Sticker
İlk olarak 16. yüzyılda Fransız aristokrasisi tarafından yüzlerindeki kusurları kapatmak amacıyla ortaya çıkan sticker çeşitleri, günümüzde çok farklı alanlarda kullanım imkanına sahiptir. Bilgilendirici, mesaj verici ve eğlence/hobi gibi amaçlarla sıklıkla tercih edilen sticker, etiket veya çıkartma olarak da adlandırılan bir kırtasiye ürünüdür. Dekoratif ve fonksiyonel olmak üzere farklı seçenekleri ile karşılaşılabilen bu etiketler çeşitli boyut ve şekillerde üretilir. “Sticker nedir?” sorusuna cevap arayanlar için plastik, vinil gibi farklı materyallerin bir yüzeyinde basınca duyarlı yapışkanlı bir parça basılı kağıt bulunan bir etiket çeşidi olduğu söylenebilir. Farklı boyut ve şekil seçeneklerinin yanı sıra desen, renk, tasarım açısından da sınırsız çeşitlilik bulunur. Neredeyse birçok farklı yüzeyde değişik özellikleri ile öne çıkan tasarımları yapıştırmak mümkündür. Ofis, ev gibi alanlarda tercih edildiğinde pratikliğin yanı sıra dekoratif bir görünüm elde edilmesine imkan verir. Fonksiyonel amaçla tercih edildiğinde ise bilgilendirmeden uyarıya, teşekkürden tanıtıma kadar farklı örneklerine rastlanabilir.
Stickerlar genellikle yemek kutuları, teknolojik aletler, dolaplar, duvarlar, arabalar, vitrin camları ve pencereler gibi yüzeylere yapıştırılır. Aynı zamanda isim etiketleri de sıklıkla tercih edilen çeşitlerine örnektir. Marka sticker tasarımları ise tanıtım, promosyon gibi amaçlarla işverenler tarafından kullanılır. Hem yetişkinler hem de çocuklar tarafından tercih edilebilen bu kırtasiye malzemesi, öğretici ve eğitici özelliklere de sahiptir. Hazır olarak farklı tasarımlar arasında inceleme yapılabileceği gibi dileyen kullanıcılar özel tasarımlara imkan veren kişiye özel seçimler de yapabilir. Siz de aradığınız tasarımı kullanılan malzeme, baskı tekniği, boyut, şekil gibi kriterler doğrultusunda inceleyerek Akakçe üzerinden fiyat karşılaştırmalarında bulunabilirsiniz.
Sticker Kullanım Alanları
Çok sayıda çeşidi bulunduğundan “Sticker ne amaçla tercih edilir?” diye merak eden kullanıcılar bulunabilir. Bu noktada farklı seçenekleri kullanım amaçlarına göre ayırmak mümkündür. Yaygın olarak tercih edilen çeşitleri arasında bilgi veya tanıtım amacıyla kullanılan isim etiketlerinden söz edilebilir. İsim etiketleri kendi içerisinde ev, iş yeri gibi farklı kullanım alanlarına göre sınıflandırılabilir. Reçel, baharat, kuruyemiş, bakliyat gibi mutfak ürünlerinin kavanozlarına yapıştırılan stickerlar, evde en çok tercih edilen çeşitler arasında yer alır. Kavanoz içerisindeki ürün hakkında bilgi veren bu etiketler mutfakta yardımcı görevi görür. İş yerlerinde sıklıkla uyarıcı veya bilgi verici etiketlerde tercih edilir. Genellikle mekanın kurallarını anlatan uyarıcı yazılar duvara yapıştırılırken tanıtım amacıyla kullanılan özel tasarımlar ise hediye olarak verilir. Bilgilendirici tasarımların yanı sıra dekoratif görünüm katmak amacıyla da bu alanlarda etiket kullanımına rastlanır.
Kullanım amaçlarının yanı sıra yapıştırılacak alana bağlı olarak da çeşitleri sınıflandırmak olasıdır. Böylece “Sticker nereye yapıştırılır?” sorusuna cevap arayanlar için de bilgilendirme yapılabilir. Genellikle duvar, dolap, teknolojik aletler ve sayfalara çeşitli tasarımlara sahip etiket yapıştırılır. Ancak her bir yüzey birbirinden farklı özelliklere sahip olduğundan seçilecek etiketin yapısı da farklılık gösterir. Örneğin; dış yüzeylerde tercih edilecek tasarımlar neme ve farklı hava koşullarına karşı daha hassas olurken defter, kitap gibi alanlara yapıştırılan tasarımlarda ise bu özellikler aranmayabilir. Dekorasyon katmak amacı ile tercih edilen buzdolabı, klozet gibi suyla temasın yüksek olduğu alanlarda da suya dayanıklı özelliğe sahip özel tasarımlara rastlanır. Dolayısıyla etiketler akla gelebilecek birçok alana yapıştırılabilse de burada farklı çeşitlerin hangi tür yüzeye uygun olarak tasarlandığı konusu yani kullanım alanı önemlidir.
