RAM
Bilgisayar ve akıllı telefonların en önemli bileşenleri arasında yer alan RAM, verilerin geçici olarak saklandığı bellek birimidir. Kapasitesi GB/MB olarak ifade edilen bu birim ne kadar yüksek depolama alanına sahip olursa bilgisayar veya akıllı telefon da o kadar hızlı bir kullanım sunar. Sistemin açık olduğu süre boyunca kullanıcının ihtiyaç duyabileceği tüm verileri depolayabilen RAM bileşenleri, sistem kapatıldığında depoladığı tüm verileri siler. Geçici bellek olarak adlandırılmalarının nedeni de bu hafıza temizleme işlemidir. Yerli ve yabancı RAM markaları tarafından farklı teknolojilere sahip olan modelleri üretilen RAM ürünleri arasında RGB LED aydınlatma teknolojisine sahip olanlar da bulmak mümkündür. Tüm modellere tek bir platform üzerinden ulaşmanızı sağlayan Akakçe RAM fiyatları hakkında merak ettiklerinize yanıt bulmanızı sağlar. Burada ürün fiyatlarını karşılaştırabilir, mevcut kampanyalar dahiline en pahalı RAM modellerine bütçe dostu fiyatlarla sahip olabilirsiniz.
RAM Özellikleri
Hem bilgisayar hem de akıllı telefonların performansın belirleyecek kadar önemli bir bileşen olan RAM, tür bazında farklı özelliklere sahiptir. Genel RAM özelliklerini sıralamadan önce “RAM nedir?” ve “RAM MHz nedir?” sorularına yanıt vermek gerekir. Geçici veri depolama alanı veya geçici hafıza olarak tanımlanan RAM, belirli bir çalışma hızına sahiptir. Bu çalışma hızı ise MHz başka bir ifadeyle megahertz birimi ile ifade edilir. Bir RAM ne kadar yüksek MHz değerine sahip olursa o kadar yüksek performans gösterir. Bilgisayar RAM ürünlerinin hızlar ise 1300 MHz ile 5000 MHz arasındaki farklılık gösterir. Oyuncu bilgisayarlarında bellek hızı ortalama 3200 MHz seviyesindedir. Öte yandan bu bellek hızı, overclock özellikli RAM çeşitlerinde kullanıcı tarafından yükseltilebilir. Ancak bunun için yine overclock işlemlerini destekleyen bilgisayar bileşenlerine sahip olmak gerekir.
Genel RAM özellikleri arasında öne çıkanlardan biri de DDR teknolojisidir. Çift veri akışının İngilizce kısaltması olan DDR teknolojileri arasında veri akış hızı farkı bulunur. Güncel DDR teknolojileri arasında yer alan DDR4 ve DDR5, ileri seviye sistemlerde sürükleyici bir veri akışı gerçekleştirilmesini sağlar. Anakart üzerindeki uygun sokete yerleştirilerek kullanılan RAM'ler, genel olarak kasa içi soğutma sistemlerinden faydalanarak çalışır. Isınmaya dirençli yapıları ile serin kalan bu bileşenler heatsink cover adı verilen ve hava sirkülasyonu sağlayan bir panel ile optimum ısı değerini korur. RAM bellek özellikleri arasında öne çıkanlardan biri de okuma yazma hızlarıdır. Bellek türü, saat hızı, voltaj değeri, boyutları da RAM alırken dikkat edilmesi gerekenler arasında yer alır. “RAM alırken nelere dikkat edilmeli?” sorusuna verilebilecek yanıtlardan biri de bit değeridir. 32 ve 64 bit olan bu değer, söz konusu bileşeninin depolama alanı hakkında fikir verir.
RAM Çeşitleri
Çalışma prensibi açısından Dynamic ve Static olmak üzere iki çeşidi bulunan RAM bileşenleri uygun olduğu sisteme göre de farklı seçenekler sunar. Örneğin; oyun sistemleri için geliştirilen yüksek kapasiteli ve ultra hızlı işlem yapabilme becerisine sahip RAM türleri vardır. Bununla birlikte masaüstü bilgisayarlar, taşınabilir bilgisayarlar, akıllı telefonlar da farklı RAM çeşitleri ile çalışır. Dolayısıyla en iyi RAM olarak ifade edilen bileşenler, ürün türüne göre farklılık gösterir. Günlük kullanıcılara hitap eden bilgisayarlara uygun en iyi harici RAM ürünü ile oyuncu bilgisayarları için üretilen en iyi bileşen arasında farklılık vardır. Örneğin, 5000 MHz RAM, bilinen en hızlı bileşenlerden biri olup daha çok profesyonel kullanıcılara uygundur. Bu tarz ultra yüksek çalışma hızına sahip bir RAM kullanılan bilgisayarda çok sayıda sekme açmak, 4K/8K gibi videolar izlemek, çeşitli video editleme çalışmaları yapmak gibi ağır işlemler dahi yavaşlamaya neden olmaz.
