RTX 4090
NVIDIA markasının ileri seviye ekran kartları arasında yer alan RTX 4090, gaming konseptiyle dikkat çeker. E-sporcular dahil tüm video oyuncularının gerçekçi görsellerle oyun oynaması için tasarlanan RTX 4090 ekran kartı, ileri seviye pek çok anakart ve işlemci ile uyumludur. NVIDIA markasının farklı markalar ile işbirlikleri sonucunda farklı versiyonları üretilen RTX 4090, genellikle 3 fan eklentisiyle birlikte gelir. Ekran kartı başta olmak üzere diğer bileşenlerin de serin kalmasını sağlayan bu soğutma ünitesi, sadece ihtiyaç anında çalışmasıyla dikkat çeker. Fan sesi nedeniyle odaklanma sorunu yaşayan kullanıcılar için büyük bir avantaj olan bu özel tasarım, aynı zamanda daha az elektrik tüketilmesine de yardımcı olur. Pek çok versiyonu bulunan RTX 4090 Akakçe yardımıyla bütçe dostu fiyatlarla alınabilecek bir bileşendir. Siz de sisteminizde RTX 4090 ürününe yer vermek istiyorsanız fiyat sıralaması fonksiyonunu kullanarak en uygun fiyatlı olanlara ulaşabilirsiniz.
RTX 4090 Özellikleri
Oyuncu sistemlerinde yer verilen RTX 4090, sahip olduğu teknik detaylar ve tasarım özellikleri ile benzerlerinden ayrılır. Tüm bu özellikleri daha iyi açıklayabilmek için “RTX 4090 nedir?”, “RTX 4090 kaç Watt?” ve “RTX 4090 kaç GB?” sorularına yanıt vermek gerekir. Tam adıyla NVIDIA GeForce RTX 4090, NVIDIA markasının GeForce serisinde yer alan ileri seviye bir GPU’dur. Oyun sistemleri için geliştirilen ekran kartı 24 GB grafik bellek kapasitesine sahip olmasının yanı sıra 450 Watt güç tüketerek çalışır. RTX 4090 özellikleri arasında en dikkat çeken detay ise yapay zeka destekli grafikler üretebilmesidir. Yüksek verimlilik ve performans ile çalışan NVIDIA RTX 4090, 2.23 GHz standart, 2.52 GHz artırılmış saat hızına sahiptir. Olağanüstü performans göstermesi için tasarlanan ve ADA Lovelace mimarisiyle oluşturulan söz konusu GPU, GDDR6X belleği dikkat çeker. 2.3 kat artırılmış işlem gücü hızı ile kendi segmentinin en hızlı ekran kartları arasında yer alan RTX 4090, %23 daha fazla hava geçişine izin veren fanlarıyla kesintisiz yüksek performans sağlar.
NVIDIA’nın CUDA çekirdekleri ile fark yaratan RTX 4090 ekran kartı, 3. nesil ışın izleme çekirdeklerini kullanarak gerçeğe yakın görseller üretir. Bunu yaparken de doğal güneş ışınlarının nesnelerden yansımasını simüle ederek gerçekçi görseller oluşmasını sağlar. 4. nesil Tensör çekirdekleri ise yapay zeka desteğiyle hem görsellerin daha hızlı oluşmasını sağlar hem oyunların hızlanmasına yardımcı olur. NVIDIA teknolojileriyle donatılmış olan başarılı GPU’da, oyunun yanı sıra yayıncılık aktivitelerini de destekleyen reflex, Broadcast, Ansel, ShadowPlay, FreeStyle ve G-SYNC teknolojileri yer alır. Özellikle G-SYNC teknolojisi, bu teknolojiyi destekleyen monitör ile kullanıldığında en hareketli oyun sahnelerinde dahi oyuncuların tüm görselleri en ince ayrıntılarına kadar net olarak görebilmesini sağlar. Bununla birlikte aksiyon sahnelerinde GPU-monitör tazeleme oranı uyumsuzluğundan kaynaklanan ekran yırtılması sorununu tamamen ortadan kaldırır. Yeni nesil bağlantı teknolojilerinden faydalanma imkânı da tanıyan RTX 4090, 3 adet DisplayPort ve 2 adet HDMI portuna sahip olduğundan kullanıcılar monitörlerine uygun olan bağlantı teknolojisini tercih edebilir.
RTX 4090 Modelleri
NVIDIA tarafından geliştirilen GeForce RTX 4090 GPU modelinin Asus, MSI, Zotac, PNY, Gigabyte, Galax, Inno3D, Gainward, Colorful gibi başarılı markalar tarafından güncellenen versiyonları bulunur. Bu versiyonlarda yapılan güncellemeler daha çok iskelet tasarımı, fan dizaynı, soğutma performansı ve RGB aydınlatma özelliklerini kapsar. Dolayısıyla diğer markaların RTX 4090 modelleri arasında bariz görsel farklılıklar bulunur. Söz konusu GPU’ların tamamı aynı teknolojilerle tasarlandığından RTX 4090 modelleri arasında yüksek performans farkları bulunmaz. Bununla birlikte bazı RTX 4090 çeşitleri orijinal GPU’da olduğu gibi overclock işlemlerine uygun değildir. Dolayısıyla OC özelliği bulunmayan RTX 4090 grafik kartlarında artırılmış bellek hızı bulunmadığından standart bellek hızı dikkate alınmalıdır. Örneğin, Asus TUF serisinde yer alan RTX 4090 ekran kartı farklı yönlere dönebilen fan tasarımı ile farklı bir soğutma performansı gösterirken MSI modelinde ise markanın TRI Frozr 3 termal tasarımına yer verilir. Bu da farklı bir soğutma performansı sağlar.