Sticker Modelleri
Hazır sticker arayan kullanıcılar çok sayıda farklı seçenek arasından zevkine ve ihtiyacına uygun bir tercih yapabilir. Sticker modelleri tasarım, renk, boyut, şekil gibi birçok unsura göre farklılaşır. İsim etiketlerinde tasarım açısından yazılı ve yazısız olmak üzere iki model arasında tercih yapmak mümkündür. Yazılı tasarımlar baharat, kuruyemiş gibi mutfak ürünlerine özelken, yazısız seçeneklere ise kendiniz dilediğiniz bilgi verici yazıyı ekleyebilirsiniz. Fosforlu kalem gibi kırtasiye malzemeleri şık bir yazı için yardımcı olabilir. Renk olarak ise şeffaf, siyah, beyaz ve turuncu gibi seçenekler bulunur. Dekoratif veya süsleme amacı ile üretilen tasarımlarda ise dizi/film karakterlerinden hayvan, çiçek resimlerine kadar birçok farklı görsele sahip ürün tercih edilebilir. Üretildiği malzeme açısından kraft, plastik, keçeli, hologramlı, PVC ve 3D modeller bulunur.
Sticker şekilleri olarak oval, kare, dikdörtgen köşeli seçeneklerin yanı sıra tasarımın şekline özel olarak kesilmiş köşesiz modellere de rastlamak mümkündür. Bu modellerde simli, taşlı ve kabartmalı ürünler etkinlikler için çocukların kullanıma yönelik olarak tercih edilebilir. Tasarım açısından resimli ve yazılı olmak üzere iki farklı model vardır. Kelebek, kurdele, kalp gibi tasarımları ile öne çıkan etiketlerde farklı renk seçeneklerine de rastlanır. Yazılı modellerde ise dizi/film repliklerinden teşekkür yazılarına kadar çeşitli mesajlar yer alır. Planlayıcı, ajanda, bullet journal gibi defter sayfalarına yapıştırmak için de etiket tercih etmek mümkündür. Burada günlük aktiviteleri gösteren tasarımlara ek olarak mevsimler, özel günleri içeren modellerle de karşılaşılır. Kitapçık veya set halinde bu tasarımları seçebilir veya tekli paketlere göz atabilirsiniz.
Sticker Alırken Dikkat Edilecekler
Sticker satın alırken bazı kriterleri öncelikli olarak değerlendirmek ihtiyacınıza en uygun tercihi yapmanıza yardımcı olur. Sticker ölçüleri, kullanım amacı, yapıştırılacağı alan ve şekil seçenekleri önemli kriterlere örnek olarak gösterilebilir. Her ne kadar birçok kullanıcı tasarımı göz önünde bulundurarak hızlı karar verse de bu özelliklere dikkat etmek zaman ve maliyet açısından birçok sorunu önlemeye imkan verir. İhtiyacınıza uygun seçimi yaparken dikkat edeceğiniz kriterler şu şekilde sıralanabilir:
- Etiketin üretildiği malzeme kullanılacağı yüzey ile ilgili bilgi verir. Yıkanabilir ve neme dayanıklı malzemelerden üretilen seçenekleri banyo, mutfak, araba, motosiklet gibi alanlarda tercih edebilirsiniz.
- Görselin yanı sıra ürünün boyutuna dikkat etmek kullanılacak alana uygun bir seçim yapmanıza olanak tanır. Duvar, buzdolabı gibi alanlar için büyük boyutlu modeller uygunken, isim etiketlerinde ise küçük boyutlar seçilir.
- Dekoratif amaçla tercih edilen tasarımların baskı kalitesi de önemli bir konudur. Özellikle renkli seçimlerde 3D baskılar tercih edilebilir.
- Sticker sipariş vermeden önce boyutun yanı sıra adedine dikkat etmek gerekir. Tekli seçeneklerin yanı sıra 5’li, 15’li, 100’lü paketlere göz atılabilir.
- Planlayıcı, ajanda gibi yüzeylere yapıştırılacaksa defterin sayfa kalitesini de göz önüne almak gerekir. Defter fiyatları içerisinde karşılaştırma yaparak uygun sayfa kalitesine sahip bir seçimde bulunabilirsiniz.
Sticker Fiyatları
Tasarımdan boyuta, miktardan baskı malzemesine kadar birçok farklı kriter sticker fiyatları üzerinde belirleyici bir rol oynar. Ölçü açısından küçük boyutlardan büyük boyutlu seçeneklere doğru bir fiyat sıralaması ile karşılaşmak mümkündür. Burada tasarımın ne olduğu ve üretilen malzeme fiyat üzerinde etkili olur. Renkli, desenli etiketler şeffaf veya siyah beyaz alternatiflere oranla daha yüksek fiyatlandırılabilir. Ayrıca sadece aynı tasarımın yer aldığı set seçenekleri farklı tasarımların yer aldığı setlere göre daha uygun fiyatlarla tercih edilebilir. En ucuz sticker fiyatları arayan kullanıcıların bu seçeneklere göz atması mümkündür. Çok sayıda etiketi toptan olarak alabileceğiniz 100’ün üzerinde ürüne sahip bu paketlerde fiyat bakımından uygun alternatifler bulunur. Kitapçık, set veya tekli paketler halinde ihtiyacınıza uygun tasarımlara sahip ürünleri inceleyerek Akakçe üzerinden fiyat listelerini karşılaştırabilirsiniz.