Geçici bellek olarak da bilinen söz konusu bileşenlerin depolama alanını temsil eden GB değerleri de ürün türüne göre farklılık gösterir. Örneğin; 128 GB RAM olarak ifade edilen bileşen tek bir bileşen yerine 4 adet 32 GB RAM olarak kullanıcılara sunulur. 36 GB RAM ise tek bir parça olabileceği gibi daha düşük kapasiteli parçalardan da meydana gelebilir. 10 GB RAM olarak ifade edilen bileşen ise genellikle akıllı telefonlara uygundur. 5 GB RAM de aynı şekilde yeni nesil mobil telefonlarda kullanılır. Bu bileşenin birçok elektronik cihaz ile uyumlu farklı versiyonları olduğu için “En yüksek RAM kaç GB?” sorusunun tek bir yanıtı yoktur. Ancak genel olarak masaüstü bilgisayarlarda 4 adet 32 GB kapasiteye sahip 128 GB RAM’ler kullanılır. Yeni RAM almadan önce titizlikle incelenmesi gereken fiziksel bileşen sayısı anakart açısından oldukça önemlidir.
RAM Modelleri
Geleneksel modellerden yeni nesil tasarımlara kadar pek çok seçenek sunan RAM ürünleri, yer aldıkları sistemin çalışma ve tepki verme hızını doğrudan etkiler. Performansı ve özellikleri ile bilgisayarın çalışma hızından grafik kalitesine kadar pek çok şeyi belirleyen bileşen, masaüstü bilgisayar fiyatları üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. En iyi RAM markası olarak bilinen markaların ürettiği yeni nesil RAM bellek modelleri, teknik özelliklerin yanı sıra fiziksel özellikleri ile de dikkat çeker. Örneğin; bazı RAM modellerinde soğutma ünitesi de yer alır. Saat hızı açısından en yüksek RAM olarak öne çıkan oyun sistemi RAM’lerinde öne çıkan fiziksel tasarım, RGB teknolojisi ile desteklenir. Daha çok açık veya şeffaf kasalar tercih edildiği için aydınlatmaya önem verilen RGB aydınlatmalı olanlar, oyun atmosferini destekleyecek çeşitli modlara sahiptir. Bu modlar, programlanabilir nitelikte olup sistemdeki diğer RGB teknolojili bileşenlerle senkronize olarak görsel bütünlük sağlar.
RAM Kullanımı
Uzmanların ve profesyonellerin RAM önerisi bilgisayar türüne göre seçilmesi yönündedir. “RAM kaç GB olmalı?” sorusunun yanıtı ise bilgisayarın kullanım amacına göre değişir. Başka bir ifadeyle günlük kullanım amacıyla oluşturulan sistem için yeterli olan kapasite, oyun bilgisayarı için yeterli olmayabilir. “RAM ne işe yarar?” sorusunun yanıtları arasında yer alan sistemin hızlı çalışması için RAM yükseltme yapılır. “RAM yükseltmek ne işe yarar?” sorusunun da yanıt olan bu işlemin ardından mevcut sistemden daha yüksek performans almak mümkündür. Başka bir ifadeyle sistemin hızlanması için eskisinden daha yüksek kapasiteli bir RAM alınarak bilgisayara takılır. “RAM nasıl takılır?” sorusunu ise şu şekilde yanıtlamak mümkündür:
- Anakart ile uyumlu bir ürün alındığından emin olduktan sonra anakart üzerindeki uygun soketler belirlenir.
- Soketlerin iki yanında bulunan mandalar kaldırılarak açılır.
- RAM takarken dikkat edilmesi gereken en önemli husus doğru şekilde takmaktır.
- Söz konusu bileşenleri ters takmamak için anakarttaki soketler ile RAM üzerindeki bağlantılara denk gelmesi gerekir.
- Doğru hizalamanın ardından hafifçe bastırılarak RAM bileşenleri anakart üzerindeki soketlere oturtulur.
- Son olarak soketlerin iki yanında bulunan mandallar yeniden kapatılarak işlem tamamlanır.
RAM Fiyatları
Bilgisayardan akıllı telefona kadar birçok elektronik için gerekli olan RAM modelleri, yeni nesil teknolojiler sayesinde farklı tasarımlarla kullanıcılara sunulur. RAM modelleri genel olarak ürün bazında farklılık gösteren fiyatlara sahiptir. Bu nedenle, “RAM ne kadar?” sorusunun net bir yanıtı yoktur. Zengin ürün seçkisi nedeniyle geniş bir aralığı temsil eden RAM fiyatları, hemen her bütçeye uygun olanı bulma avantajı sağlar. Bununla birlikte, bellek saat hızı, depolama alanı, RGB, heatsink tasarımı gibi birçok etken bilgisayar RAM fiyatları üzerinde etkilidir. Dolayısıyla, 12 GB RAM fiyatları ile 3 GB RAM fiyatları arasında büyük farklar bulunur. Öte yandan akıllı telefonlar için üretilen RAM fiyatları ile masaüstü RAM fiyatları da farklı şekilde belirlenir. Tüm bunların yanı sıra tıpkı klavye fiyatları gibi RAM fiyatları da marka bazında değişebilir. Siz de yeni bir RAM satın almak istiyorsanız Akakçe yardımıyla bileşenleri inceleyebilir, fiyatları karşılaştırarak en ucuz RAM modellerine ulaşabilirsiniz.