Darbesiz Matkap
Tamirat, tadilat ve montaj gibi işlerde kullanılan elektrikli el aletlerinden biri olan darbesiz matkap pek çok sebeple tercih edilir. Darbesiz matkaplar ile yapılabilen işlerin çok çeşitli olması ve bu işlerin çok kısa sürede yapılabilmesi bu sebeplerin başlıcalarıdır. Delme, havşa açma, vidalama, panç ile delik açma, harç ve boya karıştırma gibi işlerinizde darbesiz matkap en büyük yardımcılarınızdan biri olabilir. Farklı teknik özelliklere sahip birçok çeşidiyle karşımıza çıkan darbesiz matkaplar farklı zorluk seviyesindeki işlerin birçoğunu kolaylıkla ve hızlıca yerine getirmemize yardımcı olur. Ağaç, metal, plastik ve beton gibi farklı yüzeylerde yapılacak işler için en uygun olan modeli seçmek için ise “Darbesiz matkap nedir?” sorusunun cevabı bilinmelidir. Darbesiz matkap, delme, havşa açma gibi işlevleri yerine getirirken matkap ucuyla yüzeye dik bir darbe uygulamayan, sadece dönme hareketi ile kullanıcının itme kuvveti gibi dikey bir güç kullanan matkap çeşididir. Bir matkap darbesiz çalışma özelliğine sahipse yüksek hızlara ulaştığında bile hassas çalışma sağlar. Çünkü darbesiz matkap yatak mili ileri geri veya az da olsa sağa sola hareket boşluğuna sahip değildir. Matkap mili mandren tarafında yataklara sabitlenmiş durumdadır. Bu özellikleri sayesinde, yüzeye ve yapılacak işe özel uçlar yardımıyla hemen her alanda kullanılabilir.
Darbesiz Matkap Ne İşe Yarar?
Matkap alacak kişilerin en çok merak ettiği sorulardan biri “Darbesiz matkap duvar deler mi?” sorusudur. Darbesiz matkap delme, vidalama gibi işlevlerini yerine getirirken dönme hareketiyle eş zamanlı olarak uygulanan yüzeye dik bir güçten faydalanır. Olması gereken hız ve güç miktarını ise yüzeyin yapısı belirler. Gerektiğinde artıp azalan dönme hızı ile dikey güç, işlemin yapılacağı yüzeyin gerektirdiği miktara çıkabilirse, darbesiz matkap işlevini yerine getirebilir. Aksi takdirde farklı el aletlerine başvurmak zorunda kalınır. “Darbesiz matkap beton deler mi?” sorusunun cevabını arayanlara da bu bilgi yardımcı olabilir. Gerekli hıza yani devir sayılarına ulaşabilen farklı güçteki darbesiz matkaplar kullanarak beton ve duvar dahil, plastik, cam, ahşap, metal yüzeylerde delik açılabilir. “Darbesiz matkap ne işe yarar?” sorusunun cevabı bu işlerle sınırlı değildir. Darbesiz matkap kullanılarak vidalama uçlarıyla vidalama yapılabilir, somun ve bijon takılıp çıkarılabilir. Ayrıca genellikle ahşap ve plastik yüzeylerde panç uçlarıyla istenilen çapta delik açılabilir. Darbesiz matkap ile çeşitli yüzeyler zımparalanabilir, mikser uçlar ile harç ve boya karıştırma gibi işlemler yapılabilir. Boya işlemlerinizi daha pratik hale getiren aletlerden boya tabancası fiyatları incelenebilir.
Darbesiz Matkap Çeşitleri ve Teknik Özellikleri
Darbesiz matkap üreticileri bir matkap ile yapılabilecek işlerin hemen her türlüsünde kullanılabilen modeller üretir. Profesyonel kullanım için yüksek devir hızlarına ulaşabilen güçlü modellerin yanı sıra amatör kullanım için yetebilecek olan seçenekler de bulunur. Darbesiz matkaplar güç kullanım türüne göre elektrikli ve şarjlı olmak üzere ikiye ayrılır. Elektrikli darbesiz matkap çeşitleri genellikle uzun süreli işlerde, şarjlı çeşitler ise genellikle kısa sürede biteceği ya da elektrik prizi bulmanın zor olacağı tahmin edilen işlerde kullanılır. Her iki darbesiz matkap tipinin oldukça donanımlı çeşitleri vardır. Şarjlı matkaplara özgü birkaç özellik hariç, her iki tip darbesiz matkap ortak teknik özelliklere sahiptir. Şarjlı darbesiz matkap için güç değeri akünün voltaj değeri iken, elektrikli olan model için watt değeridir. Şarjlı darbesiz matkap üzerinde yazan amper değeri ise cihazın aküsünün enerji kapasitesinin ölçüsüdür. Amper değeri arttıkça akü kapasitesi ile akü ağırlığı artar. Hem elektrikli hem de şarjlı çeşitlerin başlıca ortak teknik özellikleri ise: 1. ve 2. vites maksimum devir sayısı, farklı yüzeyler için delme çapı, vidalama çapı, tork kademeleri gibi değerlerdir.
