Şömine Odunu
Belirli ağaçlardan elde edilen şömine odunu, geleneksel ve modern şömine modellerinde yakılması amacıyla özel olarak üretilir. Klasik odun formunda olanlar daha çok meşe ağacından elde edilirken briket formunda olanlar ise preslenmiş ağaç ürünleri içerir. Ağaçların gövdelerinden kesilerek elde edilen şömine odunları kuru ve fırınlanmış olarak kullanıcılara sunulur. Bu sayede hem daha kolay tutuşurlar hem de uzun süre muhafaza sırasında küflenme meydana gelmez. Briket formunda olan hazır şömine odunu çeşitleri ise ortası delik altıgen kesitli silindir şeklindedir. Talaş tozunun preslenmesi ile elde edilen briket şömine odunu ürünleri, yüksek kalori değeri sayesinde verimli bir kullanım sağlar. Her iki şömine odunu türünün de farklı avantajları bulunduğundan genellikle kullanım alışkanlıklarına göre tercih edilir. Öte yandan şömine odunu olarak adlandırılan pek çok yakacak türü, kuzineli sobalardan mangallara kadar pek çok ısıtıcı/pişirici türünde kullanıma uygundur. Siz de şömine odunu satın almayı planlıyorsanız Akakçe’den yardım alarak en uygun fiyatlı olanlara ulaşabilirsiniz.
Şömine Odunu Özellikleri
Meşe ağacından ve meşe ağacının talaşından elde edilen şömine odunları, yüksek ısı değeri ve uzun yanma süreleri ile dikkat çeker. Şöminelerde farklı ağaçlardan üretilen odunların kullanılmamasının en önemli nedeni meşenin yanma sırasında etrafa kıvılcım sıçratmamasıdır. Başka bir ifadeyle bazı ağaç türleri yoğun miktarda yağ içerdiği için şömine ve dış mekan sobası gibi ön kısmı açık olan ısıtıcılarda kullanım sırasında etrafa kıvılcım sıçratabilir. Dolayısıyla şömine için meşe odunu ve türevleri tercih edilir. Meşe şömine odunu ve türevleri hakkında daha detaylı bilgi vermek için “Şömine odunu nedir?” ve “Şömine odunu nasıl olmalı?” sorularını yanıtlamak gerekir. Şömine odunu olarak özelleştirilen yakacaklar, belirli ölçülerde kesilmiş ağaç parçalarıdır. Bununla birlikte yine belirli ölçülerde üretilen briketler de şömine odunu olarak adlandırılır. Soba odunu olarak da kullanıma uygun olan bu yakacak türleri, katkı maddesi içermemesiyle öne çıkar.
Genellikle özel fırınlarda kurutulduktan sonra satışa sunulan şömine odunu çeşitlerinin nemlenmemesi ve ıslanmaması için kapalı alanlarda muhafaza edilmesi önerilir. Bununla birlikte yarı yaş soba odunları gibi koku yapmadığından yaşam alanında da depolanması mümkündür. Kaliteli ve uzun süreli yanma sağlaması amacıyla tasarlanan briket meşe odunu ise 7000 kcal ısı verecek niteliktedir. Üstelik pek çok ağaç bazlı yakacağa kıyasla oldukça az kül oluşturur. Şöminelerde briketlerin tercih edilmesinin nedenlerinden biri de söz konusu düşük kül miktarıdır. Şömine odunu çeşitlerini tutuşturmak için başta huş ağacı olmak üzere farklı ağaçlardan elde edilen yağlı çıtalar kullanılır. Öte yandan çıranın yanı sıra jel veya sıvı tutuşturucu çeşitleri de kullanıma uygundur. Birçok şömine odunu ürünü tutuşturucu hediyeli olarak kullanıcıların beğenisine sunulur. Çuval veya file içinde muhafaza edilen şömine odunu ürünlerini tek seferde minimum 5 kg maksimum 500 kg olarak satın almak mümkündür.
Şömine Odunu Çeşitleri
İs ve kül miktarının düşük olmasıyla öne çıkan şömine odunu çeşitlerinden biri meşe ağacından elde edilen briketlerdir. Talaş presi olarak da bilinen bu briketler arasında orta kısmı delik olanlar ve olmayanlar bulunur. Delikli briket şömine odunu, koyu kahverengi dış yüzeyi ve altıgen kesitiyle benzerlerinden ayrılırken deliksiz olanlarda ise dış yüzey rengi daha açık renkte olup silindir formundadır. Kokusuz, dumansız şömine odunu olarak kullanıcıların beğenisine sunulan briket şömine odunları kolay depolanabilmesiyle de dikkat çeker. Kullanıcıların öncelikli tercihlerinden diğeri ise kuru şömine odunu ürünleridir. Ağaç gövdesinden elde edilen bu odunlar diğer ağaç ürünleri gibi doğal koşullarda kurumaya bırakılmaz. Büyük özel fırınlarda nemi giderilen söz konusu şömine odunu, küflenme ve kötü koku oluşumu olmaksızın uzun süre depolanabilir. Üstelik nem kalmadığından is, koku ve sıçrama yapmadan yanar.