Marka farklılıkları olsa da RTX 4090 modellerinin tamamı aynı teknolojilere sahiptir. Dolayısıyla tensör çekirdeklerinden ışın izleme teknolojisine kadar tüm ana özellikler, marka fark etmeksizin RTX 4090 versiyonlarının tamamında bulunur. Ayrıca bazı GeForce 4090 GPU’larında tek fan bulunur. Bu tek fanlı GPU’ların sıvı ya da klasik fanlı soğutma sistemleriyle desteklenmesinde fayda vardır. RTX 4090 modelleri arasında boyut farkı olması da normaldir. PCB tasarımı, slot sayısı, konnektör türleri, fan kontrol şekli, RGB LED miktarı, radyatör fanı sesi de marka bazında değişen özellikler arasındadır. Başarılı bileşenin tüm versiyonlarında ortak olan özelliklerden diğeri ise çözünürlüktür. 7680x4320 maksimum çözünürlük desteğiyle tüm görsellerde sinematik seyir sağlayan 4090 RTX GPU, aynı anda 4 monitöre kadar çoklu monitör kullanımına da izin verir. Böylece kullanıcı bir yandan yayın yaparken diğer taraftan oyun oynayabilir, online sohbet platformlarını takip edebilir. Ofis kullanımına uygun şekilde tasarlanan sistemlere de uygun olan söz konusu grafik kartı sayesinde iş akışını takip etmek ve proje çalışmalarına devam edebilmek için birden fazla monitör kullanmak mümkündür.
RTX 4090 Kullanımı
Yeni nesil teknolojilerle donatılan başarılı grafik kartı, kendi sınıfının en iyileri arasında yer aldığından pek çok profesyonel sistemde kullanıma uygundur. Bu nedenle gaming konseptli olmasına rağmen başta görsel bazlı içerik üreticileri olmak üzere yayıncılar, bilgisayarlı çizim yapanlar, grafik tasarımcılar gibi profesyoneller tarafından da yoğun ilgi görür. RTX 4090 yorumları da bunu destekler niteliktedir. Grafik kartlarına dair son teknolojilerin bir araya geldiği 4090 RTX GPU kullanımından maksimum fayda almak için dikkat edilmesi gerekenler ise şöyle sıralanabilir:
- Oyun ve ileri seviye pek çok sisteme uygun olan üründen maksimum performans alabilmek için işlemciden anakarta diğer tüm bileşenler birbirleriyle uyumlu olmalıdır.
- GeForce 4090 RTX, ATX ve ATX mid tower bilgisayar kasası modelleri ile uyumlu oldukça büyük bir grafik kartıdır.
- Sıfırdan sistem kurmak veya mevcut sistemi güncellemeyi planlayanların ekran kartı ile kasa boyutlarının birbirine uygun olduğundan emin olması gerekir.
- Genel olarak GeForce Experience gibi bir yazılım aracılığıyla kontrol edilir. Bu yazılım sayesinde fanları açıp kapatmak, sıcaklığı kontrol etmek gibi birçok işlem yapabilir.
- Profesyonel kullanım için tasarlanan sistemlerin soğutma ihtiyacı yüksek olduğundan söz konusu GPU’yu sıvı soğutma ünitesiyle desteklemekte fayda vardır.
RTX 4090 Fiyatları
Profesyonel sınıf olarak da bilinen ileri seviye oyun bilgisayarları için üretilen RTX 4090, farklı bütçelere uygun olan fiyatları ile dikkat çeker. NVIDIA’nın dışında çeşitli markaların lisanslı olarak farklı versiyonlarını ürettiği RTX 4090, grafik bellek kapasitesine, bağlantı teknolojilerine, fan sayısına, fan tasarımına, overclock özelliğine, RGB aydınlatmasına, çekirdeklerine, iskelet malzemesine ve markasına göre fiyatlandırılır. Dolayısıyla farklı markaların RTX 4090 fiyatları arasında farklılıklar vardır. Öte yandan NVIDIA RTX 4090 fiyat düzeyi overclock uygunluğuna göre de değişiklik gösterir. OC özelliği bulunan RTX 4090 fiyat seçenekleri, OC uygunluğu olmayan versiyonlara kıyasla farklı bir seviyededir. RTX 4090 Türkiye fiyatı ise RTX 4090 global fiyatından farklı olabilir. Ancak tıpkı işlemci, RAM, anakart fiyatları gibi RTX 4090 GPU fiyatları da zaman zaman daha uygun hale gelir. Siz de GeForce serisinde yer alan RTX 4090 model ekran kartına sahip olmak istiyorsanız Akakçe’den yardım alabilir, fiyat sıralaması özelliğini kullanarak RTX 4090 en ucuz fiyatlı modellere ulaşabilirsiniz.