ağaç türüne bağlıdır. Ayrıca fiyatlandırma daha çok ağaçların türüne göre gerçekleştirildiğinden çuval bazında ortalama bir fiyat verilmesi mümkün değildir.
Odun Kullanımı
Tutuşturma gereci ve yakacak şeklinde kullanılması amacıyla üretilen hazır odun çeşitleri, kolayca ateş yakmak için idealdir. Hemen herkesin rahatlıkla kullanabileceği şekilde üretilen yakacak odun türleri, doğru şekilde tutuşturulduğunda ihtiyaç duyulan ısıyı üretecek niteliktedir. Ancak tüm süreç için her şeyden önce odun türü ile kullanım aracının doğru eşleşmesi gerekir. Örneğin mangalda ve dış mekan sobasında kullanılması gereken odun türleri tamamen farklıdır. Doğru odunun seçimi ve kullanımına ilişkin bilinmesi gerekenler ise şöyle sıralanabilir:
- Soba, mangal, fırın, semaver veya kamp ateşi için ihtiyaç duyulan yakacaklar birbirinden farklıdır.
- Soba-fırınlarda kullanılacak ağaç ürününün uzun süre yüksek ısı üretmesi beklenirken mangal ve semaverde kullanılacak olanların ise kolay tutuşması gerekir.
- Lif ve nem oranına dikkat ederek kaliteli olan kolaylıkla bulunabilir. Öte yandan nemli mahsul alınmış ise dış ortamda bırakılarak kurumaya devam etmesi sağlanabilir.
- Kullanım sonrasında küllerin düzenli olarak temizlenmesi önerilir. Bununla birlikte mümkünse minimum atık oluşturan odun modelleri arasında seçim yapmakta fayda vardır.
- Nem oranı yüksek yani yumuşak odun çeşitleri kül ile birlikte yapışkan bir atık daha oluşturur.
- Dolayısıyla yüksek nem oranına sahip olanların mecbur kalınmadıkça kullanılması önerilmez.
- Ladin, çam gibi nemi yüksek ağaçlardan elde edilen odun türleri kullanılıyorsa sobanın veya fırının daha sık temizlenmesi tavsiye edilir.
- Çuvallar ile satın alınan odunların küflenmesini önlemek amacıyla çuval dışında kuru ortamda muhafaza edilmesinde fayda vardır.
- Ayrıca sıcak havalarda dış mekanda saklanan odunlar hacim kaybetse de ısı değeri değişmediği için aynı performansı gösterir.
Odun Fiyatları
Çeşitli markalar tarafından üretilerek kullanıcılara sunulan odunlar, genel olarak uygun fiyatlı yakacaklar arasındadır. Odun fiyatları belirlenirken gramaj, ağacın türü, kesim şekli, uygulanan işlemler, kullanım alanı gibi faktörlere dikkat edilir. Dolayısıyla briket formundaki odun ile ağaç kesiti formundaki odun fiyatları arasında fark vardır. Meşe ağacından üretilen ile çam ağacından üretilen odun çeşitlerinde de fiyat farklılıkları bulunur. Bununla birlikte aynı ağaçtan elde edilen 1 kg odun fiyatı ve çuval odun fiyatları aynı düzeyde değildir. Klasik soba yakacağı olan aromasız ve mangallık aromatik odun kg fiyatı tamamen farklıdır. Öte yandan tıpkı köz makinesi fiyatları gibi odun ürünlerinde de fiyatlar kampanyalar kapsamında daha bütçe dostu hale gelebilir. Böyle indirim fırsatları değerlendirerek ihtiyaç duyulan miktarda yakacak odun almak mümkündür. Siz de bütçenizi zorlamadan odun almak istiyorsanız Akakçe’den yardım alarak uygun fiyatlı olanlara ulaşabilir, avantajlı koşullarda hemen sipariş oluşturabilirsiniz.