Darbesiz Matkap Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Darbesiz matkaplar birçok seçenekle satışa sunulduğu için bu cihaza en çok ne için, hangi sıklıkla ihtiyaç duyduğumuzu belirlememiz, tercih edeceğimiz seçeneğe karar vermenin birinci adımıdır. Basit işler ile kolay delinebilir yüzeyler için fazla donanımlı bir cihaza gerek yoktur. Duvar delme gibi zorluk derecesi yüksek işler ile profesyonel kullanım için olabildiğince güçlü donanım gerekir. Taş ve beton yüzeylerde yapacağınız kesme işlemleri için üretilmiş taş kesme makinesi çeşitleri için ilgili kısmı Akakçe sayesinde inceleyebilirsiniz. Seçim yaparken boyut, ağırlık ve kullanışlılık ile performans dengesini optimize etmek gerekir. İhtiyacımızı karşılayabilecek maksimum devir, tork, delme ve vidalama çapı gibi temel teknik özelliklere sahip modeller arasından aşağıdaki kriterler ışığında seçimimizi daha kolay bir şekilde yapabilirsiniz:
- Elektrikli darbesiz matkap modellerinin kablo uzunluğuna dikkat edilmelidir.
- Şarjlı matkap darbesiz tercih edilirse akünün amper değeri ile ne kadar sürede şarj olduğu bilinmelidir.
- Çalışılacak alanlar genellikle darsa daha küçük modeller tercih edilmelidir.
- Uzun süreli işler için ürün çok ağır olmamalıdır.
- Tek elle rahat kullanım için ergonomik tasarıma sahip olmalıdır.
- Motorunun kömürlü mü kömürsüz mü çalıştığı araştırılmalıdır.
- Değişken hız kontrol yöntemi hakkında bilgi edinilmelidir.
- Ön delme işlemi için başlangıçta yavaş dönüş kontrolü olup olmadığı bilinmelidir.
- Kullanışlı ve dayanıklı bir taşıma çantası olmalıdır.
Darbesiz Matkap Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Amatör veya profesyonel olarak darbesiz matkap kullanımında uyulması gereken en önemli kural öncelikle kendi güvenliğimizin daha sonra da çevre güvenliğinin sağlanmasıdır. Yapacağımız işten alınacak verimi artıracak kurallar ikinci planda kalır. Darbesiz matkaplar gerekli testlerden geçirildikten sonra satışa sunulduğundan kullanıcıya düşen ürünün kullanım talimatlarına harfiyen uyarak kullanılmasıdır. Bu talimatlardan başlıcaları aşağıdaki gibidir;
- Yapacağınız işe göre yüzeye uygun uç seçimi önemlidir.
- Kullanılacak uçlar yeterli keskinlikte olmalıdır.
- Vidalama, buji ve somun takma sökme gibi işlemlerde kullanılan uçların vida, buji veya somuna tam oturmasına dikkat edilmelidir.
- Delme, havşa açma gibi işlemlerde talaş, toz, kum, taş gibi malzemeler fırlama riskine karşın muhakkak koruyucu gözlük ve eldiven kullanılmalıdır.
- Matkap ucunun iyice sıkıldığından emin olunmalıdır.
- Küçük parçalarla işlem yapılırken parça muhakkak sabitlenmelidir.
- İşlem yapılacak yüzeyin ardında elektrik, doğalgaz ve su tesisatının bir elemanın olup olmadığı kontrol edilmelidir.
- Her işlem mümkün olduğunca yüzeye dik açıyla yapılmalıdır.
- Tam hızla değil gerektiği kadar, gitgide artan hızla işlem yapmak da güvenlik açısından önemlidir.
Darbesiz Matkap Fiyatları
Darbesiz matkap fiyatları ürünlerin işlevselliğine göre değişir. Hem şarjlı hem elektrikli seçeneklerde fiyat skalası geniştir. Çünkü darbesiz matkap fiyatları için belirleyici özellik ürünün şarjlı veya elektrikli olması değil teknik ve tasarım özellikleridir. Sadece zorluk derecesi düşük işlere uygun çeşitler ile profesyonel kullanıma uygun çeşitler arasında fiyat farkının yüksek olduğu söylenebilir. Fakat her modelin fiyatı üretiminde kullanılan malzeme kalitesi ve ürünün özelliklerine göre belirlendiğinden, ürün göstereceği performansa göre fiyatlanmış olur. Darbesiz matkap almak isteyenler online fiyat araştırması yapmadan önce alternatifler arasında özellik karşılaştırması yapabilir. Elektrikli ve şarjlı darbesiz matkap seçenekleri içinden birine göre filtrelemeler yapılarak ihtiyaca en uygun model bulunabilir. Seçim yaparken ileride daha fazla özellik isteyen işler için de kullanılma ihtimalini düşünerek bir veya iki üst modeli de tercih edebilirsiniz. Her türlü ihtiyaca uygun seçenekleri satışa sunulan birçok kaliteli ve uygun fiyatlı darbesiz matkap Akakçe’yle bulunabilir.