Dolayısıyla söz konusu iki şömine odunu çeşidi uzmanların soba için odun önerileri arasında da yer alır. Geleneksel taş şöminelerden cam panelli modern şöminelere kadar birçok tasarım için uygun olan şömine odunu çeşitleri, üzerinde semaver kullanılan ve fırın kısmında yemek pişirilen kuzineli sobalar için de uygundur. Kurutulmuş meşe veya sıkıştırılmış şömine odunu ürünleri farklı gramajlarda satın alınabilmesiyle dikkat çeker. Bu ambalaj seçenekleri arasında 5, 10, 15, 20, 25 kg gibi alternatifler vardır. Dolayısıyla kullanıcı dilerse toptan alım yapıp depolayabilir veya elindeki odun tükendikçe yenisini satın alabilir. Gramajı fark etmeksizin hemen her şöminelik odun ürününde çıra, jel veya sıvı tutuşturucu hediyesi bulunur. Öte yandan söz konusu tutuşturucular da şöminelik odun üreten markaların uygun fiyatlı ürünleri arasındadır. Bu tarz tutuşturucular şöminelik odunların yanı sıra mangal ve sobalarda kullanılan diğer yakacakların tutuşturulmasında da kullanıma uygundur.
Şömine Odunu Kullanımı
İlk defa şömine odunu alacak kullanıcıların merak ettiği “En iyi soba odunu hangisi?” sorusuna ise marka bazında net bir yanıt vermek mümkün değildir. Ancak meşe ağacından üretilen fırınlanmış odunlar ve briketler en iyi şömine odunu çeşitleri arasındadır. Şömine veya soba için odun seçiminde ve kullanımında dikkat edilmesi gereken diğer hususlar ise şöyle sıralanabilir:
- Şöminelerde Afrika kökenli ağaçlardan elde edilen odunlarla tuzlu suya maruz kalmış odunların yakılması önerilmez. Bunun nedeni kıvılcım sıçramaları olmasıdır.
- Islanmış veya tam kurumamış şömine odunları daha düşük ısı performansına sahiptir. Dolayısıyla daha fazla odun kullanımı gerektirir.
- En iyi soba odunu, nem oranı %20’nin altında olanlardır. Bu sebeple şömineye uygun odun seçiminde de minimum bu kuruluk oranı aranmalı, nem oranı yüksek olanlar tercih edilmemelidir.
- Kapalı alanda muhafaza edilebilecek miktarda şöminelik yakacak almakta fayda vardır. Özellikle kış aylarında yağışlı ve nemli hava nedeniyle bu tarz yakacakların dışarıda bekletilmesi önerilmez.
- Fırınlanmamış olan odunların ise minimum 2 yıl boyunca kapalı ve nemsiz bir alanda bekletilmiş olması gerekir.
- Hava sirkülasyonu olan depolarda bekletme işlemi de sık tercih edilen kurutma yöntemleri arasındadır.
Şömine Odunu Fiyatları
Farklı üreticiler tarafından karton ambalaj, file veya çuval içinde satışa sunulan şömine odunları, ulaşılabilir düzeydeki fiyatlarıyla yoğun ilgi görür. Şömine odunu fiyat seçenekleri belirlenirken malzeme, gramaj, kalori değeri, ambalaj türü, üretici marka gibi etkenler dikkate alınır. Bu sebeple talaşın preslenmesiyle elde edilen briket şömine odunu fiyat düzeyiyle kurutulmuş meşe ağacından üretilen şömine odunu fiyat düzey aynı değildir. Benzer şekilde 10 kg soba odunu fiyatları ile 100 kg şömine odunu fiyatları arasında da miktara bağlı fark bulunur. Parça veya sıkıştırılmış şömine odunu fiyat seçenekleri üretici markadan da etkilenir. Dolayısıyla iki farklı marka tarafından üretilmiş olan şömine odunu ürünleri arasında fiyat farkı olması normaldir. Ancak yakacak ve soba aksesuarlarına yönelik kampanyalar sayesinde tıpkı kömür, mangal, pürmüz fiyatları gibi soba için odun fiyatları da indirime girer. Böyle özel dönemlerde şömine odunu satın almak kolaylaşır. Siz de uygun fiyatlarla şömine odunu almak istiyorsanız Akakçe’den yardım alabilir, mümkün olan en uygun koşullarda sipariş oluşturabilirsiniz.